Skocz do zawartości
_q_b_a_

Tani Wentylator 92mm Do Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ponieważ zamierzam kupić obudowę Chiefteca, którą można wyposażyć w aż 5 wentylatorów (4x 92mm i 1x80mm) zastanawiam się, jaki wentylator 92mm wybrać. Z wielkością 80mm nie będzie problemu, bo pełno jest takich na allegro Arctica za 7zł, ale 92mm tej samej firmy kosztuje już aż 25zł, co przy 4 sztukach sporo by mnie wyniosło. Zastanawiam się więc, czy ten wiatraczek jest wydajny i W MIARĘ cichy - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8...82+wys%C5%82any

Jeśli to jakiś złom to powiedzcie dlaczego i czy są jakieś równie tanie alternatywy? Czy można go zamonotwać w każde miejsce na obudowę, i jako wpchający, i jako wypychający powietrze?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde,

jest tu PELNO identycznych tematow,ale nie chce sie szukac :mur: :mur: :mur:

pozatym kupujesz juz szefa i kupujesz ac po 7 zeta ale 25 zeta to juz za duzy wydatek.niestety w wietrzenie trzeba duzo inwestowac.

ps-cos mi sie nie chce wierzyc ze przy 2400 obr wydala tylko 13 db :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten wentylator to jakaś pomyłka Wydajność : - 44.90 CFM Prędkość : - 2400 RPM przy 13decybelach to raczej niemożliwe.

Arcticów ci nie polecam mają jedną dobrą zalete są tanie ale to ich TC mnie denerwuje (wiec lutownica w raczke, do dzieła + 5V i moze być za 7 zeta) co do 92mm to arctic tez coś robi ale nie testowałem ich jeszcze. Jedynie co jeszcze moge ci powiedzieć to ze w budzie mam Zalmana ZM-F2 (w komplecie dostajesz fajną przejsciówke z rezystorem - 7V) podłaczonego do 5V i jest cichuteńki cena chyba 20 zeta na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki thebill, tylko czy ten wentylator co ja podałem to naprawdę nie nadaje się do użytku? Niech będzie miał nawet te 20db (w końcu i tak pewnie mój GF będzie zagłuszał wszystko :) ), byleby był wydajny i nie było z nim problemów przy montowaniu.

Poza tym ktoś się dziwił, że kupuję obudowę Chiefteca i nie stać mnie na awentylatory Arctica. Obudowa kosztuje 179zł, natomiast 4 wentylatory 92mm Arcica to kolejne 100zł. Tym bardziej, że akurat mam pieniądze tylko na obudowę i nie wiele mi zostaje, to nie widzę w tym nic dziwnego, że chcę kupić jakieś tańsze wentyle.

Aha, i czy nie ma problemów z podłączeniem wentylatorów na takiej płycie jak ja mam? Czy mam je podłączyć do wyjść na płycie? Czy może z zasilacza bezpośrednio jakieś takie małe wtyczki są? Jest ich wystarczająco dużo? Sorry za głupie pytania, ale nie znam się na tym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za ok 15zl widziałem 92mm od chiefa...nie wyem tylko czy ciche bo to prawdopodobnie od delty...

mam jedną sztukę, którą dostałem z budą. ma molexa i 3pin, głośny jest na 12v ale na 5v cichutki

i przez to że masz męskiego molexa wyjmujesz czerwonu kabel i go zamieniasz dostajesz 5v:D fajny jest ja bym Ci go polecał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi