Skocz do zawartości
paczino44

Gdzie Można Dostać Dobrą Miedź Na Bloczek ?

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki kawałek Cię interesuje? Miałem sam się bawić i próbować coś samemu wyskrobać ale jakoś nie mam mobilizacji ani czasu. Jak byś chciał to mam 2 kawałki 50x50x5 moge po kosztach odsprzedać. Jakby co to wal na PRIV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak właśnie się zastanawiam czy robić sobie bloczek na proca ale nie jestem pewny czy mi się to połaci.

Wiem, że wiele osób zachęca do zrobienia samemu bloku ale pomijając już sam wkład pracy czy produkcja takiego 1 bloczku jest opłacalna ??

Na allegro i w sklepachinternetowych bez problemu można kupić bloczek za 40-80 zł. i takie mam pytanie do zaawansowanych użytkowników(ale nie tylko) czy lepiej zrobić samemu czy kupić no bo jaki blok jest lepszy i szczelniejszy ?? czy zrobiony samemu czy kupiony ??

No i jaki robić lub kupować ?? Lutowany z miedzi cały czy z topem z plexi ??

Prosze o odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"swego czasu" szukałem sklepów z met. kolorowymi ,prowadzących sprzedaż wysyłkową i znalazłem coś takiego:

http://avanti.com.pl/?mdt=miedz/prety&r=miedz/miedz

(stawki przesyłki <20zł za 20kg)

http://www.kbhakord.com.pl/

(chyba coś im siadło ale nie wiem na jak długo... cena przesyłki do 30 kg-35zł także zamówienie małe wychodzi drogo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardem jest top z plexi ale przyzwoite wykonanie tegoż standardu wymaga gwintowników...

Myślę że szczelniejsze są z plexi bo w odróżnieniu od lutowanaych "widzisz" gdzie uszczelka się słabo dociska.

P.S.

Dobrze sobie to przemyśl zanim weźmiesz się za robienie bloku :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak właśnie się zastanawiam czy robić sobie bloczek na proca ale nie jestem pewny czy mi się to połaci.

Wiem, że wiele osób zachęca do zrobienia samemu bloku ale pomijając już sam wkład pracy czy produkcja takiego 1 bloczku jest opłacalna ??

Na allegro i w sklepachinternetowych bez problemu można kupić bloczek za 40-80 zł. i takie mam pytanie do zaawansowanych użytkowników(ale nie tylko) czy lepiej zrobić samemu czy kupić no bo jaki blok jest lepszy i szczelniejszy ?? czy zrobiony samemu czy kupiony ??

No i jaki robić lub kupować ?? Lutowany z miedzi cały czy z topem z plexi ??

Prosze o odp.

jeżeli interesuje Cie tylko i wyłącznie wydajność/cena, a nie myślisz o satysfakcji ze zrobienia takiego bloku to lepiej sobie kup gotowca

jeżeli nie masz narzedzi jak gwintowniki....

daj spis co masz ; ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może inaczej...

Co muszę mieć... :D Bo dopiero zaczynam tą zabawę no i wiem że to dużo pracy bo narazie chce zrobić sobie blok nacpu ale może potem na gpu i grafe no i koszty się zwrócą (a jeszcze jak bym dlakogoś robił) to tak co bym musiał mieć i jak to stoji w kasie ??

Może jakiś cenniczek :lol: :cry: :D ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gwintowniki u ruskich od 30zł

wiertło fi 15mm ( lub 11.5 zalezy od gwintu) cena od paru złotych do kilkunastu

miedż(spód) 5 zł, top pleksa 5 zł

srubki do mocowania topu ze spodem i cvałości do mobo pare złotych

zakładam że masz wiertarke imadło i takie tam, wtedy zrobisz blok wiercony ;)

polecam top z miedzi, ładniej wychodzi nić pleksa jak sie nie ma wprawy, można sie tez pokusić o lutowanie wtedy nie trzeba gwintowników...

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Top z miedzi czy top z plexy nie ma większej różnicy jeśli dobrze nie uszczelnisz bloku.

Top miedziany jest poprostu dużo łatwiej wykonać.

A co do lutowania to nie koniecznie - można dac oring gumowy (dostepny np w sklepach motoryzacyjnych) miedzy spód a top i tyle.

Ja stosowałem coś takiego nie raz i zawsze działało jak działać powinno.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze takie pytanko czy mógłbym prosić o liste produktów mi potrzebne do zrobienia fajnego bloku (top z pleksy) łącznie z wiertarką i.t.p. :D :wink: i gdzie można takie rzeczy kupić w internecie allegro i sklepy www ??

a gdzie Ty mieszkasz na syberi? wiekszosc rzeczy radze kupic na miejscu, bo przesylki drogie sa, a poza tym jak nie masz gwintowanikow radze zrobic top z cu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kiedyś trzeba zainwestować w sprzęt aby potem czerpac korzyści co nie ??

Więc prosiłbym o liste rzeczy które powinienem mieć by zacząć zabawe w bloczki z pleksy od 0 jakie narzędzia i jakie rzeczy na bloczek oprócz miedzi i pleksy :lol: :D a czy to kupie w sklepie czy na allegro to już będzie zależało od asortymentów sklepów w mojej okolicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

miedź, plexa -czywiste

śruby, coś na uszczelkę, silikon, cyna, coś do wytrawiania - jakiś kwas,

dobry jest jakiś klej do wypełniania niechcianych ubytków w plexi.... jak odpryski

pasta polerska, filc, papiery ścierne

piłka do metalu, pilniki do metalu wiertarka, wiertła do metalu, gwintowniki.... imadło (!), palnik do metalu na butlę

i to wsio... z takim asortymentem masz duże szanse że coś wyskrobiesz :blink:

** oczywiście nie wszystko jest potrzene ale lepiej wypisac na wszelki wypadek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i powoli się przejaśnia sprawa ;) A moge o wyjasnienie po co palnik i kwas ??

A czy może macie pod ręką jakieś opisy na swój bloczek (z innych stronek albo coś) bo wiem że w podpiętych to są opisy ale ja bym chciał taki szczegółowy krok po kroczku z opisem czynności i.t.p.

Dało rade może by coś takiego skołować ?? ;) ??

Edytowane przez paczino44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy może macie pod ręką jakieś opisy na swój bloczek (z innych stronek albo coś) bo wiem że w podpiętych to są opisy ale ja bym chciał taki szczegółowy krok po kroczku z opisem czynności i.t.p.

Dało rade może by coś takiego skołować ?? ;) ??

http://www.mod-planet.com/index.php?module...page&pageid=365

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto na forum handluje miedzią albo ma bo spylenia ? :D

Bo bym był zainteresowany ;)

Proszę walić z ofertami !!

Spóźniłeś się, oddałem po kosztach 2 dni temu jednemu z forumowiczów... a pisałem że mam i oddam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ale miałem mieć załatwianą o sprzedawca wycofał się w ostatniej chwili i jednym słowem mnie wychu*** :sad:

Więc może ma ktoś jeszcze ??

Albo jeśli ktoś ma jakieś źródło (czyt. skup met. kolor.) gdzie można kupić tanio klocuszek miedzi i by zakupił i wystawił na allegro to jabym pokrył koszty wystawienia i.t.p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi