Skocz do zawartości
cyruslb

Dziwny Dzwięk

Rekomendowane odpowiedzi

stukanie sinusoidalne - a to Ci nowość :)

Do tych dzwięków można sie przyzwyczaić... pomyśl w takiej kategorii... że w ten sposób słyszysz kiedy Twój komputer myśli :D... Ja przynajmniej tak traktowałem gdy mój zasilacz świerszczył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stukanie sinusoidalne - a to Ci nowość :)

Lubie wyjasniac sprawy "obrazowo" sinusoida chyba kazdy powinien wiedziec jak wyglada, no i stukot jest gdy osiaga wartos 1 i -1 :). Regularnie, rytmicznie

Do tych dzwięków można sie przyzwyczaić... pomyśl w takiej kategorii... że w ten sposób słyszysz kiedy Twój komputer myśli :D... Ja przynajmniej tak traktowałem gdy mój zasilacz świerszczył

A mnie wlasnie irytuja. I co najgorsze swiadomosc tego ze mi tam cos gra sprawia, ze .. nasluciach!e. nie naleze do ludzi, ktorzy maja jakies snobistyczne zachcianki, ale.. no kurcze nie moge.. ;).

Moze poddam sie auto hipnozie i wmowie sobie, ze to dobre i fajne... blizej natury (swierszcz ;) ).

Edytowane przez PabloHasan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki ma związek oresowość z sinusoida akurat :).. tak to jest jak cała wiedza szkolna ogranicza się do tego iż jedynym przebiegiem okresowym jest sinusoida :D

Jak dla mnie to kształt tutaj ma najmniejsze znaczenie, powinieneś powiedzieć co jaki czas się pojawia dany pisk (zapewne co sekundę).. bardziej obrazowo już pasuje powidziec że te dzwięki pojawiają się w rytm przebiegu prostokątnego o małym współczynniku wypełnienia :wink:

Ale czemu akurat kojarzysz czas 1 sekundy z przebiegiem sin... hmm dziwne.. wezwijcie Muldera :D

Do wszystkiego da się przyzwyczaić... wystarczy uwolnić umysł od tego co sobie wcześniej wmówiłeś.. że Ci to przeszkadza :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki ma związek oresowość z sinusoida akurat :).. tak to jest jak cała wiedza szkolna ogranicza się do tego iż jedynym przebiegiem okresowym jest sinusoida :D

To prawda, ale nie do konca. Nie lubilem i nie lubie matematyki/fizyki/elektroniki "ksiazkowej". Uzylem sinusoidy bo latwo ja sobie wyobrazic - wiele osob ja widzialo.

Jak dla mnie to kształt tutaj ma najmniejsze znaczenie, powinieneś powiedzieć co jaki czas się pojawia dany pisk (zapewne co sekundę).. bardziej obrazowo już pasuje powidziec że te dzwięki pojawiają się w rytm przebiegu prostokątnego o małym współczynniku wypełnienia :wink:

Bo malo kto by wiedzial, ze dotyczy to bodajze bym nie sklamal elektroniki i jak on wyglada na wykresie.

Sam widzisz przyklad bylby zly - malo kto mogly sobie go jasno i czytelnie wyobrazic, bo nie kazdy studiowal przedmioty scisle. Niektorzy sa humanistami i staraj sie opisa swiat i otaczajace ich zjawiska w sposob najbadziej prosty i obrazowy. Ale kto z nas ma tak naprawde racje, skoro wszytko jest wzgledne...

Ale czemu akurat kojarzysz czas 1 sekundy z przebiegiem sin... hmm dziwne.. wezwijcie Muldera :D

Patrz wyzej

Do wszystkiego da się przyzwyczaić... wystarczy uwolnić umysł od tego co sobie wcześniej wmówiłeś.. że Ci to przeszkadza :wink:

Niby tak, czlowiek po ok 30 sec. nie czuje juz zapachu, ktory wczesniej uwazal za odrazajacy. Niewierzycie? proponuje wypad np. do kurnika...

niestety pozostaje os takiego jak "zachowania utajone". nic innego jak zakorzeniony stosunek do czegos/kogos, gdzie mozemy prywatnie uwazac, iz "cos" jest pozytywne dla nas, ale podswiadomie odczuwac nie smak.

lepiej z podswiadomoscia nie igrac....

Ale mysle, ze zbaczamy z tematu :).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z podswiadomoscia nie igram.. tylko kazejej pracować dla mnie :) w końcu kto tu jest szefem ja czy ona :lol: Ja potrafie swiadomie myślec a ona co.. :)

Mi tam sinusoida kojarzy sie raczej z czymś co pulsuje w jakiś sposób...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z podswiadomoscia nie igram.. tylko kazejej pracować dla mnie :) w końcu kto tu jest szefem ja czy ona :lol: Ja potrafie swiadomie myślec a ona co.. :)

Ha... niby tak, ale... mialem ostatnio przyjemnosc pracowac z psychologiem wieziennym, ktory to przeprowadza jakies badania dla UW .. nie bede sie wdawal w szczegoly. badania dotycza wlasnie zachowan utajonych. Co sie okazalo. Ludzie mowia, mysla inaczej niz kaze im podswiadomosc. Do czego to moze doprowadzic... Ano posluzmy sie moim przykladem i mojego "siwerszczacego" "sinusoidalnie" ( :D ) zasilacza.

Wmowie sobie, ze jest ok, ze mi to nie przeszkadza i tak bedzie. Przyzwyczaje sie sie do tego. Na pytanie, czy mi to przeszkadza bez wachania odpowiem, ze nie. Jednak w przyplywie jakiego bodzca moze odezwac sie podswiadomosc, ktora wybuchnie we mnie i wyladuje sie na ... zasilaczu, bo podswiadomie nienawidze go....

Oczywiscie to nie nastapi, potrafie sie kontrolowac, jednak korzystniej jest likwidowac, zwalczac niegatywne podswiadome zachowania, ktore w nas drzemia. Tak to w skrocie wglada z punktu widzenia psychologo i zachowan utajonych. To jest jedyna rzecz jakie sie z tej dziedziny nauczylem, bo musialem ja zrozumiec piszac program badajacy wlasnie takie zachowania. Powiem szczerze, ze jak juz dzialal, psycholog byl zadowolony z rezultatu, a ja nadal nie bardzo rozumialem, po co to i do czego ... ;).

Dlatego zmieniam zasilacz.....

Nie wiem czemu ale piszac tego posta mam niezly ubaw.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca sie zgodzę... psychologiem wieziennym może nie jestem.. ale na sobie w mierę sie znam :), Kiedyś przeszkadzało mi okropnie jak ktos siedział na kompie jak ja spałęm, potem wrecz niewyobrażalne zło to było gdy ktoś chrapał... (tego większosć nie lubi)

Przyzywczaiłem się... Miałem nieprzyjemnośc mieskzać z kolesiem prezz 3 miesiace na stancji który chrapał wręcz obrzydliwie... Normalnie tego jak on chrapał nie da się objąć ludzkim umysłem :D... i teraz żadne chrapanie mi nie przeszkadza...

aha.. i jako jedyny ze znanych mi osób nie jestem zły gdy mnie ktoś rano, czy w środku nocy obudzi... Zastanawiałęm się kiedyś czemu ludzie sa źli z tego powodu... no i wymyśliłem.. "wgrałem" patcha i już nie mam tego błędu :lol: że tak się po informatycznemu wyrażę...

A co jełśi nowy zasilacz też bedzei piszczał? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co jełśi nowy zasilacz też bedzei piszczał? :D

Nie wiem... ale myslalem o tym... Poprostu nie dopuszczam takiej mysli...:)

Blad z zasialczem moga mi zalatwic - dystrybutor. Koszta to transport + 30PLN. Ale w tym czasie nie bede mial zasilki. Kupie wiec nowa - cos mocnego jakis Tagan, Chiefteca sprzedam racze napewno.

Cale szczescie, ze mnie w tym momencie stac na takie zabawy. W innym przypdaku musialbym "walczyc' ze soba i korzystac z tego co mam. Co ciekawe, a w sumie to chyba raczej nic odkrywczego, trzyma napiecia super pomimo tego "swierszczenia"..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi