Skocz do zawartości
perian

Chlodzenie Pasywne Na Geforce4?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem, na mojej karcie graficznej GeForce4 mx 440 mam zainstalowane standardowe chlodzenie. Problem w tym ze chyba juz sie zuzylo i dziala za glosno. W zwiazku z tym moje pytanie czy wystarczy na to miejsce zainstalowac jakies pasywne chlodzenie czy musi byc cos z wiatraczkiem? jezeli z wiatraczkiem to czy mozna zamontowac tam cos naprawde cichego? i co polecacie?

z gory dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio siedziałem dużo w tym temacie i mogę Ci szczerze odradzić na taką grafikę chłodzenie pasywne, które jest po prostu za drogie. Co prawda ładnie wygląda (takie duże, miedziane i heat pipy, ale po prostu się nie opłaca, zwłaszcza, że masz grafikę, która prawie się nie grzeje, wręcz mógłbyś chłodzić nią procesor ;)). Ja chciałem sobie kupić ZALMANA ZM80D-HP za 108 zł, ale ostatecznie zrezygnowałem. Po prostu wymontuj ten stary wentylator i zamontuj sobie wentyl 80x80(ja wybrałem AC Fan Pro 2).

Jeśli chodzi o montaż to ja to jak zwykle zrobiłem na tzw. HAMA, czyli kilka gumek recepturek poszło w ruch i śrubokręt(To naprawdę nic trudnego , a kartę graficzną jest trudno uszkodzić).

Temperatura spadła mi o 12*C, jest naprawdę ciszej(na low obrotach słychać tylko cichutki szelest powietrza (weż pod uwagę, że jestem chorym fanem ciszy, bo śpię przy włączonym PC:)).

Ewentualnie jakiegoś Pentagrama CuAl lub coś takiego.

Weż pod uwagę, że w GF MX440 naprawdę nie ma co chłodzić, więc jak już chcesz jednak coś kupić to nie warto inwestować więcej jak kilkanaście zł :). Ta karta jest warta mniej niż pożądne chłodzenie pasywne :) (60zł).

O a tak w ogóle to już było kilka takich tematów, więc na jpierw je przeczytaj, a później zakładaj nowy temat.

Edytowane przez rastafarianin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi