Skocz do zawartości
rob_e

pasywne chłodzenie grafy.

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

zastanwiam sie ostatnio nad zmianą chłodzenia na grafie na cichsze, czyli w gre wchodzi raczej tylko cos bez wentyli.

Czy ktoś z was widział np to http://www.zalman.co.kr/english/product/zm80-hp.htm w akcji?

Chce to załozyc na mojego radeona. Moze macie jakies inne propozycje? WC nie wchodzi w gre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ze sie podepne pos Twoj temat (ale nie chce zakladac nowego). Podobnie jak Ty sii chcialem dowiedziec czy ktos to moze uzywa(l) ?i ma jakies opinie na ten temat. Ja sie zastanawialem nad zalozeniem do mojego prolinka(podobnie jak tobie chodzi mi o cisze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był cały wielki topic o tym chłodzeniu, i to nie jeden.

Cały radiator się bardzo grzeje, i użytkownicy polecają stosowanie do niego jakiegoś dużego wiatraka, bo inaczej po prostu sie nie opłaca.

Moim zdaniem to zbyt drogi i zbyt zbędny wynalazek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę ot 

Maconar ma rację zalman coś takiego zrobił z heat pipe, no i porażka

Ja na swojej poprzedniej grafie miałem blok wodny (cicho i bez problemów)

obecna to radek 9000 (nie pro) chłodzony powietrzem

Dołączona grafika

r9000 nie pro są w standardzie pasywnie, natomiast do pro to juz nie wystarcza.

no nic...zrobie tak jak mowił irnlng: radiator od proca i wentyl na 7v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie testuje pasywne chlodzenie swojej grafiki, odkreconej do 200/400

opis tutaj

nie grzeje sie bardzo, radiator jest nawet nie cieply (na oko ok. 30C). 3dmark lata i tez sie nie grzeje. Myslicie, ze moge ja tak zostawic na dluzej? Jakby sie zgrzala, to zawiesi sie system i juz, czy dalej bedzie sie grzac, az sie spali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na radka 8500 załozyłem zmodyfikowany radiator aluminiowy dosyc spory chlodził mi k6 2 -500. Modyfikacja polegała na wyszlifowaniu spodu, musialem obciąć kawałeczek rogu, bo zachaczał o jakąś część na arcie, nastepnie wywierciłem otwory na mocowanie, wziołem 4 paski zaciskowe ( takie jak do spinania kabli-jednorazowe) potrzebne były 4 paski, jeden opciołem do długosci 2 cm, a z drogiego opciołem samą ta zapatke, przełozylem paseczek przez otworki a z drogiej strony zacisnołem samą tą obcientą zapadką. przeszlo 2 razy 3d marka bez artefaktow, ale calosc byla bardzo goraca, to zamontowalem wentylatorek ( 4cm) puszczony na 5v, z temperatorką jest nzacznie lepiej i chodzi niemal bezgłośnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra nie zaczynajac nowego tematu.

Marzy mi sie mod radka 9500, ale jest pewnien problem bo o WC nawet nie mysle a  nie moge sie doczytac nigdzie jakie moge wlozyc chlodzenie do niego. Ma ktos jakies pomysly????

tnij, szlifuj, kombinuj. jakos dopasujesz.

a tam poprostu na radka 9000 zalozylem radiator i wentylator od PIII. W miare cicho i temperatura ok.

wlasnie tez mam tak, tylko ze zdjalem wentylator i sam radiator wystarczy. :P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi