Skocz do zawartości
maxioo

Abit Nf7-s I Samsung 250 Gb Sataii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otoz kupiłem dysk jak w temacie. Chcialem na nim zainstalować xp sp2, żeby był jako dysk pierwszy (na nim system), drugi dysk narazie odłączyłem całkiem. Dysk jest podłączony pod SATA I i ma ustawioną zworkę na 1,5 GB. Otóż to że go w biosie nigdzie nie widać to już słyszałem i pewnie tak ma być. Problem polega na tym że:

Instaluje system zgodnie ze wskazuwkami w trakcie pierwszego screnu wciskam F6 nic to nie daje. Windows w pewnym momencie informuje mnie ze niema takiego urządzenia magazującego na którym mogłby zainstalować system i pyta czy mam jakies sterow. na dyskietce, jak tak to zebym wcisnął "s". No to wciskam i są do wyboru sterowniki różne próbowałem juz z 6. Noi dalej enter i pokazuje mi rubryke zeby wybrac partycje ale tam niema mojego 250 GB.

Pytanie co robie źle, co moge miec źle ustawione.

Za wszelką pomoc będe wdzięczny

Poprostu Sata dysków jeszcze nie mialem.

Z góry dzięki :wink:

Edytowane przez maxioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, w trakcie instalacji już mi go wykrywa - zrobiłem 3 partycje w partition magic.

Ale instaluje Windowsa, jest restert i nagle instaluje od nowa. O co chodzi?

podłącz tego Samsunga jako pierwsze i jedynie urządzanie, oprucz napędu CD

usuń partycje, wystartuj komputer z płyty instalacyjnej systemu i z jego pomocą załóż jedną partycje, na niej zainstaluj system, jak system będzie już stał załóż pozostałe partycje

nie używaj Partition magic :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem już tak. Tzn. Jak sie pojawil komunikat gdzie ma byc zainstalowany sys. to usunąłęm partycję i zrobiłem nową (pod windowsem). Ale efekt ten sam.

Zawadaki żebyś wiedział o co dokładnie chodzi daje link gdzie koleś miał identyczny problem jak ja, ale w końcu go nie rozwiązali :-|

Tu masz ten link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem już tak. Tzn. Jak sie pojawil komunikat gdzie ma byc zainstalowany sys. to usunąłęm partycję i zrobiłem nową (pod windowsem). Ale efekt ten sam.

Zawadaki żebyś wiedział o co dokładnie chodzi daje link gdzie koleś miał identyczny problem jak ja, ale w końcu go nie rozwiązali :-|

Tu masz ten link

wiem o co chodzi, bo wiele razy odpowiadałem na podobny problem i zwykle był to problem nieprawidłowej konfiguracji, lub użycie nieodpowiedniego programu przy tworzeniu partycji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę dziwna sprawa. Mam tego samsunga, płytę Gigabyte, dysk jest widziany w BIOS i stara wersja Windows XP bez problemu się instaluje ( na dziędobry widzi 128GB ) - sprawdź jeszcze ustawienia w BIOS - dysk ma pracować nie w trybie RAID

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi