PoGo Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Pisalem juz wczesniej ze mam martwego LG po pozornie udanym upgrade'dzie. Ponoc da sie go przywrocic do zycie MTKFLASH'em. Jest jedno "ale", potrzebuje bios LG 8320B w formacie .bin, ktorym zgrywa i laduje wlasnie MTKflash. Jesli ktos ma ta nagrywarke to bylbym bardzo wdzieczny jakby mi skopjowal swojego biosa tym wlasnie programikiem i podrzucil. URL http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/liteon_oc...Mtkflash148.zip A oto cytat z cdrinfo.pl "Poniższe zabiegi należy przeprowadzać z poziomu "czystego DOS'u" bezwzględnie bez obecności jakichkolwiek sterowników do CD-ROM'ów. Na "dzień dobry" należy zabezpieczyć się na wypadek ewentualnych komplikacji poprzez zapisanie kopii bezpieczeństwa BIOSu aktualnie obecnego w nagrywarce (przyda się on też w przypadku kiedy będziemy chcieli przywrócić naszą nagrywarkę do stanu oryginalnego) . Odczyt do pliku wykonuje się wydając polecenie: MTKFLASH x R /B /M plik.bin Gdzie x to cyfra od 1 do 4, w zależności od sposobu podłączenia nagrywarki w systemie. 1 dla Primary master 2 dla Primary slave 3 dla Secondary master 4 dla Secondary slave R jest odpowiedzialne za odczyt z nagrywarki /B jest odpowiedzialne za użycie formatu binarnego /M jest odpowiedzialne za połączenie BIOSu w jeden plik UWAGA: proces ten przebiega w 8 przebiegach, odliczanie od 0% do 100% następuje 8 razy Przykładowa składnia odczytująca BIOS z nagrywarki zainstalowanej jako secondary master to: MTKFLASH 3 R /B /M biosik.bin. BTW: Dobrym zwyczajem jest nadawanie plików z BIOSami nazw wersji danego BIOSu." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 http://pl.lgservice.com/bin/HPI/HpiHomeMain.cgi tu masz biosy do napędów LG oraz instrukcję instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Raider Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 od razu po upgradzie padl ci ten cd, bo ja tez to robilem i mi chodzi:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Wiem jak sie robi upgrade ale tera mi plyta nie wykrwya wogole napedu a MTKflash ponoc zrobi to bez wykrycia, no ale wlasnie programik ten potrzebuje biosa miec w .bin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrux Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Robiles z 32x 40x?? Czy tylko wgrywales nowy, bo na cdrinfo jest jak odkrecic jak sie nie uda czyli 40x robi 32x u ciebie tez powinno pojsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Wiem, wiem Ja robilem tylko update, bo mialem problem z nagraniem. I niby przebieglo pomyslnie i teges, nie zrobilem kopi zapasowej i teraz nie mam .bin z biosem, a oryginalne biosy sprawdzaja czy naped zostal wykryty przez plytke glowna. Dlatego suzkam osoby ktora by mi zgrala swojego w bin i wyslala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrux Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 a probowales ja w ten sposob naprawic (z cdrinfo), tak jest programik ktory od razu robi dyskietke do flashowania wlasnie mtkflashem, mozesz zrobic z 32x 40x - moze sie naprawi lub sciagnac programik odwrotny tez tam jest wedlug mnie powinien pojsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Ale nie mam biosa! Nie mam w .bin biosa do LG a innych formatow mtk nie zaladuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Raider Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 faktycznie nie ma na stronach biosu .bin, pozostaje ci tylko szukanie kogos kto ma takie cd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...