michael_p Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Witam. Mam pytanie odnośnie konfiguracji routera. Obecnie mam internet z kabla (sieć blokowa). Gniazdo w ścianie i podłączone do kompa. Dostawcą jest firma Firma LCS Systemy Teleinformatyczne, gdy wykupiłem u nich internet dostałem do nich kartę sieciową i tak się zastanawiam czy przypadkiem to dostawca nie zablokował tego że nie działa przez router. Czy można jakoś to sprawdzić? Kupiłem router LINKSYS Wireless-G MOdel WRT54G chce podłączyć internet na dwa kompy. Jednak przy próbie instalacji tworzy mi się nowe połaczenie sieciowe ale niestety nic nie działa na tym połaczeniu. Obecnie mam ustawione na automatyczne uzyskiwanie wszelkich adresów i nie wiem co mam wpisywać w tym nowym połączeniu sieciowym, na ustawieniach automatycznych niestety nie działa. Według mnie adres IP jest pobierany automatycznie poprzez karte sieciowa i jest adresem stałym. Docelowo jeden komp ma byc podłączaony poprzez kabel a drugi wi-fi. W chwili obecnej podłaczyłem internet do routera i jeden komp poprzez kabel do routera, Po podłączeniu w pasku zadań powiadamia mnie że jest połączenie o prekości 100 mb/s ale z jakimiś ograniczeniami, niestety internet nie działa, jest połaczenie ale jest komunikat że jest ograniczenie i co z tym sie wiąże to brak możliwości dostępy do netu. Nie mogę wyświetlić strony ustawień routera pod adresem http://192.168.1.1 a po włożeniu płytki instalacyjnej rotera przy próbie uzyskania adresu IP wyświetlany jest komunikat że nie można go uzyskać. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hassanbey Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Twój problem polega na tym iż dostawca internetu działa na adresach MAC kart sieciowych - jest to zabezpieczenie przed ewentualnym wpięciem sie do sieci nie autoryzowanych osób. Za każdym razem gdy zmienisz kartę sieciową musisz to zgłosić do operatora Net`u aby on znów zaktualizował twój adres MAC karty sieciowej. W routerze znajdź opcje MAC ADRESS CLONING i tam wpisz MAC adres twojej karty sieciowej która masz wsadzona w kompie. Potem SAVE -RESET wsio powinno hulać. Aby uzyskać MAC adres na WinXP odpal wiersz poleceń i wpisz IPCONFIG /ALL na dole bedziesz miał MAC adress swojej karty sieciowej w kompie i ten adres wpisz do rotera Dla WIn98 z miejsca URUCHOM wpisz WINIPCFG i wszystko bedziesz widział. POWODZENIA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...