Zxc Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Tak więc do tej pory mój linux server używał Pentium 2 400mhz 512kb cashe. W domu leży mi Duron 600mhz@1050 myślałem żeby jego dać na server i teraz mam pytanie procesor ma mało cashe L2 tylko 64Kb a podobno dużo cashe L2 daje kopa w linuxie. Jaka bedzie roznica w predkosci (Slack 8.1) pomiędzy Athlonem TB 1000mhz(7,5x133) z 256kb cashu a Duronem 1000mhz (7,5x133mhz) 64kb pod linuxem??. Dużo więcej to da niż PII400??? ,stosował ktoś 2x Athlon XP@MP (mostek L5 ołówkiem) + AMD 762??? pod linuxem? dużego kopa da?? bo sie nad tym zastanawiam na wiosne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Tak więc do tej pory mój linux server używał Pentium 2 400mhz 512kb cashe. W domu leży mi Duron 600mhz@1050 myślałem żeby jego dać na server i teraz mam pytanie procesor ma mało cashe L2 tylko 64Kb a podobno dużo cashe L2 daje kopa w linuxie. Jaka bedzie roznica w predkosci (Slack 8.1) pomiędzy Athlonem TB 1000mhz(7,5x133) z 256kb cashu a Duronem 1000mhz (7,5x133mhz) 64kb pod linuxem??. Dużo więcej to da niż PII400??? ,stosował ktoś 2x Athlon XP@MP (mostek L5 ołówkiem) + AMD 762??? pod linuxem? dużego kopa da?? bo sie nad tym zastanawiam na wiosne... czlowieku a do czego bedzie serwer? bo jesli do rozdzielania internetu tylko to duron 1000 to az za duzo, sam mam serwa na linuxie i na celku 500 i chodzi bez zarzutu. A tak z obserwacji (mam linuxa na serwerze i w kompie) to duron jest duzo szybszy od P2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Tak więc do tej pory mój linux server używał Pentium 2 400mhz 512kb cashe. W domu leży mi Duron 600mhz@1050 myślałem żeby jego dać na server i teraz mam pytanie procesor ma mało cashe L2 tylko 64Kb a podobno dużo cashe L2 daje kopa w linuxie. Jaka bedzie roznica w predkosci (Slack 8.1) pomiędzy Athlonem TB 1000mhz(7,5x133) z 256kb cashu a Duronem 1000mhz (7,5x133mhz) 64kb pod linuxem??. Dużo więcej to da niż PII400??? ,stosował ktoś 2x Athlon XP@MP (mostek L5 ołówkiem) + AMD 762??? pod linuxem? dużego kopa da?? bo sie nad tym zastanawiam na wiosne... czlowieku a do czego bedzie serwer? bo jesli do rozdzielania internetu tylko to duron 1000 to az za duzo, sam mam serwa na linuxie i na celku 500 i chodzi bez zarzutu. A tak z obserwacji (mam linuxa na serwerze i w kompie) to duron jest duzo szybszy od P2 Server jako Gateway + masquerade + FTP (Proftp 1.2.7) + apache + mysql z php + squid + proxy + poczta z tych większych tak to jeszcze pare mniejszych funkcji :) pozdro Tristan (wiesz zibi o kogo chodzi :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 no to przydalbysie P3 albo athlon rzeczywiscie, ale co ci szkodzi sprobowac na duronie, zobacz jak chodzi i sam osadz. wiem wiem tristan to Ty :PPP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Server jako Gateway + masquerade + FTP (Proftp 1.2.7) + apache + mysql z php + squid + proxy + poczta z tych większych tak to jeszcze pare mniejszych funkcji :) pozdro Tristan (wiesz zibi o kogo chodzi :) ) Twoim problemem nie jest procesor, ale ilość ramu. Poza tym w sumie po Twoim opsie nie wiemy dużo więcej - ten apacha będzie serwował 100 stron czy jedną, maskarada dla 2 komputerów czy wielkiej korporacji itp.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Server jako Gateway + masquerade + FTP (Proftp 1.2.7) + apache + mysql z php + squid + proxy + poczta z tych większych tak to jeszcze pare mniejszych funkcji :) pozdro Tristan (wiesz zibi o kogo chodzi :) ) Twoim problemem nie jest procesor, ale ilość ramu. Poza tym w sumie po Twoim opsie nie wiemy dużo więcej - ten apacha będzie serwował 100 stron czy jedną, maskarada dla 2 komputerów czy wielkiej korporacji itp.... ramu to dowale z 256mb lub 512 z tym nie ma probemu sdramów mma pełno :). No i chyba mnie jednak przekonałeś patrząc na stare servery (rok 98 itp...) wtedy były servery na prockach 400mhz z SCSI i duzo ramu i to chulało jednak dla servera procesor nie jest tak wazny jak w komputerzy do 3d itp... najprawdopodobniej dorzuce ramu i zrobie macierz SCSI (mam 3 kontrolery) lub kupie HPT i zrobie na RAID 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...