Rebel_1 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Witam, Problem jest następujący. Mam płytę z tematu i dyski: 2 x WD 160GD Raid Edition. System uruchomiony z innego dysku działa bardzo dobrze, dyski chodzą zarówno w RAID 0 (tak ma być docelowo) jak i oddzielnie. Problem następuje przy instalacji systemu na nowo na owych dyskach. Włączam opcje od SATA i RAID-u w BIOS-ie (o dziwo nie ma żadnej możliwości konfiduracji macierzy - chyba, że nie wiem gdzie szukać), wkładam płytę od Windowsa XP, instaluję sterowniki z FDD i ... instalka nie widzi dysków... Po wyłączeniu opcji w BIOS-ie "BOOT SATA ROM" - czyli właśnie od możliwości pracy w RAID instalka już widzi dyski ale oddzielnie co mnie w ogóle nie ratuje.... Jeżeli ma ktoś taką płytę i wie jak zrobić na niej RAID proszę o pomoc !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmgary Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Problem następuje przy instalacji systemu na nowo na owych dyskach. Włączam opcje od SATA i RAID-u w BIOS-ie (o dziwo nie ma żadnej możliwości konfiduracji macierzy - chyba, że nie wiem gdzie szukać), wkładam płytę od Windowsa XP, instaluję sterowniki z FDD i ... instalka nie widzi dysków... Po wyłączeniu opcji w BIOS-ie "BOOT SATA ROM" - czyli właśnie od możliwości pracy w RAID instalka już widzi dyski ale oddzielnie co mnie w ogóle nie ratuje.... Jeżeli ma ktoś taką płytę i wie jak zrobić na niej RAID proszę o pomoc !!! HEJ !! Nie bardzo rozumiem ... Mam 2 raptory 74GB w raid 0 na tej płycie i wszystko się instaluje bez bólu. W biosie ustawias raid / na pierwszej zakładce biosu powinno być tylko master 1 i 2 i slave 1,2 nie ma być master 3 master 4 . Startujesz kompa chyba CTRL+4 konfiguracja macieży raid . Wybierasz RAID0 stripe np.64k. Przy instalacji windy jak się pojawi monit walisz paluchem w F6 , wkładasz dyskietke /była z płytą / i doczyta sobie stery do raid'u i tyle ... Jak by coś więcej GG 1368364 http://www.dmgary.neostrada.pl/1/hdd.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...