Skocz do zawartości
Opson6667

Celeron-m 350/asus Ct-479 I Asus P4gpl-x

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam tą płytkę co temacie(oczywiscie chipset i915PL) , Celerona-M 350. Jadę teraz na FSB 180. W biosie mam ustawione tak :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tylko jest pewien problem... Przepustowość pamięci mam w okolicach 3500MB/s więc żenująco mało. Kości pamięci są oczywiście 2 i pracują w Dualu.... Zapis na poziomie 930 MB/s to też żenada. W superpi z takim prockiem na 2,34 Ghz zamykam sie w okolo 19 minut (16M). Co trzeba tu tweakować żeby bylo lepiej ? Wiem że Hyperpath to jakaś tam niewielka część PATA ktory w i915 jest zablokowany. Wiec tego raczej wylaczac nie ma sensu. Moze macie jakies pomysly?

Edytowane przez Opson6667

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Mam tą płytkę co temacie(oczywiscie chipset i915PL) , Celerona-M 350. Jadę teraz na FSB 180. W biosie mam ustawione tak :

Tylko jest pewien problem... Przepustowość pamięci mam w okolicach 3500MB/s więc żenująco mało. Kości pamięci są oczywiście 2 i pracują w Dualu.... Zapis na poziomie 930 MB/s to też żenada. W superpi z takim prockiem na 2,34 Ghz zamykam sie w okolo 19 minut (16M). Co trzeba tu tweakować żeby bylo lepiej ? Wiem że Hyperpath to jakaś tam niewielka część PATA ktory w i915 jest zablokowany. Wiec tego raczej wylaczac nie ma sensu. Moze macie jakies pomysly?

może po kolei

masz 2x256 czy 2x512mb ?

te przepustowości to w czym ?

1M jaki wynik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepustowość nie jest duża, ale taktowanie pamięci też masz małe bo tylko 358 mhz i timingi takie średnie też. A tak poza tym czemu masz ustawione spread spectrum na enable? z tego co wiem to przy OC wyłancza się tą funkcję. Ustaw ostrzejsze timingi, to powinny ci się wyniki poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Celeron M 350 (mam nadzieje ze dothan) to znaczy ze 1300mhz

a skoro mowa o fsb 180 to 13x180=2340mhz

Cas w Pi 1M hmm na moje oko dosyc niski skoro ponad 40 sekund :/

a to w celku nie ma zmiany mnożnika ?

ramki można puścić nadzielniku > fsb

np 4/5

jak tu (z XS)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety RAMki moge puscic albo synchro albo zeby dzialaly dzielnik niżej. Wyżej nie da się :(

EDIT : Widze że też masz P4GPL-X - co zrobiles że się udało ? :)

Edytowane przez Opson6667

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety RAMki moge puscic albo synchro albo zeby dzialaly dzielnik niżej. Wyżej nie da się :(

EDIT : Widze że też masz P4GPL-X - co zrobiles że się udało ? :)

szczerze powiem że nawet tak nie próbowałem - nie było takiej potrzeby

ale wiem że się da (być może trzeba bios od P4GD1 wgrać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi