_Borys Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Jakie polecacie soczewki do tego aparatu??? Chodzi mi glownie o robienie zdjec z gatunku nieprofesjonalnych. Zgory wielkie dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Maksym Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Soczewki najlepiej fluorytowe apochromaty... ;-) ale rozumiem, że chodzi o obiektyw. A do czego ma byc ten obiektywik... Bo jeśli masz kita a chcesz jakiś dobry standardzik to warto polecić to: Canon EF 50 f/1,8 - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86006196 To dośc tani i mało winietujący obiektywik standardowy. Ogólnie zbiera dobre opinie. Warto mieć też w zestawie coś dłuższego i tu wybór jest ogromny. Wszystko zależy od ilości kasy. Sigmy, Tamrony i Canony. Jeśli lubi się klasyczna optykę (a ja lubię) to warto zainwestować w złączkę EOS/M 42 i zainwestować w oboektywy np. Zeissa SONARY, Tessary czy np. Radzieckie i inne piekne i tanie szkiełka z serii wide Zenitarki, Miry, Pentacon. Warto poeksperymentować. Pozdrawiam Paweł Maksym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Pawel_Maksym -> mówisz o M42 ... ale zauważ że autor wątku mówi o "nieprofesjonalnym" robieniu zdjęć :) ja sam mam Zeiss'a Sonnara 300/4 na M42 ale tam jest jedna wada dla początkujących użytkowników ... Manualny fokus ! tylko i wyłącznie :] do tego w "nowych" aparatach (dslr) są gładkie matówki które utrudniają idealną nastawę ręczną ... jako podstawowy obiektyw mogę polecić to co mam a mianowicie : Sigma 24-70/2.8 EX Jakość tej optyki dosięga seri "L" Canona , ponoć też najostrzejsza Sigma. Fotki rzeczywiście robi znacznie ostrzejsze niż jakikolwiek użytkowany przezemnie cyfrak czy 70-300 IS Canon bądź Zeiss ... do tego silnik HSM który przebija Canonowego USM'a ... jest szybki ale "świszcze" ;) tzn. głośny , do tego minusem tego szkła są zabójczo drogie filtry 82mm x/ Ale jak na podstawę - idealny. Przetaczany już Canon EF 50/1.8 jest tani ... a za tym musi coś iść aczkolwiek sam też przymierzam się do zakupu tego szkła aby móg upchać body do kieszeni kurtki ;) . Na początek jednak polecam tą Sigmę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Maksym Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Pawel_Maksym -> mówisz o M42 ... ale zauważ że autor wątku mówi o "nieprofesjonalnym" robieniu zdjęć :) ja sam mam Zeiss'a Sonnara 300/4 na M42 ale tam jest jedna wada dla początkujących użytkowników ... Manualny fokus ! tylko i wyłącznie :] do tego w "nowych" aparatach (dslr) są gładkie matówki które utrudniają idealną nastawę ręczną ... jako podstawowy obiektyw mogę polecić to co mam a mianowicie : Sigma 24-70/2.8 EX Jakość tej optyki dosięga seri "L" Canona , ponoć też najostrzejsza Sigma. Fotki rzeczywiście robi znacznie ostrzejsze niż jakikolwiek użytkowany przezemnie cyfrak czy 70-300 IS Canon bądź Zeiss ... do tego silnik HSM który przebija Canonowego USM'a ... jest szybki ale "świszcze" ;) tzn. głośny , do tego minusem tego szkła są zabójczo drogie filtry 82mm x/ Ale jak na podstawę - idealny. Przetaczany już Canon EF 50/1.8 jest tani ... a za tym musi coś iść aczkolwiek sam też przymierzam się do zakupu tego szkła aby móg upchać body do kieszeni kurtki ;) . Na początek jednak polecam tą Sigmę :) To prawda... manualny focus jest to pierwszy krok ... "wtajemniczenia" W istocie Sigma proponowana przez przedmówcę jest bardzo dobrym obiektywem. Absolutnie nie zgodzę się, że optycznie dorównuje "L" - tak byc nie może choćby ze względu na konstrukcję i użyte szkło. Jest to bardzo dobry obiektywik i właśnie przy "miękkości" Sigm ten jest bardzo "mało miękki". Pozdrawiam Paweł Maksym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 sa teraz redukcje eos>m42 z potwierdzeniem ostrości :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...