Skocz do zawartości
DeMax87

Komp Sie Resetuje, A Windows Mówi, Ze To Cos Powaznego ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Blad wystpuje glównie podczas gier, ale zdarza sie rowniez podczas normalnej pracy systemu (internet, word). Np. w grach obraz "zawiesza" sie na chwile, po ok 3-4 sek komp sie resetuje (mam wylaczona opcje zrestartowania kompa po bledzie). Po uruchomieniu wyswietla sie oto taki błąd. Wczoraj uruchomilo mi sie jakies XP-kowe niebieskie okienko, ze ktoras czesc prawdopodobnie nie wspolpracuje z innymi i nalezy ja wycign. Pisalo cos jeszcze, ze komputer musi zostac uruchomiony ponownie, gdyz dalsza jego praca grozila uszkodzeniem czesci...

Moj komp.: Sempron 3000+ 939/AsRock 939NF4G-SATA2 NF410/Geil 2*512/GF 6600GT Gigabyte/Samsung160gb/chieftec 420W

Aha, blad mam od czasu gdy kupilem kompa, czyli ok. 3 tyg, gosciu, u ktorego kupowalem nie wie co jest przyczyna i chce po kolei czesci wymieniac...

Edytowane przez DeMax87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Blad wystpuje glównie podczas gier, ale zdarza sie rowniez podczas normalnej pracy systemu (internet, word). Np. w grach obraz "zawiesza" sie na chwile, po ok 3-4 sek komp sie resetuje (mam wylaczona opcje zrestartowania kompa po bledzie). Po uruchomieniu wyswietla sie oto taki błąd. Wczoraj uruchomilo mi sie jakies XP-kowe niebieskie okienko, ze ktoras czesc prawdopodobnie nie wspolpracuje z innymi i nalezy ja wycign. Pisalo cos jeszcze, ze komputer musi zostac uruchomiony ponownie, gdyz dalsza jego praca grozila uszkodzeniem czesci...

Moj komp.: Sempron 3000+ 939/AsRock 939NF4G-SATA2 NF410/Geil 2*512/GF 6600GT Gigabyte/Samsung160gb/chieftec 420W

Aha, blad mam od czasu gdy kupilem kompa, czyli ok. 3 tyg, gosciu, u ktorego kupowalem nie wie co jest przyczyna i chce po kolei czesci wymieniac...

No ja bym proponowal wymiane od procka na innego bo mialem tez takie cos i bylo to przez procka wiec moze i ciebie bedzie podobne ( procek moze wygladac dobrze ale nie dziala tak jak powinien :) ) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej chyba będzie zacząć od testowania sprzętu. przetestuj pamięci programemi goldmemory i stress prime 2004. jeśli masz miernik to sprawdź napiecia na zasilaczu. zobacz jak się mają temperatury na procku i na karcie graf. spróbuj też wyjąć jedną kostkę ramu i zobacz co będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam miernika niestety, wartosci napicia gdy sprawdzalem sa zawsze przekroczone, dla 3,3V jest okolo 3,42V, dla 5 jest 5,2-5,3V, a dla 12V jest ok. 12,3V. Gdy mierzylem AIDA to pojawialy sie wyniki niemal cudowne: 3,45V, 5,7V i 13.15V. Jednak podejrzewam, ze AIDA sie mylila.. Na Everescie sa w miarew normie, mniej wiecej to samo co w BIOSie. Mam ten plus, ze mam w obudowie czujniki do pomiaru temp i tak samo na nich jak i na tych wmontowanych w cpu i gpu temp jest w normie. Na CPU jeszcze nie przekroczyla w stresie 40*C, na GPU dochodzi do 45-46*C w stresie. Procka chBodze Frezerkiem 64 pro, takz myse ze za cieplo mu niejest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche poszperalem w sieci i:

:(((((((((

nie jest nawet przez microsoft okreslone co mu dolega ( kody )

wiec dobrze ze sprzedawca zaproponowal tobie wymiane czesci ( szybko dojdziesz co nie wspoldziala z czym )

wg microsoftu na innym systemie moze to chodzic bez wieszania :PPPPPPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z Gold Memory to chyba podzikuje, 9 h testy trwaly... 3 raz od nowa rozpoczynalo, jednak zadnego bledu nie wykrylo... po microsofcie mzna sie bylo tego spodziewac, ze podaja bledy a nie wiedza co to tak w ogole jest :) wiec sformatuje kompa i zainstaluje xp + viste + mandrake, zobaczymy czy wtedy na kazdym systemie bedzie cos nie tak

W programie RightMark Memory Analizer Frequency jest ok 130Mhz, czy to nie jest czasemoznaczenie taktowania pamieci i nie powinno ono wynosi 200Mhz (Pamici sa DDR 400). Zastrzegam, ze w biosie ma ustawione na DDR 400, a czy ustawiam na auto czy na 400 nie ma roznicy, zawsze jest 129 z kawalkiem. Jest to podzielenie 1800(takt.procka) na 14, w jaki sposob moge zmienic na 11, by uzyckac ok 160 ? Mój kuzyn kupil sobie teraz tez kompa, ma praktycznie taki sam zestaw jak ja. Gdy u niego sprawdzilem frequency(czestotliwsc), to okazuje sie ze ma 160. Moze tu tkwi problem z moim kompem ?

Edytowane przez DeMax87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi