Skocz do zawartości
Rebel_1

Abit Av8 3rd Eye I Dyski Sata - Problem !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem jest następujący. Mam płytę z tematu i dyski: 2 x WD 160GD Raid Edition. System uruchomiony z innego dysku działa bardzo dobrze, dyski chodzą zarówno w RAID 0 (tak ma być docelowo) jak i oddzielnie.

Problem następuje przy instalacji systemu na nowo na owych dyskach. Włączam opcje od SATA i RAID-u w BIOS-ie (o dziwo nie ma żadnej możliwości konfiduracji macierzy - chyba, że nie wiem gdzie szukać), wkładam płytę od Windowsa XP, instaluję sterowniki z FDD i ... instalka nie widzi dysków... Po wyłączeniu opcji w BIOS-ie "BOOT SATA ROM" - czyli właśnie od możliwości pracy w RAID instalka już widzi dyski ale oddzielnie co mnie w ogóle nie ratuje....

Jeżeli ma ktoś taką płytę i wie jak zrobić na niej RAID proszę o pomoc !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem następuje przy instalacji systemu na nowo na owych dyskach. Włączam opcje od SATA i RAID-u w BIOS-ie (o dziwo nie ma żadnej możliwości konfiduracji macierzy - chyba, że nie wiem gdzie szukać), wkładam płytę od Windowsa XP, instaluję sterowniki z FDD i ... instalka nie widzi dysków... Po wyłączeniu opcji w BIOS-ie "BOOT SATA ROM" - czyli właśnie od możliwości pracy w RAID instalka już widzi dyski ale oddzielnie co mnie w ogóle nie ratuje....

Jeżeli ma ktoś taką płytę i wie jak zrobić na niej RAID proszę o pomoc !!!

HEJ !!

Nie bardzo rozumiem ...

Mam 2 raptory 74GB w raid 0 na tej płycie i wszystko się instaluje bez bólu.

W biosie ustawias raid / na pierwszej zakładce biosu powinno być tylko master 1 i 2 i slave 1,2 nie ma być master 3 master 4 . Startujesz kompa chyba CTRL+4 konfiguracja macieży raid . Wybierasz RAID0 stripe np.64k. Przy instalacji windy jak się pojawi monit walisz paluchem w F6 , wkładasz dyskietke /była z płytą / i doczyta sobie stery do raid'u i tyle ...

Jak by coś więcej GG 1368364

http://www.dmgary.neostrada.pl/1/hdd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi