amdek Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Nie mam pojecia o co chodzi ale np. w konquerorze czy w manie ( w konsoli) nie mam polskich znaczkow ,zamiast nich albo krzaki albo znaki zapytania !!!! Dlaczego mimo ze zmieniam czcionke ww konquerorze to w opcjach tej czcionki normalnie wypisuje ąęć ale qwa na zywo dalej jakies krzaki !!!! Jak to zmienic ?? Bo np na Mandraku to wszystko bylo ok !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Nie mam pojecia o co chodzi ale np. w konquerorze czy w manie ( w konsoli) nie mam polskich znaczkow ,zamiast nich albo krzaki albo znaki zapytania !!!! Dlaczego mimo ze zmieniam czcionke ww konquerorze to w opcjach tej czcionki normalnie wypisuje ąęć ale qwa na zywo dalej jakies krzaki !!!! Jak to zmienic ?? Bo np na Mandraku to wszystko bylo ok !! Zgodnie z tradycja RH podobnie jak we wcześniejszych wersjach (mojej 7,3 był o jeden przecinek za duzo:wink: ) jest zawsze jakiś bug w polskich ogonkach :wink: W ósemce jest zwalony pakiet kbd odinstaluj go rpm -e --nodeps kbd i zainstaluj pakiet console-tools z wersji 7.3 rpm -ivh console-tools-19990929.i386.rpm w /etc/sysconfig/i18n wpisz LANG="pl_PL" SUPPORTED="pl_PL:pl" SYSFONT="lat2-sun16" SYSFONTACM="iso02" po przeładowaniu powinno być oki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 w koncu znlazlem czas zeby zrobic to co pisales.Zrobilem i jedyne co sie stalo : to ten komunikat w inicie : sty 17 23:31:30 localhost keytable: Loading keymap: failed Po odpaleniu gdkconfig (dziwne ze po odinstalowaniu gdk moglem to zrobic ?!) i ustawieniu pl wszystko juz bylo ok, no of coz poza znakami!!! Zauwazylem jeszcze jeden komunikat : Jan 18 01:33:24 localhost xfs: ignoring font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic (unreadable) Aha !!! Te literki polskie zle wyswietlane sa w nazwach plikow na partycji vfat i tylko te odczytuje KDE i konsola zle bo jak sam wpisuje ąść to jest ok ??!! Ma to na pewno zwiazek z roznymi ASCII pod lin i win :( !!! Ale tego nie da sie naprawic :( Na szczescie man juz wyglada ladnie !!! THX Czy jest cos takiego jak HOWTO pod RH ??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 QWA QWA QWA czy ja tego nie widzialem czy co ??!! Ale to jednak nie pomaga!!!!!! W manie jest juz OK Ale W XTERMIE I konsoli tekstowej dalej nie mam polskich znakow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Moze jest jakis inny sposob pomocy !!! HEH musze z przykroscia powiedziec ze nie ma :( !!!! Pytalem sie, czytalem, eksperymentowalem i nic !!!!!!! Na pewno radzilbym kazdemu posiadaczowi RH wpisac te linijki : LANG="pl_PL" SUPPORTED="pl_PL:pl" SYSFONT="lat2-sun16" SYSFONTACM="iso02" do /etc/sysconfig/i18n jak to radzil kolega bo poprawiaja one czcionke miedzy innymi w manie !!!! ale odinstalowawnie tych pakietow juz nic nie daje :( i tak w consoli i xtermie nie bedzie polskich znaczkow !!!!!!!! No chyba ze wyjdzie jakas latka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...