Marrrcin Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Ma płyte główną Abit BE6-II, Win XP Pro SP2.Wogóle nie działają mi porty COM.Próbowałem też na Win98 i też nie działały.Co mam zrobić?Płyta główna raczej nie jest uszkodzona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Ma płyte główną Abit BE6-II, Win XP Pro SP2.Wogóle nie działają mi porty COM.Próbowałem też na Win98 i też nie działały.Co mam zrobić?Płyta główna raczej nie jest uszkodzona.W biosie porty oczywiście włączone ? Nie działają tzn. że nie ma ich w ogóle w Menedżerze Urządzeń czy nie działa podpięty do nich sprzęt ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrrcin Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) W biosie znalazłem w Power Management Setup>>Serial Port.Jest ustawione na enable.Dziwi mnie to że wszystkie inne jak np. primary slave są ustawione na disable.Obojętnie czy jest na disable czy na enable porty są wykrywane w menadżerze, i pisze "To urzadzenie działa poprawnie".Ale mimo to odłączony do nich sprzęt nie działa(sprawdzalem myszką z przelotką na COM). Edytowane 9 Lutego 2006 przez Marrrcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 W biosie znalazłem w Power Management Setup>>Serial Port.Jest ustawione na enable.Dziwi mnie to że wszystkie inne jak np. primary slave są ustawione na disable.Obojętnie czy jest na disable czy na enable porty są wykrywane w menadżerze, i pisze "To urzadzenie działa poprawnie".Ale mimo to odłączony do nich sprzęt nie działa(sprawdzalem myszką z przelotką na COM).W PowerManagement to raczej będzie ustawienie do wybudzania kompa, niż samo włączanie/wyłączanie portów COM. W płycie Abit BX133 (bios b. podobny, jak nie taki sam) odpowiednie pozycje są w Integrated Peripherals i są nazwane Onboard Serial Port 1 i 2 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrrcin Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Znalazłem to.Do wyboru mam disabled, auto i jeszcze z 10 innych opcji.Którą mam wybrać?Ustawiłem na Auto, ale nic sie nie zmieniło, dalej nie działa.Oryginalnie było ustawione tak:Serial Port 1-pierwsza opcja pod disable, Serial Port 2-druga opcja pod Disable. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Podłączałeś jeszcze jakiś sprzęt oprócz tej mychy przez przejściówkę ? Usuń w Menedżerze porty szeregowe, uruchom kompa ponownie - system przeinstaluje sterowniki - może to akurat pomoże... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrrcin Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Jak narazie próbowałem tylko myszke.Odinstalowałem porty, dalej nie działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Spróbuj ustawić adresy portów na sztywno w biosie (COM1 - 03F8, COM2 - 02F8; lub cos podobnego - dokładnie nie pamiętam :) ). Czy tą przelotkę dostałeś razem z myszą (tzn. czy była z nią w zestawie)? Swego czasu, gdy sam poszukiwałem osobnej przelotki spotykałem się z opiniami sprzedawców, iż kupowane osobno na 90% nie będą kompatybilne z myszką... Jeśli masz możliwość, sprawdź ją na innym kompie (np. u kumpla) - będziesz miał pewność. Edytowane 9 Lutego 2006 przez shaqal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrrcin Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Ustawiłem te adresy, i nie działa.Przelotka jest od kumpla, dostał ją do swojej myszki i u niego działała.Musze <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> swoją myszke i sprawdzić czy przelotka bedzie działać. Edytowane 9 Lutego 2006 przez Marrrcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Te przejściówki NIE sa uniwersalne - mysz musi być przystosowana do takiego patentu ;) bez tego nie działają. Porty masz sprawne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrrcin Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Porty COM mi faktycznie działają.Widocznie przelotka była niekompatybilna z moją myszką. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megawebmaster Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Ojojoj i tyle kłopotu z nie działającą przejściówką :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 hehe to dopiero nic jesli chodzi o porty na starszych abitach [be6//bx133] u mnie nie dzialal ps2 od myszy nigdy [tzn odkad sie zaczalem ostrzej bawic plyta] no to kupilem zestaw logitecha klawiaturka ps2 myszka usb i dzialalo lux do momentu kiedy oba porty usb przestaly dzialac a zaczal dzialac ps2 od myszki ktory wczesniej nie dzialal... dziwne ale prawdziwe :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Sprawdź kondensatory na płycie i np zimne luty:>? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Sprawdź kondensatory na płycie i np zimne luty:>?Eeee nieee ... Abit BE6 to jest? Pewnie są pęknięte dławiki (SMD) przy gniazdach PS/2 -> typowe uszkodzenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...