Tolos Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Witam , posiadam 2 pamieci kigstona 512 Mb KVR400X64C3A i nie potrafie ich uruchomić na 400 Mhz. Moja płyta to Asus A7N8X-XE , procek Athlon Xp 1700+ na FSB 133 Mhz. Wiem , ze będzie to ustawienie baaardzo asynchroniczne , ale chcialbym uruchomic te pamieci na 400 Mhz w celu sprawdzenia czy aby nie jest z nimi coś nie w porządku. Dwie włożone kości pamieci uruchamiaja sie na Auto na 333 Mhz (w Dualu), to samo jest jezeli puszcze każdą z osobna , maksymalnie jest 333 Mhz. Nie pomoglo ustawienie w BIOS wartosci SPD zczytanych z CPU-Z , czyli 200 Mhz 3 - 3 - 3 - 8. CPU -z i tak pokazuje , że pamieci chodzą na 333 MHz i na Cl = 2,0. Zauważyłem pewną prawidłowość mianowicie stosunek FSB / zegara pamieci jest zawsze 4/5. Sprawdzalem to zmieniając FSB i tak na przyklad jak ustawilem FSb = 150 , zczytalem z CPU-z ze pamiec pracują na 187,5 Mhz. Moze ktoś wie o co chodzi. Wiem że podobny problem miał jakiś gość z forum , ale jakoś nie udalo sie wyjaśnić o co w tym chodzilo. Może wreszcie znajdzie się ktoś mądry. Z góry dziękuje! pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Aha zapomnialem dodać że te pamięci sa na kościach Kingstona ( czyli Kingston na kosciach Kingstona :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Zworek na płycie nie masz, tak w ogóle po kiego chcesz je tak ustawiać, możesz mieć gorszą wydajność, ustaw je synchro z procem i będziesz miał spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Wiesz chce je przetestowac czy one w ogole chodzą na 400 Mhz bo moze sa jakieś trefne - jakby co to moge jescze za pare dni to oddać. A tak poza tym to chce tez zwiększyć FSB za pomoca zworek( ta plyta to to samo co Asrcock K7Nf2 - RAID :) a tam to jest mozliwe ) i wtedy puszczenie pamieci na 400 Mhz będzie juz uzasadnione. wie ktos co jest nie tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Aha zapomnialem dodać że te pamięci sa na kościach Kingstona ( czyli Kingston na kosciach Kingstona :) ) Zapomniałes dodac, ze kingston nie posiada fabryki układów scalonych i nie jest w stanie wyprodukować włąsnych kości dlatego je remerkuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 pewnie masz racje , wiesz jestem laikiem w temacie sprzetu , w kazdym razie na scalakach jest napisane kingston , nie Hynix ani nic podobnego , wiecie moze jak cos poradzić , zeby odpalić pamiec na 400 Mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) A jeszcze jedno , czy jak zmienie FSB na więcej niz 133 Mhz czy to nie pociąga ze sobą zmiany magistrali PCI na wiecej niż 33 Mhz? Moja płyta nie pozwala na zmiany dzielnika . Chcialem zrobić tak - podnieść FSB na 166 Mhz ( mam Athlona Xp 1700+ Thoroughbred - B na FSb 133 i mnoznik 11 ) przy jednoczesnym zmniejszeniu mnożnika, ale wtedy wydaje mi się że PCi będzie chodzić na 166/4 czyli 41,5. Wiecie jak sprawdzić ile Mhz ma szyna PCI? chcialbym żeby szyna chodzila na 33Mhz . Może są jakies programy, które pozwalają na zmiane dzielnika na 1/5 , wtedy bylo by 166/5 czyli 33 Mhz - zatem nominalna szubkość szyny PCI. A tak przy okazji czy szyna AGP nie zmieni się z 66 na wiecej? dzieki , pozdrawiam Edytowane 14 Lutego 2006 przez Tolos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Wiecie jak zrobić żeby nie bylo tego stosunku FSB / memory clock = 4/5? Gdzie to mozna zmienić , może są jakies programy? Nie wiem czemu FSB i pamieć są ze sobą sprzężone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Nie pisz 3 postów pod rząd bo Cię stąd wywalą - i słusznie. Jak chcesz coś dodać to rób edycję swojego ostatniego posta, chyba że ktoś się w międzyczasie dopisze , to wtedy wstawiasz swój następny !!! Pozdr. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuteek Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Mam podobny problem a mianowicie jak wkladam 1 kosc 512 to pokazuje mi 400 a gdy dokladam jeszcze 512 to wyskakuje ze pamieci leca na 333.sa ustawiona synchronicznie.Pamieci Kingstona plyta gl. asus k8n i proc sempron 2600+ pod 754.Moze mi tez pomozecie jak je puscic na 400? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 U mnie jest troche inaczej. jak włoże jedną kość 512 Mb to żadna z nich nie chce działać na 400 Mhz . U ciebie jak sie włoży osobno to chodzi na 400 Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 (edytowane) 400 CL3 = 333 CL2,5 = 266 CL2 = 200 CL1,5 więc nie potrzeba włączać max częstotliwości aby sprawdzić czy działają na max obrotach Edytowane 16 Lutego 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 To co mówisz czyli zmiana Cl nie pomaga. To zmienialem na samym początku. Nie chcą pójść na 400 MHz. Próbowałem puścić mojego Athlona na FSB = 200 Mhz i mnożniku 7,5 ale niestety nie moglem go odpalić. Wtedy jakbym mial FSB = 200 Mhz to myśle, że RAM by spookjnie sie odpalił na 400 Mhz. Może jakieś inne propozycje jak zmusić pamięć żeby poszła na 400 Mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 400 CL3 = 333 CL2,5 = 266 CL2 = 200 CL1,5 więc nie potrzeba włączać max częstotliwości aby sprawdzić czy działają na max obrotach jedna wielka bzdura top co napisles :/ az sie plakac chce. moje kosci chodza na 550 cl2, a na cl 3 sie nie bootuja, czyli ze co niby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 jedna wielka bzdura top co napisles :/ az sie plakac chce. moje kosci chodza na 550 cl2, a na cl 3 sie nie bootuja, czyli ze co niby? Mi się chce płakać jak czytam to co Ty piszesz. Popatrz na raport Everest z SPD kości Kingston i mnie nie denerwuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Mi się chce płakać jak czytam to co Ty piszesz. Popatrz na raport Everest z SPD kości Kingston i mnie nie denerwuj. :lol: chodzi o to, ze kosci moga sobie smigac na 333 cl2, ale nie beda dzialac na 400 wogole, tylko po dovoltowaniu, wiec jezli cos nie dziala na 400 a dzila na 33 z ostrzejszymi timingami to nie ma nic do rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) :lol: chodzi o to, ze kosci moga sobie smigac na 333 cl2, ale nie beda dzialac na 400 wogole, tylko po dovoltowaniu, wiec jezli cos nie dziala na 400 a dzila na 33 z ostrzejszymi timingami to nie ma nic do rzeczy. Chodzi mi o to: Kość Kingston 400 CL3 zgodnie ze specyfikacją pracować powinna na CL2,5 przy 333; jeśli dasz CL2 przy 333 to już jest OC. np. 400 CL3 - zgodne ze spec 400 CL2,5 - nie zgodne - to już jest OC ale 333 CL2,5 jest zgodne ze spec. Edytowane 17 Lutego 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 dobrze, ale: - kosc nie dziala na cl3 ddr400 - kosc dziala na cl2,5 ddr333 - przy cl2,5 robi max powedzmy ddr340 według tego co powiedziales to co? plyta wlanieta? nie bo kosc moze byc walnieta i nie lubic 400 mhz, bo powiedzmy inne ktore dzialaja na ddr400 cl3, to przy cl2,5 robie 390. mialem taki przypadek z kingostonem cl3 na moselach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 dobrze, ale: - kosc nie dziala na cl3 ddr400 - kosc dziala na cl2,5 ddr333 - przy cl2,5 robi max powedzmy ddr340 według tego co powiedziales to co? plyta wlanieta? nie bo kosc moze byc walnieta i nie lubic 400 mhz, bo powiedzmy inne ktore dzialaja na ddr400 cl3, to przy cl2,5 robie 390. mialem taki przypadek z kingostonem cl3 na moselach. Przeciesz wszystko się zgadza : " - kosc nie dziala na cl3 ddr400 - kosc dziala na cl2,5 ddr333 - przy cl2,5 robi max powedzmy ddr340" - zgodnie ze spec kość działa na max parametrach bez OC czyli 333 CL2,5 " inne ktore dzialaja na ddr400 cl3, to przy cl2,5 robie 390" - no spoko po prostu podkręciłeś ze std 2,5 333 na 390 nadal 2,5. Pozatym kiedyś była mowa że na tych płytach 400 Mhz jest na 1 kości a 333 na więcej niż jednej -> instrukcja obsługi się kłania, jeśli nie napisali to już wiesz że tak było , kolega miał jakiegoś Asusa i w instrukcji było jasno i wyraźnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) Przeciesz wszystko się zgadza : " - kosc nie dziala na cl3 ddr400 - kosc dziala na cl2,5 ddr333 - przy cl2,5 robi max powedzmy ddr340" - zgodnie ze spec kość działa na max parametrach bez OC czyli 333 CL2,5 " inne ktore dzialaja na ddr400 cl3, to przy cl2,5 robie 390" - no spoko po prostu podkręciłeś ze std 2,5 333 na 390 nadal 2,5. Pozatym kiedyś była mowa że na tych płytach 400 Mhz jest na 1 kości a 333 na więcej niż jednej -> instrukcja obsługi się kłania, jeśli nie napisali to już wiesz że tak było , kolega miał jakiegoś Asusa i w instrukcji było jasno i wyraźnie. nie zgdza sie po niewaz jest gorsza wydajnosc. zreszta przy jakichkoliwiek timingch i napieciach nie chciała dzilac na 200mhz, wiec.... no ale to bylo dawno, terazmam swoje behapięć i jestem zadowolony :P no spoko po prostu podkręciłeś ze std 2,5 333 na 390 nadal 2,5. spoko? jasne, kosci byly takie ze cl2,5 i cl3 nie robilo zadnej roznicy w stabilnosc prawie okolo 15 mhz tylko, wiec tamte by robilyprzy cl3 pewnie max 360. Jedna z kosc nbyla walnieta, bo sypala bledami tylko w jednym miescy reszta spokojnie chodziła na >400. Edytowane 17 Lutego 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Nie mówię o wydajności tylko obciążeniu elementu jakim jest pamięć - mylisz pojęcia 15 Mhz - bo tak czasami jest , nie jest powiedziane że będzie to po max OC zawsze stałe 66mhz na CL0,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 mam 2 kości tego Kingstona 512 MB i pojedynczo jak włoże to nie chcą działać na 400 Mhz. Czyli to nie jest wina tego że nie czytałem instrukcji jak ktoś sugerował. te pamieci idą w Dualu na 333 Mhz przy 2 - 2 - 2 - 6. Ale juz 400 Mhz jest barierą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Nie mówię o wydajności tylko obciążeniu elementu jakim jest pamięć - mylisz pojęcia 15 Mhz - bo tak czasami jest , nie jest powiedziane że będzie to po max OC zawsze stałe 66mhz na CL0,5 nie jest to prawda, bo np cl1,5 a 2,0 nie ma zadnej roznicy - stabilnociowej ani wydajnosciowej, a napisles, ze 266 CL2 = 200 CL1,5 co jest nieprawda pod zadnym wzgledem. w przypadku gdy pamieci nie chodza na 400 cl3, a powinny to jest to podstawa do rekalamacji nawet jak chodza 200 CL1,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Czyli moge się starać o wymane pamieci na nową? W sumie to ja nie sprawdzalem na innej płycie tej pamięci. Zawsze może być tak że zadziala gdzieś indziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Czyli moge się starać o wymane pamieci na nową? W sumie to ja nie sprawdzalem na innej płycie tej pamięci. Zawsze może być tak że zadziala gdzieś indziej. sprawdz na normalnym konfigu - czytaj nie socket A, bo on jest problematyczny, zreszta skoro pracuja dobrze osobno to sobie mozesz pogwizdac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 sprawdz na normalnym konfigu - czytaj nie socket A, bo on jest problematyczny, zreszta skoro pracuja dobrze osobno to sobie mozesz pogwizdac.Wlasnie o to chodzi ze osobno nie pracuja na 400 Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...