Skocz do zawartości
fl4me

Zasilacz - Trudny Wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę od odpowiedź, co wziąć, bo już zgłupiałem:

Topower TOP-450P7

czy

Seasonic S12-500 (SS-500HT Active PFC F3)

czy

Tagan 480 W u-15

czy coś innego max do 500 zeta, coś co za rok,dwa pociągnie X2.

Ma to uciągnąć podkręconego Opterona 148, dfi, i R 1900 xt + inne badziewa.

Edytowane przez fl4me

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myslisz, ze Seasonic lub Topower jest glosny? ;) To sa topowe zasilacze i nie ma mowy tutaj o glosnej pracy, nie trzymania napiec itd.

Z trzech wymienionych wykluczyl bym od razu Tagana, a wybor ograniczyl do Topowera (seria P7 jest rewelacyjna) i Seasonica.

Z tych dwoch wybralbym jednak zasilacz firmy Seasonic (bardzo duzo pozytywnych opinii o nim czytalem i to pewnie zadecydowalo), chociaz Topower'owi tez nic zarzucic nie mozna.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niee nie mysle tak :wink: :wink: (dzieki za wyprowadzenia z bledu) ale...:P o taganie slyszalem same dobre zeczy...:) a o tamtych 2 zasilaczach praktycznie nic...no ale kolega nademna ma pewnie wieksze doswiadczenie dlatego nie mam zamiaru sie spprzeczac:) :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tagana i jakość wykonania "puszki" kabelków wszyskich molexów poraża w porównaniu do mojego starego fortrona 350W

oczywiście nie chodzi mi tu że top power jest badziewny oczywiście nie ale ich nigdy nie miałem w rączkach to wiecej o nich nie powiem

aż tak mocny zasilacz mojim zdaniem nie jest ci potrzebny pewnie wystarczy pożądne 430W bo ty nie masz grafiki w SLI (crosfire) a jednak wtedy pobór prądu sie zwieksza i to sporo

ja bym pomyślał jeszcze nad BE-quaietem też bardzo dobra zasiłka

u15 to najglosniejszy tagan ja bym kupil topowera p7 ale seasonic nie jest podobno zły choc testu nie widziałem (prócz tego w chipie ale to nie test)

seria U15 jest nowsza i ładniejsza (odpinane kable) od U01 ale goże trzyma napiecia i możliwe że jest głośniejsza

jeśli tagan to U01

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myslicie, czy cny zasilaczy beda znaczaco spadac? Pytam, bo komp za rok czy dwa bedzie potrzebowal mocy przynajmniej 500W a obecne markowe zasilacze kaza sobei za 1W placic 1zl przez co czesto 500W kosztuje prawie 500zl co jest paranoja i mocnym przegieciem. Mysle, ze dzis tak jest, poniweaz firmy traktuja takie zasilacze jak luksus, ale jak spowszedneija to moze stanieja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle ze dobra zasilaka 500W pozostanie w cenie.

Wbrew pozorom w technice robienia zasilaczy malo sie zmienia i nie ma tu takiego postepu jak w procka.(oczywiscie zawsze cos udoskanalaja z kazda seria ale to raczje kosmetyka niz powazne zmiany np. róznica miedzy seria p6 a p7 topowera obie serie genialne iwiadomo ze p7 lepszy ale raczej nieznacznie)

Zmienia sie co najwyzej obiciazalnosc poszczegolnych lini (teraz wiekrzy nacisk kladzie sie na linie 12V niz na 5V a kiedys bylo odwrotnie) ale to nei widzi misie tworcow zasilaczy a sposob projektowania innych kompentow.

Innymi slowy taki seasonic 500W jak kosztuje tak bedzie kosztowal. Ew. jak wprowadza nowy model to troche potaniec moze ale jakis wiekich skokow cenowych bym sie nie spodziewal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi