Anon Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) Witam, kilka dni temu zakończyłem układanie kabli w niewielkiej sieci składającej się z 10 komputerów i 2 drukarek, przyszła pora na rozpatrzenie najlepszego zabezpieczenia przed włamaniami z internetu. Rozpatruje 2 rozwiązania: zakupienie Firewalla "sprzętowego" D-Link DFL-800 ( LINK1 LINK2) lub postawienie serwera z Kerio WinRoute Firewall. Nie ukrywam iż rozwiązanie pierwsze bardziej mnie interesuje, jednak chciał bym poznać Waszą opinie. Czy firewall D-Link DFL-800 będzie wystarczającym zabezpieczeniem ? Ruch zewnętrzny to WWW, Poczta, obsługa konta bankowego, pobieranie plików ( nie P2P ), odbiór radia i właściwie nic więcej. Wiem, iż znajdzie się wielu optujących za postawieniem serwera na linuksie, z odpowiednio skonfigurowanym firewallem, jednak nie miałem dłuższej styczności z tym systemem, więc na dzień dzisiejszy to zadanie mnie przerasta, a na naukę w chwili obecnej nie znajdę czasu. W sieci po za firewallem, będzie 16 portowy, nie zarządzalny przełącznik 3COM, oraz jakiś modemo'router ADSL. Liczę na odpowiedzi, dziękuje i pozdrawiam. Edytowane 12 Lutego 2006 przez Anon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 policz koszty do Kerio jeszcze skrzynka, sys jak nie linux to bybralbym tego dlinka ( chociaz kolo 2t kosztuje ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Jeżeli chodzi o kompa pod Kerio to nie był by to problem, jednak czy jest to uzasadnione ? Koszty komputera z Kerio są oczywiście wyższe, tylko czy zysk z takiej konfiguracji jest oczywisty, w porównaniu do firewalla D-Linka ? Chciałbym wiedzieć czy taki sprzętowy firewall jest wstanie zapewnić mi porównywalne bezpieczeństwo w porównaniu do centralnego systemu z Kerio itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) nikt nie da odpowiedzi jednoznacznej :P sa plusy i minusy na pewno na " sprzetowym" jest latwiej i mniej zabawy, mniej produ, cisza sotwarowy to niestety tylko komp :(( i sys ( winda ) z dziurami, chociaz jak zabraknie tobie jakiejs uslugi to musisz czekac na upgrade albo sie nie doczekasz a na sofcie bez problemu jakis programik zapodasz, wiec ... wybralbym sprzetowy albo soft :P Edytowane 12 Lutego 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Komputer do ochrony faktycznie daje większe możliwości, jednak jeżeli skupimy się tylko na ochronie przed różnorakimi atakami z internetu to czy taki sprzętowy firewall zapewni mi taką ochronę jak np. Outpost Firewall, czy też taka gotowa skrzyneczka nie spełni pokładanych w niej nadziei i ktoś będzie wstanie łatwo ominąć jej zabezpieczenia. Po prostu chodzi mi o to czy warto kupić coś takiego, patrząc z punktu widzenia jakości ochrony w stosunku do popularnych rozwiązań softwareowych ? Czy ten firewall ochroni mnie lepiej niż np. Outpost Firewall, którego sam używam, czy też ma on mniejsze możliwości ochrony ? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...