Skocz do zawartości
Gość 05_03_1992

2x512 Mb - Testy Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Gość 05_03_1992

aktualizacja.... :mrgreen:

@Ricci

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
sorki że tak późno, ale nie zauważyłem nowych testów.... ;)

pomęcz je jeszcze może troszkę :lol: żeby to 304 wyciągnąc.... :mrgreen:

pozdr ;)

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat dość obszerny i nie chce mi sie całego przerabiac wiec takie krotnie pytanko. mianowicie: czy opłaca mi sie na mój obecny sprzęt pakować w Firmowe Geile za 380zł czy wystarczą GOODRAMy?

pzdr

Geile za 380zł to będzie seria Value składana na wielu kościach Hynix D43, D5, Mosel Vitelic, Powerchip, Infineon BE-6 i zależy na co trafisz.Goodram składa z tego co pamiętam na Infineonie i powinieneś mieć 240MHz 2,5-3-3-5(lub więcej);dlatego myślę że wystarczą te drugie. :)

@05_03_1992

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Może się jeszcze uda :lol2:
Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie pochwale moim dzisiejszym wyniczkiem na seitecach.

Dokupiłem druga kostke z tygodnia 0301 i wygląda to teraz tak:

Dołączona grafika

260mhz 1,5-2-2-0 3,3v

Już nie mam dzisiaj czasu ale sądze, że jeszcze coś z nich wycisne B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli grzeją się średnio, to wystarczą radiatorki (nawet bez nawiewu). Ale jeżeli naprawdę mocno (rozumiem, że to ten przypadek :wink:), to najlepiej solidny nawiew na gołe kości.

IMO to radiatorki ALU + nawiew dadzą lepsze efekty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki? proszę bardzo :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tą kostke na górze miałem, dokupiłem tą dolną.

Teraz obie są z tygodnia 0301. :wink:

Na górnej miałem ten radiatorek cu ale go zdjąłem <_<

Co do ceny to śmieszna raczej... za pierwszą dałem 130pln, za tą drugą 135pln :-P

A farta to tak może nie do końca... jednak miałem troche tych seiteców przed tymi i musiałem się ich później po znajomych pozbywać jakos zwykłe ddr333 lub 400 tracąc na tym :mur:

Szkoda, że nie mam teraz czasu na zabawe ale wiem, że laminat spokojnie lubi do 3,5v wiec zobaczymy... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zimnym moczem tez można polać ... ale po co??? po co to piszesz ?? jest jakieś racjonalne uzasadnienie?

Hmmm... niezbyt zczaiłem co ty tu napisałeś i dlaczego?? :blink: Może coś źle zrozumiałem.

Winbondom bardzo często zbicie temp pomaga w uzyskaniu wyższych wyników (troche offtopowo ale ja naprzykład w ostatnia zime przy bardzo niskiej temp. otoczenia uzyskałem 17mhz wiecej niz w temp pokojowej do pi16 na 2x256 winbondow :wink: )

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

Hmmm... niezbyt zczaiłem co ty tu napisałeś i dlaczego?? :blink: Może coś źle zrozumiałem.

Winbondom bardzo często zbicie temp pomaga w uzyskaniu wyższych wyników (troche offtopowo ale ja naprzykład w ostatnia zime przy bardzo niskiej temp. otoczenia uzyskałem 17mhz wiecej niz w temp pokojowej do pi16 na 2x256 winbondow :wink: )

tez nic rozumiem z tego co napisal ma1y :rolleyes: , ale cóż.... nie wszyscy muszą być tacy....... trza być tolerancyjnym :lol:

i to w dodatku do mnie bylo :blink:

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pamięci Samsungi UCCC 2 x 512 z 54 lub 49 tygodnia

zdjęcie pamięci: http://img211.imageshack.us/my.php?image=c...od600dpi6dd.jpg

i kręca niezle screen test: http://img164.imageshack.us/my.php?image=image10pq.png

powyżej 260 Mhz pamięci powinny iśc ale procesor nie potrafi albo ma problemy z jednokanałowymi kontrolerami pamięciowymi

więc na jednej kości poszły do około 270 Mhz przy timingach 3-4-4-8 bez zmian napięc

druga kośc poszła tylko do 260 Mhz przy 3-4-4-8 bez zmian napięc

oczywiście obie poszły na 2T

niestety ze względu słabego procesora i płyty głównej nie mogę ekstremalnie testować, ale u mojego kolegi którego ma ascroka (dual, niepamietam model) s.939 i chodzą bez problemu 200 Mhz przy 1T na DUALU

szok ! duża wydajnosc niz podkreconego do 255 Mhz!

Edytowane przez Curly18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok pierwsze wyniki zmagan z moimi Crucial Ballistix 2x512Mb z505 :D

Wynik napewno ulegnie poprawie jak tylko zmienie paltforme na 939 bo teraz mnie raczej zaczyna kontroler w procu blokowac

http://img99.imageshack.us/my.php?image=1lp0.jpg

Edytowane przez Kosiarz_1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh widze że nie tylko ja skorzystałem z chłodniejszego ranka :wink:

Sądziłem, że z mojej lepszej parki seiteców wyciągne jeszcze co nie co wiecej no ale cóż... to jest chyba już ich kres.

Dołączona grafika

262mhz 1,5-2-2-0 3,33v

Nie daje już nic... zwiększanie v, luzowanie timingów, alph....

No cóż ale nie potrzebują przynajmniej wysokiego v B-)

Edytowane przez banti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co to cl 1,5? Bo z moich doświadczeń wynika że wydajności nie poprawia a wręcz pogarsza odrobine czasem (np w spi na 1,5 liczyło wolniej niz 2.0)

Moje Geil one W wolą CL1,5-2-2-0 niż 2-2-2-5 (Róznice z tego co pamietam są na 16mb rzędy 0,100 więc prawie nic - w zakresie błądu pomiaru)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki jutro juz napewno zrobie update.... wyskoczylo ,i pare sraw, wem ze to tlumaczenie sie ale sorki... :(

Ja jeszcze powalcze o lepszy wynik na tych moich crucialach zapodam screeny dodam jakis opis itd i wtedy morzesz mnie dodac do rankingu :D :D

EDIT

Zaostrzyłem troszke timingi i jeszcze pociagłem cciut mhz (o całe 2 :D) przy 264Mhz zaczyna PI wywalac wiem ze pamieci potrafia sporo wiecej jednak niestety ogranicza mnie kontroler w procku :cry: zmienie platforme to wynik tez napewno ulegnie zmianie :D

Puki co:

http://img335.imageshack.us/my.php?image=4di4.jpg

Edit

Test 3D

http://img524.imageshack.us/my.php?image=5tj9.jpg

Podsumowanie:

Pamieci zakupilem za ok 540 zł w USA ( wszystkim zajął siedobrze znany wszystkim user bachus_anonym za co jeszcze razx chciałem mu z tego miejsca podziekowac :D ) i choć cena jak za moduły 2x512 jest wyska to pamieci naprawde moge kazdemu polecic :D

Więcej Grzechów nie pamietam ...... :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

nooo łdanie....

szkoda ze nf4 i s939 nie masz.... :(

walcz dalej i... zmien platforme ;)

ALE dlaczego w zpu-z w trybie pamieci pisze single?? czy to jest 2x512??

update

(czekam na dobry screen z cpu z)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze tak poniewaz na socket 754 jest jednokanalowy kontroler pamieci nie ma trybu dual tak jak ma to miejsce na socket 939 :D :wink:

Dla przykładu Test ricciego tych samych pamieci opisany w temacie o tych pamiatakch http://i8.photobucket.com/albums/a46/33ric...i32m_sandra.jpg :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

kurcze właśnie w łóżku leżałem i mi sie przypomniało co wczoraj napisałem, i że kolega ma dfi nf3 :lol:

przepraszam chyba zmęczony byłem już wczoraj....... ;) w wakacje dużo do roboty :)

zaraz poprawie ranking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi