Skocz do zawartości
matma6

Taśmy Od Napedów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zajrzałem dzisiaj pod mache komputera i poodkurzdałem w srodku co nie co. POodpinałem tasmy od dysku i napedów. Po złożeniu przypiąłem je na odwrót- tasme od dysku twardego przypiąlem pod napedy na IDE2 , tasme gdzie wczesniej były napedy teraz siedzi w dysku twardym na IDE1. Taśmy na moje oko różnia sie tylko tym, ze jedna (tam gdzie był na początku HDD) ma niebieski wtyk pod mobo a druga czarny. Takie przypięcie na odwrót ma jakies konsekwencje? Jesli ma to jakie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jak obie taśmy są "gęste"(80 żył) to nie ma żadnego znaczenia.

Są 80-zyłowe. THX bardzo ;]

Ale jabym podłączył pod dysk tą "rzadką" tasmę nie-80zyłową to byłby widoczny jakis spadek w wydajnosci tranferu danych???? :unsure:

Edytowane przez matma6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twardy dysk podłączony rzadką taśmą będzie pracował po prostu w trybie UDMA33 - znacznie wolniej niż w UDMA66/100. Aby korzystać z trybów szybszych niż UDMA33 niezbędna jest taśma 80-cio żyłowa.

Nawet gdy korzystamy z napędu nie obsługującego UDMA66/100 warto skorzystać z gęstej taśmy (co dotyczy też napędów i nagrywarek CD/DVD).

"Taśma Ultra ATA/66/100 posiada dwa razy więcej żył niż przewód Ultra DMA/33, jednak do transmisji danych wykorzystywana jest jedynie połowa z nich, a pozostałe żyły stanowią powłokę ekranującą, która zapobiega zakłóceniom podczas przesyłania danych."

http://hardware.hoga.pl/guides/instalacja_dysku/3.asp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są 80-zyłowe. THX bardzo ;^

^

^

^

Kurcze rozpędziłem sie !!! Przypatrzałem się dobrze obu tasmom i są jednak różne. Problem jednak w tym że gestą tasme moge podłączyc bez problemu do napedów ,a "rzadką" pod dysk. Gdy chce podłączyc tasme 80-zyłową pod dysk tak jak było poprzednio komputer nie rusza tylko pisze cos takiego PRIMARY IDE MASTER NOT DETECTED i stoi w miejscu . Musze miec gestą zyłe w napedach a 40-zyłowa w dysku bo inaczej nie rusza. Tasma nie jest chyba uszkodzona bo napedy dzialają pod nią dobrze . Cos źle zrobilem??? :sad:

Edytowane przez matma6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Tasma nie jest chyba uszkodzona bo napedy dzialają pod nią dobrze."

Jakiś czas temu miałem uszkodzoną gęstą taśmę i było podobnie (działały na niej napędy CD ale już nie twarde dyski).

:wink:

Edytowane przez Placio74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Tasma nie jest chyba uszkodzona bo napedy dzialają pod nią dobrze."

Jakiś czas temu miałem uszkodzoną gęstą taśmę i było podobnie (działały na niej napędy CD ale już nie twarde dyski).

:wink:

więc pozostaje mi tylko kupić nową tasme ATA100 ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi