Skocz do zawartości
Pitt

Thermaltake A1414 na kości DDR i grafe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś taki zestaw jaki można kupić na www.4max.com.pl/index1.htm :?: Mam zamiar wsadzic na procka na grafice blok wodny i dołożyć radiatory na pamięci grafiki. Jednocześnie chcę zamontować takie radiatory które zakłada się na całe DDR'y a w zestawie są jeszcze dodatkowe radiatory na grafike. Pytanie moje jest następujące: czy te radiatory które dają na grafikę są wydajne ? ponieważ z tego co wiem są przyklejane na taśmę samoprzylepną i mam obawy do oddawania ciepła poprzez te taśmy samoprzylepne. Moja grafa to GeForce4 Ti 4200 Winfast i ma teraz seryjnie radiator cały na kości i procka i na tym wszystkim jest wiatraczek. Nie wiem czy jak zdejmę ten cały radiator i zamontuję blok wodny to nie będzie trzeba czegoś zamontować na pamięci na karcie. Zastanawiam sie właśnie nad takim zestawem Thermaltake A1414.

Moja karta wygląda właśnie tak:

Dołączona grafika

A te radiatory tak:

http://phamcomputer.safeshopper.com/35/577.htm?984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam taka karte - zalozylem wentyl 10x10 zamiast tego gowienka w srodku i z 2 strony 80x80 i core poszlo na 340 i bylo nawet zimne - ok 36*C - oczywiscie przesmarowalem wszystko lepsza pasta niz fabrycznie - chce natomiast pociac jakis radiatorek z proca i wpakowac go na pamieci a na core tez jakis z proca zapodac - oczywiscie na wszystko te wiatraki co byly - ale moze jak bedzie mi sie chcialo to zrobie wodne na grafe i juz nie bede mial problemu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: tez sie zastanawialem nad tymi radiatorami od thermaltake - niby miedzianymi. chcialem kupic dwa zestwy i walnac je na dwie kostki DDR-ow i na pamiatki od grafy. zalozenie bylo takie, ze na procek graficzny dam blok wodny, a na pamiatki od grafy z przodu i z tylu radiatorki z tego zestawu - ale jezeli sa aluminiowe, to nie weim czy warto. moze lepiej te od coolermastera (CRC-U01)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatory na pamieci k. graf. sa z miedzi nie oszukiwane.

Jak to są z miedzi, mam je i wiem z czego są zrobione.

Po pierwsze są za lekkie na miedź(ważą tyle samo co niebieskie radiatory). Po drugie zeskrobałem trochę farby z radiatora, i co ujrzałem... srebrne ALUMIUNIUM. Chyba nie powierz mi, że miedź ma kolor srebrny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpiderMAN niestety speedy ma rację :?

Racja, tez je mam , na RAM heatspreader jest miedziany i to dosc gruby, ale na grafe to ALU , ladnie anodyzowane :)

Wiedzialem ze tak jest i nie zaluje zakupu 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, tez je mam , na RAM heatspreader jest miedziany i to dosc gruby, ale na grafe to ALU , ladnie anodyzowane :)

ale cholera reed-moje jest ladniejsze ;)

hie hie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale cholera reed-moje jest ladniejsze ;)

hie hie

Hehe , myslisz o swoim kolorze ? :P

A od czego sa spraye ? :D

Jezeli mowisz o heatspreaderze to raczej nie bedzie ladniejszy 8) IMHO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze są za lekkie na miedź(ważą tyle samo co niebieskie radiatory). Po drugie zeskrobałem trochę farby z radiatora, i co ujrzałem... srebrne ALUMIUNIUM. Chyba nie powierz mi, że miedź ma kolor srebrny.

To nie wiem jak to w koncu jest, bo kumpel mial i szlifowal spod i byly miedziane :D :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wiem jak to w koncu jest, bo kumpel mial i szlifowal spod i byly miedziane :D :P

Spider , kumpel chyba mial jakies pirackie te radiatorki :D

ThermalTake produkuje te : Dołączona grafika

i wyraznie pisze :

Thermaltake A1414

Zastosowanie:

Radiatory dla pamięci RAM oraz dla karty graficznej

Materiał:

Radiatory DDR/SDR - czysta miedź

Radiatory dodatkowe - aluminium anodize

Miedziane robia tylko :

Copper RAM Chip Cooler CRC-U01

Dołączona grafika

a takze w wersji ALU :

Aluminum RAM Chip Cooler ARC-U01

Dołączona grafika

Jakim wiec cudem mogl je miec miedziane ? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma pojecia, moze bylo duzo lakieru i szlifowal lakier...

SpiderMAN

8O jaki lakier na radiatorach :!:

co ty za bajki opowiadasz :?: lakier naklada sie na barwione aluminiowe przedmioty uzytku codziennego - zeby szybko nie zetrzec kolotrowej warstwy tlenkow :!:

zeby barwic aluminium przeprowadza sie proces chemiczny - ANODOWANIE - a potem kapie w roznych roztworach chemicznych (najczesciej solach nieorganicznych) dzieki temu mozna uzyskac przerozne kolory np zolty, niebieski, pomaranczowy, filoletowy, zielony itd

a jezeli te ThermalTake sa lakierowne to co najwyzej nadaja sie na breloczek do kluczy a nie do chlodzenia pamieci :( wtedy 100x lepsze sa juz te radiatory ze sklepow elektronicznych a najlepsze wyciete z radaitorow na procki

Pitt

ja bym Tobie proponowal odlaczyc ten maly wentylatorek igoodkrecic od radiatora a zamisat tego dac wentylator 80x80x25 na 5-7V

zerknij tu podalem linka do swietnego patentu

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=261...ghlight=#261126

:oops: niedoczytalem ze chcesz WC - poszukaj na gieldach komputerowych czesto sprzedawane sa stare/uzywane radiatory po 2-5zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...............................

a jezeli te ThermalTake sa lakierowne to co najwyzej nadaja sie na breloczek do kluczy a nie do chlodzenia pamieci :( wtedy 100x lepsze sa juz te radiatory ze sklepow elektronicznych a najlepsze wyciete z radaitorow na procki

....................

Nie sa niczym lakierowane, only anodize :!: , ludzie :!: , czytac nie umiecie 8O :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sa niczym lakierowane, only anodize  :!:  , ludzie  :!:  , czytac nie umiecie  8O  :evil:

nie mamy czasu :P na wczytywanie sie w marketingowy belkot kiepskiej firmy co urosla do roli jakiegos lidera w dziedzinie chlodzenia podzespolow elektronicznych :( i na dodatek sprzedaje swoje produkty (dosc przecietne w wiekszosci) po wygorowanej cenie :x

z lakierem odnioslem sie tylko do tego co napisal moj przedmowca i tyle :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te miedziane Copper RAM Chip Cooler CRC-U01

wspomniane wyżej ma ktoś??opinie???

ja sie nad nimi zastanawiałem ale dziwny wymiar mają szerokość mogła by być 10 mm a nie 8 ,nie?

ale ogólnie fajnie wylądają i akurat na wszystkie 4 kości grafy po dwóch stronach ,może bym 513@640osiągnął teraz 513@594 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi