Fazi187 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Witam. Mam laptopa Highscreen, jest to już totalny dziadek - Pentium 200MMX, 80RAMu, 4GB. Sprawa jest taka, że trzeba w nim zrobić format c i postawić Windowsa 98 SE bo aktualny Win98SE jest strasznie zasyfiony i w ogóle sypie się na wszelkie sposoby. Jedyny sposób jaki znam to format > boot z dyskietki startowej > instalacja z płyty. Problem w tym, że flop nie działa.. (zepsuty sprzęt prawdopodobnie) Mając samą płytę win98 (nie wiem czy się w ogóle da w przypadku 98 tak jak to jest z XP) ale nawet jeżeli, to w biosie nie ma opcji bootowania z CD. Jest jakiś sposób aby zrobić remont Windowsa w tej machinie? Odpada podłączanie jego dysku do mojego kompa, sieciowe zabawy i inne czarne magie bo nie mam ani przejściówek ani nic takiego. Ewentualnie dostane na allegro takiego flopa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 jesli chodzi o bios to troche dziwne ze nie ma startu z Cd masz takie zalozenia ( bez przejsciowek) ze cienko widze uruchomienie windy w trybie dos nic nie daje ? F8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 jak możesz to utwórz nową partycje skopiuj na nią zawartość płyty instalacyjnej następnie, uruchom ponownie w trybie DOS i format partycji systemowej a następnie uruchom plik SETUP.exe (instalator Win 98) z partycji na którą skopiowałeś płytę instalacyjną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matirr Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 jak możesz to utwórz nową partycje skopiuj na nią zawartość płyty instalacyjnej następnie, uruchom ponownie w trybie DOS i format partycji systemowej a następnie uruchom plik SETUP.exe (instalator Win 98) z partycji na którą skopiowałeś płytę instalacyjną to chyba jedyny sposób ile masz partycji bo jak jedna to trza instalowac partition magica i zrobic druga a jak masz jedna i nie chcesz sie bawic to masz tu link do napedów fdd do laptopów cos na pewno dla siebie znajdziesz klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi187 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 No też się zdziwiłem ale boot jest tylko z c: albo dyskietki. To jest dobry pomysł z tą partycją. Tylko w związku z tym: 1. Mam skopiować zawartość płytki instalacyjnej na tą partycje? Tak po prostu? I instalator będzie działał jak z płyty? Potem moge tą partycje wyczyścić, tak? 2. Partition Magic to trial z takim delikatnym ograniczeniem, że można wszystkim się pobawić ale nie da się poczynić faktycznych zmian na dysku.. Jest jakiś inny dobry (najlepiej mały i zgrabny bo ten to chyba taki kombajn troche) soft do tego zadania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matirr Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 najlepiej mały i szybki chyba tayko partitions magic i to w jakies starszej wersji dobrze współpracujacej z win 98 poszukaj dobrze a znajdziesz odpowiednia wersje potem oczywsice mozesz usunac ta partycje ale tez bedziesz potrzebował magica aby znowu z 2 zrobic jedna ale najlepiej zostaw ta jedna w razie nastepnej instalki win Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 No też się zdziwiłem ale boot jest tylko z c: albo dyskietki. To jest dobry pomysł z tą partycją. Tylko w związku z tym: 1. Mam skopiować zawartość płytki instalacyjnej na tą partycje? Tak po prostu? I instalator będzie działał jak z płyty? Potem moge tą partycje wyczyścić, tak? 2. Partition Magic to trial z takim delikatnym ograniczeniem, że można wszystkim się pobawić ale nie da się poczynić faktycznych zmian na dysku.. Jest jakiś inny dobry (najlepiej mały i zgrabny bo ten to chyba taki kombajn troche) soft do tego zadania? Co do 1 Mi wystarczalo swego czasu skopiowanie tylko katalogu win98 ;) i dzialal. Jest jeszcze paragon disk manager ale nie wiem jak to z trialem tez jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...