ciukacz Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 witam :) scenariusz: 2x samsung SP2504c spiete w raid 0 na kt600(vt8237). niby odczyty raid nie powinny miec sensu (mam nadzieje ze tak jest), ale chociazby speedfan pokazuje jakies atrybuty. dziwi mnie to ze 'hardware ecc recovered' BARDZO szybko rosnie - tak mniej wiecej 0x10000 na pol godziny. mam sie tym przejmowac czy w ogole olac takie wyniki ? bo jak tak dalej pojdzie to rano nie bede mial dyskow ;) btw czy moze rozlaczyc taka macierz i podlaczyc kazdy dysk osobno bez obawy o utrate danych ? chcialbym zabootowac z innego dysku i wtedy zmierzyc SMARTa osobno. dzieki za ewentualna pomoc i pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Witam. Że masz odczyty SMART'a w RAID'zie to czysty ewenement, możesz rozpiąć dyski i sprawdzić smart osobno dla każdego, robiłem coś takiego i system z danymi się nie rozleciał po sprawdzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Witam. Że masz odczyty SMART'a w RAID'zie to czysty ewenement, możesz rozpiąć dyski i sprawdzić smart osobno dla każdego, robiłem coś takiego i system z danymi się nie rozleciał po sprawdzeniu. Bez przesady, żaden ewenement, całkiem sporo (jeśli nie większość) kontrolerów RAID obsługuje SMART (w tym np mój ;) ). Problem leży w SMARTVSD.VXD, którego używają programy typu Everest do odczytu rejestrów - ten sterownik nie obsługuje macierzy i tyle. Widocznie ta wersja SpeedFana potrafi korzystać bezpośrednio z funkcji zawartych w sterowniku kontrolera. Nie sądzę, żeby rozpięte dyski pokazały inne wyniki, ale sprawdzić zawsze można. SMART pokazują też niektóre menadżery RAID, ale w postaci mało przydatnej, czyli OK/Not-OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 mam sie tym przejmowac czy w ogole olac takie wyniki ? bo jak tak dalej pojdzie to rano nie bede mial dyskowtak nie przejmuj się tym, dyskom nic nie będzie btw czy moze rozlaczyc taka macierz i podlaczyc kazdy dysk osobno bez obawy o utrate danych ? chcialbym zabootowac z innego dysku i wtedy zmierzyc SMARTa osobno.nie ma potrzeby tak robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 tak nie przejmuj się tym, dyskom nic nie będzie nie ma potrzeby tak robić heh, okazalo sie ze nawet nie mam mozliwosci. odlaczylem 1 dysk z macierzy, podlaczylem jakis inny IDE z systemem i przy starcie kompa bios raida zaczal sie pluc ze nie ma dysku itd. wybralem 'continue anyway' i okazalo sie ze bios raida ukrywa przed systemem operacyjnym ten 1 dysk z raida co byl nadal podlaczony (nie ma go w device manager ani nigdzie). po podlaczeniu z powrotem tego dysku z macierzy wszystko smiga ok (przynajmniej macierz nie poszla w diably ;) ). btw jak sadzicie jaki transfer powinienem uzyskiwac na 2 dyskach samsung sp2504c spietych w raid 0 ? oba ograniczylem zworka do SATA 1 z powodu mobo (asus a7v600-x, kt600, vt8237). transfer szalu nie robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 w atto sporo lepiej ale dziwi mnie to ze odczyt jest WOLNIEJSZY niz zapis. wtf ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 U mnie w Samsungu Hardware ECC Recovered wynosi 167680985 :lol: Wyniczki SMART, najbardziej martwia mnie te 1 » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Raw Read Error Rate 1 Very good Spin Up Time 6080 Very good Start/Stop Count 1867 Very good Reallocated Sector Count 0 Very good Seek Error Rate 0 Very good Seek Time Performance 0 Very good Power On Hours Count 374887 Very good Spin Retry Count 0 Very good Power Cycle Count 1851 Normal Hardware ECC Recovered 167688680 Very good Reallocated Event Count 1 Normal Current Pending Sector 0 Very good Offline Uncorrectable Sector Count 1 Normal Ultra DMA CRC Error Rate 0 Very good Write Error Rate 0 Very good Soft Read Error Rate 0 Very good Your hard disk is a SAMSUNG SP1213N with firmware TL100-24. The average temperature for this hard disk is 30C (MIN=15C MAX=44C) and yours is 25C. All of the attributes of your hard disk have normal values. This is good. The overall fitness for this drive is 90%. The overall performance for this drive is 97%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 U mnie w Samsungu Hardware ECC Recovered wynosi 167680985 :lol: O, fajnie ;] Ja własnie wczoraj zauważyłem, że mój samsung ma 600.000, a dziś już prawie 1.400.000 ;] Jak widzę to u nich normalne. Ale 5-cio letni maxtor ma >500.000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...