kbzium Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 mam przetaktowany komp z fsb 133 na 167, a pci nie jest zablokowane i jest na 41MHz. Wszyscy mówią, że to za wysoka częstotliwość, że dysk może sobie nie dać rady. Temp. mała, aż się prosi do kręcenia. I pytanie: czy zmiana pci latency timing w biosie ze standardowego 32 na np 160 (jak teraz sobie nastawiłem) coś da? ani na 32 ani na 160 nie widać żadnych zwieszeń, błędów, bad sektorów, raw errorów. (fajna wyliczanka, nie :lol: ) żeby było trochę bezpieczniej... jeśli to działa, to jaką częstotliwość ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 mam przetaktowany komp z fsb 133 na 167, a pci nie jest zablokowane i jest na 41MHz. Wszyscy mówią, że to za wysoka częstotliwość, że dysk może sobie nie dać rady. Temp. mała, aż się prosi do kręcenia. I pytanie: czy zmiana pci latency timing w biosie ze standardowego 32 na np 160 (jak teraz sobie nastawiłem) coś da? ani na 32 ani na 160 nie widać żadnych zwieszeń, błędów, bad sektorów, raw errorów. (fajna wyliczanka, nie :lol: ) żeby było trochę bezpieczniej... jeśli to działa, to jaką częstotliwość ustawić? ta wartość określa czas przez jaki urządzenie PCI ma kontrole na magistrala PCI (czyli może transmitować dane) po upływie tego czasu kontrole przejmuje inne urządzenie PCI o ile jest moze mieć wpływ, ale wątpię ponieważ największym problemem w takiej sytuacji jest nieprawidłowe działanie samego kontrolera który również jest taktowany wyższą częstotliwością Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...