Skocz do zawartości
Palmer

Akasa Allinone Czy Aerocool Coolpanel2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy dwoma regulatorami obrotów zawierającymi czytnik kart pamięci, a mianowicie Akasa AllInOne i Aerocool CoolPanel2.

Czy mieliście z nimi do czynienia? Czy któryś z nich możecie polecićz czystym sumieniem? Jak sprawują się jako regulatory obrotów. Czy zaimplementowane w nich zsilanie impulsowe sprawdza się dobrze i regulowane wentylatorki nie wydaja z siebie jakiś niepokojących dźwięków? Jak z zakresem napięć, dzięki któremu mamy wpływ na obroty wentyli (ponoć jest to przedział od 6,5 - 12V)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym tygodniu bede kupowal taki panel akasy. Jak juz go sciagne i przetestuje to dam znac jak to dziala.

Akasa ma tylko 2 kanaly, Aerocool 4, tak ze na to tez musisz zwrocic uwage ile wiatraczkow chcesz podpiac. Ja zdecydowalem sie na Akase, jako ze wlasnie potrzebne mi 2 mocne kanaly, po 18W na kanal w akasie to az za duzo, bodajrze Aerocool dopuszcza do 0,4A wiec max ok 4.8W, wiec jak dla mnie to troche malo.

W zasadzie mogl bym wykorzystac panel zalmana, ktorego uzywam w tej chwili, natomiast podejrzewam ze 6W ktorymi dysponuje bedzie troche malo, jako ze nie mam jeszcze ostatecznych wentylatorkow podpietych, po 4szt 120mm na kanal wolal bym sie zabezpieczyc zapasem mocy, glownie ze moc szacowana dostepnych rozwiazan wacha sie od 1 do 3.4W, w zaleznosci od modelu, co by dawalo max ponad 13W

Jako ze planuje korzystac z pelnego zakresu regulacji, glownie dla tego ze moja chlodnica wymaga sporego nawiewu zupelnie nie przeszkadza mi zakres 6, czy tam 6.5V - 12V, podejrzewam ze ok 7-8 V dopiero bedzie wystarczajacy przewiew, przynajmniej na tych wentylach co mam w tej chwili.

W kazdym badz razie jak tylko odbiore panel dam znac jak sie sprawuje. Za tym panelem przemawia jak dla mnie cena, ok 149pln w coolingu, do tego wyglad bardziej mi odpowiada niz w przypadku Aerocoola.

Oczywiscie najlepszym rozwiazaniem byl by osobny panel do regulacji wentylatorkow a do tego czytnik kart, niestety cenowo nie wypada to tak rewelacyjnie... (ja w sumie mam zalmana - w ktorym korzystam z 4 kanalow, do tego na razie do zasilania wentylatorow w chlodnicy sluza mi 2 przelaczniki 5/12V, co wlasnie musze zastapic poprzez plynna regulacje, tak ze 2 panele, jeden z troszke mocniejszymi kanalami + czytnik kart to dla mnie troche przegiecie...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi