Skocz do zawartości
zborekk

Mój Mały Zestaw, Proszę O Ewentualne Poprawki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o ocenę mojego zestawu. W czasie składania go kierowałem się waszymi poradami i doswiadczeniem. No więc zapraszam do lektury :)

Procesor: AMD Athlon 64 3200+ OEM Venice (gwarancja 3 lata AMD Athlon 64 3200+ Venice s.939

Wentylator na procesor: Arctic Cooling Freezer 64 Pro

Płyta główna: DFI Lan Party UT NF4 Ultra-D s.939

Pamięci: PDP Patriot 1GB DDR 400MHz Dual CL 2.5 (2 x 512MB) (może lepiej teraz 1GB, a później dorzucić drugie 1GB?)

Dysk twardy: Samsung SpinPoint 250GB 2514n (czy może 160GB SP1614N) ATA

Karta graficzna: Asus Extreme N6800GT 256MB 256bit PCI-E

Obudowa: Logic B6 czarna

Zasilacz: Hiper 480W

Klawiatura+mysz: Logitech Cordless Internet Pro Desktop czarna

Nagrywarka: BenQ 1640/1650 czarna (którą wybrać?)

Głośniki: Creative 2.0 Inspire 280

Monitor: LG 710PH Flatron

To wszystko. Jeszcze kwota: 3500-4000zł, oczywiście bliżej 3500zł :) Proszę o komentarze i sugestie. Zestaw mam zamiar podkręcić. Podkręcać będę pierwszy raz, proszę również o rady w tym zakresie. Interesują mnie porady odnosnie dodatkowych wentylatorów/radiatorów/past. Pozdrawiam!

Edytowane przez zborekk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 3000+ jest tylko rok gwarancji :) A co do grafiki, tego geforce'a kupuję za 820zł :) Dzięki za wypowiedź, proszę o kolejne wypowiedzi. Jeszcze pytanko mam czy kupując zasilacz będę musiał jakąs przejściówkę na 24 pin robić/kupować? Jak to z tym jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje coś takiego:

Opteron 144 s.939

DFI LanParty NF4 Ultra-D

Samsung SP 160GB

GF6800GT lub jak starczy Kasy GF7800GT

Patrioty KH 2x512Mb lub 2x1GB

BenQ DW1640

HuntKey HK-400AP

AC Freezer 64Pro

reszta gratów wedle uznania.

EDIT: Mój 700 Post

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ja bym olał DFI i szarpnoł najtańszego Epoxa z NF4 ... Eopx bez cudów ale raczej niezawodne i zawsze mają spore napięcie na V-core co w przypadku S939 jest ważną sprawą przy OC.

kolejna sprawa na jakiej można spościć to dysk ... 160 gb to jest przez łeb ... jak masz nagrywarke DVD to nadmiar sobie na płyty zrzucisz.

Huntkey wystarczy 350 ... tak mi sie wydaje ;)

Jak zastosujesz takie oszczędności to spokojnie ci styknie na 7800GT ... a warto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się nad Opteronem, ale gdzie go można zdobyć? Nie interesują mnie aukcje na allegro! Jaki zasilacz? Kompa chę podkręcić, więc musi byc jakiś lepsiejszy, no nie? Co do grafiki, najbardziej interesuje mnie stosunek wydajność/cena. Nie chcę karty za 1300zł, która da 10-15% wzrost wydajności w porównaniu do tego GF'a. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde :/ Teraz nie wiem co robić. Który procesor zapewnia lepsze własności OC? Który z nich będzie wydajniejszy? Którą kartę wybrać? 6800GT za 820zł czy 7800GT za 1150zł? Jaki zasilacz? RAMu wezmę 2GB :) tyle wiem narazie :)

Edytowane przez zborekk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi