Skocz do zawartości
dudek146

Problem Z Canon Ip 3000

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

skończył mi się czarny tusz (oczywiście jak to zwykle bywa w najmniej odpowiednim momencie). Z braku oryginałów i zamienników w pobliskich sklepach kupiłem napełniacze (strzykawki) firmy "ecoink". napełniłem zgodnie z instrukcją 5ml które zostały natychmiast wchłoniete przez gąbkę (nie wiem czemu tylko 5 ml, ale próba nalania choćby ćut więcej tuszu kończyła się wyciekiem ze zbiornika).

Po tym zabiegu drukarka drukuje ale minitor tuszy wciąż pokazuje mi prawie pusty zbiornik z czarnym atramentem, nie przejmując się tym drukawałem dalej aż w końcu drukarka się zbuntowała i "krzyczy" że czarny jest pusty mimo że nie jest.

jak "zresetować" ją aby widziała że ten zbiornik nie jest pusty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Swego czasu napełniłem zbiornik i tusz cały wyciekł .. od tego czasu biorę się za to dokładnie, czyli:

- szczelnie zalepiam dolny otwór twaśma klejącą najlepiej "szkotem" bo można go dokładnie naciągnąć

- robie od góry otwór żeby z niewielkim luzem igła mogła przezeń swobodnie przeniknąć

- napełniam zbiornik atramentem po brzegi

- zalepiam otwór przez który wlewałem atrament tzw "katiuszami" z palonego plastyku patyczków do czyszczenia uszu

- odlepiam szkota, wycieka do dwóch kropel max, jeśłi wycieka dalej, oznacza że źle zalepiłem dziure plastykiem.

Odnośnie burzenia się sterownika że nie ma tuszu w zbiorniku a gąbka jeszcze jest nasączona u mnie pomaga zalepienie ciemną taśmą wgłębień na spodzie zbiorniczka, (sądzę że jakiś promień lasera to bada) więc ciemna taśma "robi" za tusz i nie przepuszcza promieni.

Tyle z moich doświadczeń z Canonem IP3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi