Skocz do zawartości
610

Socket A - Jaki Procesor By Odswiezyc To Co Mam?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam takiego kompa: Duron 1,3 GHz chlodzony Zalmanem 6000AlCu (pioropusz) z Fanderem 120mm, 1 GB RAM, ASUS A7V600-X, Samsung HD160JJ, Winfast GF-2MX, Chieftec 360-DF (Papst mod). Konfiguracja juz nie pierwszej mlodosci (nie drugiej pewnie rowniez). Doszedlem do wniosku, ze wymiana proca pozwolilaby mi go troche odswiezyc niewielkim kosztem. Plyta obsluguje wszystko co wyszlo na socket A. I tu zaczyna sie moj problem - jaki procesor wybrac? Przegladalem troche forum, szperalem w necie ale przyznam sie, ze juz sie w tym pogubilem. Z poczatku myslalem o jakims mobilu ale w tej chwili sa juz dosc drogie jak na uzywki. Teraz zastanawiam sie nad nowkami: Athlonem XP 2800+ (349 pln) lub Sempronem 2800+ (294 pln). Jak widac z mojej konfiguracji - graczem nie jestem, komp sluzy do netu, muzyki, filmow i nauki (glownie Matlab i LabView - w nich czuje najwieksza potrzebe zmiany proca). Chcialbym rowniez by nowy proc mozliwie malo sie grzal gdyz cisza jest dla mnie bardzo wazna. Duron 1,3 ma 60W i temp u mnie w idle to jakies 40C a w stresie nawet pod 60C (moze duzo ale moj komfort jest dla mnie wazniejszy niz komfort procesora;) i fajnie by bylo gdyby nowy grzal sie mniej. Dodam jeszcze ze choc plyta obsluguje FSB 400 Mhz to ze wzgledu na to, ze mam zapelnione trzy banki ram nie pociagnie wiecej niz 333 Mhz (taki jej urok) wiec chyba z podkrecaniem nie poszaleje? Co byscie na moim miejscu wybrali?

Pozdrawiam

610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie Athlon XP 2800+. Jeśli jednak płyta pociągnęłaby ten ram na 200mhz (możesz to sprawdzić, ustaw ręcznie 200(400) i już), to lepiej athlona 2500+@3200+ lub tańszym kosztem semprona 2400+@2ghz.

Tak w ogóle jeśli masz wydawać 349pln na procesor s. A., to bardziej się kalkuluje kupić semprona 2600+/2800+ s. 754 i to tego płytę GB K8NS za 220zł, po sprzedaży A7V600-X na jedno wyjdzie cenowo, a będzie wydajniej, więc jeśli kupować coś na s. A., to raczej do 250pln.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze lepszym rozwiazaniem bedzie kuno zamiast tego xp

nowej plyty asrocka za 240zl i sempa na 939 za 380zl

za jakis czas jak semp nie bedzie ci wystarczal to kupisz lepszego prca i bedzie dobrze

a jesli juz nie masz kasy to wez sempa na socket A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu chyba jednak przesiadł bym się na 939, ale jak chcesz coś na Socket A to polecam jakiegoś Mobila 2500+ najlepiej tego na 1,45 V. Płyta jakiś demon podkręcania nie jest, ale jeden użytkownik wykręcił na niej athlona na 2800MHz, ale nie wiem jak ze stabilnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez zastanawialem sie nad przesiadka ale skoro AMD planuje wprowadzic AM2 (czy jakos podobnie) to i s.939 a tym bardziej s.754 nie sa specjalnie przyszlosciowe wiec poki co chetnie tylko bym wymienil proca a za jakis rok, poltora kupil cos zupelnie nowego. Mobile ok, zwlaszcza ze 1.45V pasowalby mi idealnie ze wzgledu na tylko 45W (tylko cena z przesylka to juz prawie 400 plnow) ale zastanawiam sie tez powaznie nad tym Semptronem 2800+. Specyfikacja podaje maksymalnie 62W ale nigdzie nie moge znalezc typowej. Czy ktos wie jak grzeja sie te procesory? Z Duronem jest taki myk ze nie ma zadnych sprytnych funkcji oszczedzania energi stad typowa moc jest tylko 5W nizsza od maksymalnej dlatego softcooler swietnie sobie radzi obnizajac temperature o 15C. ZTCW to nowe procki sa pod tym wzgledem lepiej pomyslane i podczas zwyklej pracy grzeja sie duzo mniej. Czy mozecie podrzucic jakis link z dobrym testem wydajnosci Semptrona, najlepiej w porownaniu z Bartonami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze zastanowić się nad używką pod socket A. Tak jak wcześniej było pisane np. o Bartonie 2500+. Zapłacisz za niego sporo mniej niż za nowego XP2800+ a część różnicy możesz pzreznaczyć na ciche chłodzenie do niego, które z temp sobie na pewno poradzi.

Ja obecnie posiadam bartka 2500+@2000MHz i z Pentgramem Cu100+ na minimalnych obratach (praktycznie niesłyszalny, chyba ze głowe trzymasz w budzie; zagłusza go szum obracających się telerzy w WD-ku) temp w idlu ok 43*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi