Skocz do zawartości
_Borys

Cannon 350d Rebel Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Soczewki najlepiej fluorytowe apochromaty... ;-) ale rozumiem, że chodzi o obiektyw. A do czego ma byc ten obiektywik...

Bo jeśli masz kita a chcesz jakiś dobry standardzik to warto polecić to: Canon EF 50 f/1,8 - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86006196

To dośc tani i mało winietujący obiektywik standardowy. Ogólnie zbiera dobre opinie. Warto mieć też w zestawie coś dłuższego i tu wybór jest ogromny.

Wszystko zależy od ilości kasy. Sigmy, Tamrony i Canony. Jeśli lubi się klasyczna optykę (a ja lubię) to warto zainwestować w złączkę EOS/M 42 i zainwestować w oboektywy np. Zeissa SONARY, Tessary czy np. Radzieckie i inne piekne i tanie szkiełka z serii wide Zenitarki, Miry, Pentacon. Warto poeksperymentować.

Pozdrawiam

Paweł Maksym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel_Maksym -> mówisz o M42 ... ale zauważ że autor wątku mówi o "nieprofesjonalnym" robieniu zdjęć :) ja sam mam Zeiss'a Sonnara 300/4 na M42 ale tam jest jedna wada dla początkujących użytkowników ... Manualny fokus ! tylko i wyłącznie :] do tego w "nowych" aparatach (dslr) są gładkie matówki które utrudniają idealną nastawę ręczną ... jako podstawowy obiektyw mogę polecić to co mam a mianowicie :

Sigma 24-70/2.8 EX

Jakość tej optyki dosięga seri "L" Canona , ponoć też najostrzejsza Sigma. Fotki rzeczywiście robi znacznie ostrzejsze niż jakikolwiek użytkowany przezemnie cyfrak czy 70-300 IS Canon bądź Zeiss ... do tego silnik HSM który przebija Canonowego USM'a ... jest szybki ale "świszcze" ;) tzn. głośny , do tego minusem tego szkła są zabójczo drogie filtry 82mm x/ Ale jak na podstawę - idealny.

Przetaczany już Canon EF 50/1.8 jest tani ... a za tym musi coś iść aczkolwiek sam też przymierzam się do zakupu tego szkła aby móg upchać body do kieszeni kurtki ;) . Na początek jednak polecam tą Sigmę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel_Maksym -> mówisz o M42 ... ale zauważ że autor wątku mówi o "nieprofesjonalnym" robieniu zdjęć :) ja sam mam Zeiss'a Sonnara 300/4 na M42 ale tam jest jedna wada dla początkujących użytkowników ... Manualny fokus ! tylko i wyłącznie :] do tego w "nowych" aparatach (dslr) są gładkie matówki które utrudniają idealną nastawę ręczną ... jako podstawowy obiektyw mogę polecić to co mam a mianowicie :

Sigma 24-70/2.8 EX

Jakość tej optyki dosięga seri "L" Canona , ponoć też najostrzejsza Sigma. Fotki rzeczywiście robi znacznie ostrzejsze niż jakikolwiek użytkowany przezemnie cyfrak czy 70-300 IS Canon bądź Zeiss ... do tego silnik HSM który przebija Canonowego USM'a ... jest szybki ale "świszcze" ;) tzn. głośny , do tego minusem tego szkła są zabójczo drogie filtry 82mm x/ Ale jak na podstawę - idealny.

Przetaczany już Canon EF 50/1.8 jest tani ... a za tym musi coś iść aczkolwiek sam też przymierzam się do zakupu tego szkła aby móg upchać body do kieszeni kurtki ;) . Na początek jednak polecam tą Sigmę :)

To prawda... manualny focus jest to pierwszy krok ... "wtajemniczenia"

W istocie Sigma proponowana przez przedmówcę jest bardzo dobrym obiektywem. Absolutnie nie zgodzę się, że optycznie dorównuje "L" - tak byc nie może choćby ze względu na konstrukcję i użyte szkło. Jest to bardzo dobry obiektywik i właśnie przy "miękkości" Sigm ten jest bardzo "mało miękki".

Pozdrawiam

Paweł Maksym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi