Pinny Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Witam Jakie powinno być vcore dla niepodkręconego Athlona XP 2800+(Barton), bo u mnie zarówno w MSI Core Center ja i Evereście pokazuje 1,50V ( w biosie default) - chyba trochę za niskie?. Ponadto przy ustawieniu w Cell Menu w biosie High Performance Mode na High Performance, Core Center pokazuje ten procesor jako 11x190, natomiast Everest 12,5x167- któremu wierzyć?. Przy jakiejkolwiek próbie manualnego pokręcania FSB po komunikatach płyty głównej komp zawiesza się w trakcie ładowania windowsa XP. Dodam jeszcze, że wymieniłem zasilacz- poprzednio Deer, obecnie ModeCom ATX MC-400W Passive PFC i nic się nie zmieniło, nadal system nie ładuje się przy zwiekszonym FSB, DOT- disable. Stabilnie chodzi na ustawieniach Cell menu- high performance/sergeant, przy zmianie na captain w 3D czasami bluescreen. Pamieci dual ddr TwinMos 2,5 2x256 ustawiane synchronicznie. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, może za niskie napięcie rdzenia procesora. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 bartki 2800 maja defaultowo 1.50 V, więc napięcie masz w normie. ale przy podkręcaniu powinieneś podnieść napięcie. procek ma domyślny mnożnik 12.5 więc chyba aida podaj wiarygodne informacje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeWho Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Witam Jakie powinno być vcore dla niepodkręconego Athlona XP 2800+(Barton), bo u mnie zarówno w MSI Core Center ja i Evereście pokazuje 1,50V ( w biosie default) - chyba trochę za niskie?. Ponadto przy ustawieniu w Cell Menu w biosie High Performance Mode na High Performance, Core Center pokazuje ten procesor jako 11x190, natomiast Everest 12,5x167- któremu wierzyć?. Przy jakiejkolwiek próbie manualnego pokręcania FSB po komunikatach płyty głównej komp zawiesza się w trakcie ładowania windowsa XP. Dodam jeszcze, że wymieniłem zasilacz- poprzednio Deer, obecnie ModeCom ATX MC-400W Passive PFC i nic się nie zmieniło, nadal system nie ładuje się przy zwiekszonym FSB, DOT- disable. Stabilnie chodzi na ustawieniach Cell menu- high performance/sergeant, przy zmianie na captain w 3D czasami bluescreen. Pamieci dual ddr TwinMos 2,5 2x256 ustawiane synchronicznie. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, może za niskie napięcie rdzenia procesora. Pozdrawiam Na razie daj sobie spokoj z podnoszeniem napiecia. Plyty MSI na nforce 2 sa bardzo wybredne w obsludze pamieci - wiem, ze masz TwinMosy ale to nic nie znaczy. Najpierw spróbuj odpalić system po OC z jedna ramką pamieci. Jesli i to nie pomoze to zmień timingi. Dzieki tym zabiegom dowiesz się przynajmniej na czym stoisz i nie bedziesz musial katowac proca wiekszym napieciem. Jak zabawa z pamiątkami niczego nie zmieni to wiesz co robic. pozdr. a tak BTW to KLIK i masz topic o mobo K7N2 Edytowane 10 Lutego 2006 przez MeWho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...