Skocz do zawartości
PoGo

Wielka prosba (bios LG)

Rekomendowane odpowiedzi

Pisalem juz wczesniej ze mam martwego LG po pozornie udanym upgrade'dzie. Ponoc da sie go przywrocic do zycie MTKFLASH'em.

Jest jedno "ale", potrzebuje bios LG 8320B w formacie .bin, ktorym zgrywa i laduje wlasnie MTKflash.

Jesli ktos ma ta nagrywarke to bylbym bardzo wdzieczny jakby mi skopjowal swojego biosa tym wlasnie programikiem i podrzucil.

URL http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/liteon_oc...Mtkflash148.zip

A oto cytat z cdrinfo.pl

"Poniższe zabiegi należy przeprowadzać z poziomu "czystego DOS'u" bezwzględnie bez obecności jakichkolwiek sterowników do CD-ROM'ów.

Na "dzień dobry" należy zabezpieczyć się na wypadek ewentualnych komplikacji poprzez zapisanie kopii bezpieczeństwa BIOSu aktualnie obecnego w nagrywarce (przyda się on też w przypadku kiedy będziemy chcieli przywrócić naszą nagrywarkę do stanu oryginalnego) .

Odczyt do pliku wykonuje się wydając polecenie: MTKFLASH x R /B /M plik.bin

Gdzie x to cyfra od 1 do 4, w zależności od sposobu podłączenia nagrywarki w systemie.

1 dla Primary master

2 dla Primary slave

3 dla Secondary master

4 dla Secondary slave

R jest odpowiedzialne za odczyt z nagrywarki

/B jest odpowiedzialne za użycie formatu binarnego

/M jest odpowiedzialne za połączenie BIOSu w jeden plik

UWAGA: proces ten przebiega w 8 przebiegach, odliczanie od 0% do 100% następuje 8 razy

Przykładowa składnia odczytująca BIOS z nagrywarki zainstalowanej jako secondary master to: MTKFLASH 3 R /B /M biosik.bin. BTW: Dobrym zwyczajem jest nadawanie plików z BIOSami nazw wersji danego BIOSu."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem

Ja robilem tylko update, bo mialem problem z nagraniem.

I niby przebieglo pomyslnie i teges, nie zrobilem kopi zapasowej i teraz nie mam .bin z biosem, a oryginalne biosy sprawdzaja czy naped zostal wykryty przez plytke glowna.

Dlatego suzkam osoby ktora by mi zgrala swojego w bin i wyslala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a probowales ja w ten sposob naprawic (z cdrinfo), tak jest programik ktory od razu robi dyskietke do flashowania wlasnie mtkflashem, mozesz zrobic z 32x 40x - moze sie naprawi lub sciagnac programik odwrotny tez tam jest wedlug mnie powinien pojsc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi