Skocz do zawartości
Anon

Jak Dobrze Zabezpieczyć Małą Sieć W Firmie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kilka dni temu zakończyłem układanie kabli w niewielkiej sieci składającej się z 10 komputerów i 2 drukarek, przyszła pora na rozpatrzenie najlepszego zabezpieczenia przed włamaniami z internetu.

Rozpatruje 2 rozwiązania: zakupienie Firewalla "sprzętowego" D-Link DFL-800 ( LINK1

LINK2) lub postawienie serwera z Kerio WinRoute Firewall.

Nie ukrywam iż rozwiązanie pierwsze bardziej mnie interesuje, jednak chciał bym poznać Waszą opinie. Czy firewall D-Link DFL-800 będzie wystarczającym zabezpieczeniem ? Ruch zewnętrzny to WWW, Poczta, obsługa konta bankowego, pobieranie plików ( nie P2P ), odbiór radia i właściwie nic więcej.

Wiem, iż znajdzie się wielu optujących za postawieniem serwera na linuksie, z odpowiednio skonfigurowanym firewallem, jednak nie miałem dłuższej styczności z tym systemem, więc na dzień dzisiejszy to zadanie mnie przerasta, a na naukę w chwili obecnej nie znajdę czasu.

W sieci po za firewallem, będzie 16 portowy, nie zarządzalny przełącznik 3COM, oraz jakiś modemo'router ADSL.

Liczę na odpowiedzi, dziękuje i pozdrawiam.

Edytowane przez Anon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o kompa pod Kerio to nie był by to problem, jednak czy jest to uzasadnione ?

Koszty komputera z Kerio są oczywiście wyższe, tylko czy zysk z takiej konfiguracji jest oczywisty, w porównaniu do firewalla D-Linka ?

Chciałbym wiedzieć czy taki sprzętowy firewall jest wstanie zapewnić mi porównywalne bezpieczeństwo w porównaniu do centralnego systemu z Kerio itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie da odpowiedzi jednoznacznej :P

sa plusy i minusy

na pewno na " sprzetowym" jest latwiej i mniej zabawy, mniej produ, cisza

sotwarowy to niestety tylko komp :(( i sys ( winda ) z dziurami, chociaz jak zabraknie tobie jakiejs uslugi to musisz czekac na upgrade albo sie nie doczekasz a na sofcie bez problemu jakis programik zapodasz, wiec ...

wybralbym sprzetowy albo soft :P

Edytowane przez avecezary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer do ochrony faktycznie daje większe możliwości, jednak jeżeli skupimy się tylko na ochronie przed różnorakimi atakami z internetu to czy taki sprzętowy firewall zapewni mi taką ochronę jak np. Outpost Firewall, czy też taka gotowa skrzyneczka nie spełni pokładanych w niej nadziei i ktoś będzie wstanie łatwo ominąć jej zabezpieczenia.

Po prostu chodzi mi o to czy warto kupić coś takiego, patrząc z punktu widzenia jakości ochrony w stosunku do popularnych rozwiązań softwareowych ?

Czy ten firewall ochroni mnie lepiej niż np. Outpost Firewall, którego sam używam, czy też ma on mniejsze możliwości ochrony ?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi