tommcio Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Witam. Mam sprzet taki jak w tytule, podlaczam dysk i mi go wogole nie wykrywa w biosie ani nigdzie. Wiem ze Abit nie ma SATA II ale powinien byc kompatybilny wstecz wiec dzialac jako SATA I.Nie wiem co robic. Pomozcie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 tommcio napisał(a): Witam. Mam sprzet taki jak w tytule, podlaczam dysk i mi go wogole nie wykrywa w biosie ani nigdzie. Wiem ze Abit nie ma SATA II ale powinien byc kompatybilny wstecz wiec dzialac jako SATA I.Nie wiem co robic. Pomozcie. Pozdrawiammusisz wstawić zworke w położenie OPT1, według schematu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommcio Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Wow dzieki Zawadaki:). Znalazlo mi ten dysk:). Ale mam teraz pytanie jak go doprowadzic do używalności? Bo teraz go znalazl i jest wykrywany w programie VIA RAID Tool. Nie znam sie zupelnie na tym wiec pytam jak go zainstalowac czy co zrobic zeby dzialal? Albo moze od razu jak zainstalowac na niego XP. I czy jak zainstaluje na niego XP i podłacze 2 dysk z XP to bede mogl z tamtego zrzucic dane na ten? Dzieki i Pozrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 tommcio napisał(a): Wow dzieki Zawadaki:). Znalazlo mi ten dysk:). Ale mam teraz pytanie jak go doprowadzic do używalności? Bo teraz go znalazl i jest wykrywany w programie VIA RAID Tool. Nie znam sie zupelnie na tym wiec pytam jak go zainstalowac czy co zrobic zeby dzialal? Albo moze od razu jak zainstalowac na niego XP. I czy jak zainstaluje na niego XP i podłacze 2 dysk z XP to bede mogl z tamtego zrzucic dane na ten? Dzieki i Pozrawiam:)wyłącz RAID w BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommcio Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) no wylaczylem raid w biosie i mi go teraz znajduje jako ide 4 i wszystko w porzadku wchodze do windy i go nie ma. tzn jest dysk ale nie ma 200gb. bo to chyba powinno byc razem z innymi dyskami? czy moze mam utworzyc nowa partycje w dosie?help.pozdro. A i czy kabel SATA power musi byc wpiety? bo nie dostalem zadnego ani z plyta ani z dyskiem wiec wnioskuje ze nie. Edytowane 11 Lutego 2006 przez tommcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 tommcio napisał(a): no wylaczylem raid w biosie i mi go teraz znajduje jako ide 4 i wszystko w porzadku wchodze do windy i go nie ma. tzn jest dysk ale nie ma 200gb. bo to chyba powinno byc razem z innymi dyskami? czy moze mam utworzyc nowa partycje w dosie?help.pozdro. A i czy kabel SATA power musi byc wpiety? bo nie dostalem zadnego ani z plyta ani z dyskiem wiec wnioskuje ze nie. No wypadaloby na nim utworzyc partycje, a potem je sformatowac. Mozesz to zrobic w Windowsie Zarzadzanie komputerem -> zarzadzanie dyskami. Dysk musi byc jakos zasilany. Masz do wyboru SATA power, albo stary dobry MOLEX. Nie wazne co wybierzesz, ale jedno musi byc. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...