Skocz do zawartości
blackvwhite

Problem Z Właczeniem Kompa!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam dosyc dziwny problem... Niemoge uruchomić komputera tzn. ze po właczeniu komputera nic się nie dzieje. Dokładniej nie zapalają się diody na obudowie, monitor jest cały czas czarny (nie włącza się), niema charakterystycznego piknięcia jakie zawsze towarzyszy właczeniu komputera.

Napewno jest zasilanie bo włączaja sie wiatraki na procesorze i na karcie graficznej a takrze slychac ze dysk twardy chodzi.

Prosze pomózcie mi bo nie wiem co się stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw tak "odpalonego" kompa na troche .... ja tak kiedys miałem to po chwili sam zaskoczył a pozniej juz nie było zadnego problemu :) Dziwne ale tak było.

Zrob moze reset biosu .. wyjmij na 10 minut baterie.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem, że to dość częsty problem... Miałem tak na starym Soltek'u - winowajcą okazały się spuchnięte kondensatory wokół portu AGP i podstawki procesora... więc obadaj płytę głowną... jak będzie wporządku wszystko, to zresetuj CMOS wyciągając baterię, lub przestaw zworkę przy wyłączonym kompie na kilka sekund... jednak ja bym stawial na uszkodzone kondensatory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli to w czyms pomoże oto parametry mojego kompa:

Samsung SpinPoint 80 GB HD80HJ (7200) Serial ATA II

GeForce 6600 Asus N6600/TD/256M 256MB (128-bit) TV/DVI BOX

Asus K8N nVidia nForce 250

AMD Sempron 2600+ BOX (Socket 754, 64-bit) SDA2600BXBOX

DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5

BenQ DVD+/-RW DW1640 bulk + soft

Tracer TRO-838 CAPRUN Black 400W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ich gorna czesc jest wypuklona ku gorze i zazwyczaj jest na niej jakas brazowawa masc.

co do powodow to moga byc to wlasnie kondesatory, moze byc tez wina zasilacza ze odszedl do krainy wiecznych lowow, wez od kogos inny zasilacz, podlacz i sprawdz czy dziala jezeli kondesatory beda ok, tak bedzie chyba najlatwiej i najszybciej zdiagnozowac co ejst nie halo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylutować stare -> wlutować nowe. I to nie jest raczej wina zasilacza. Typowe objawy zepsutych kondensatorów. Ew. kostka biosu do wymiany <- dwie najbardziej prawdobodobne możliwości... Oddaj płyte do serwisu... jak nie masz narzedzi, chociażby odpowiedniej lutownicy, to nic nie zdziałasz... A w serwisie Ci naprawią i pewnie powiedzą co jest nie tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zostaje jedno - wysyłaj do serwisu, żeby Ci wymienili bios. Chyba, że dorwiesz kogoś z taką samą płytą... wtedy pożyczasz sobie kość, wkładasz w płytę... przy włączonym kompie wkładasz starą. Po ponownym włączeniu będziesz miał bios. A kość mozesz oddać. Tylko pamiętaj - dosyć to niebezpieczne i musisz znależć gościa z takim samym rev. płyty. Mimo wszystko lepiej oddaj do serwisu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi