Skocz do zawartości
setkos

Topower P5 400w I Problem Z Zasilaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moje problemy zaczely sie jakies 2 tygodnie temu-przy probie podlaczenia PenDrive'a na wtyczce USB pojawil sie przeskok iskry(pomiedzy zlaczem USB,a wtyczka USB) po czym zasialacz wydal odglos jak przy iskrzeniu i zgasl. Pomyslalem,ze to moze problem z tym noname'owym Pendrive'm i pracowalem dalej. Dzisiaj po podlaczeniu drugiego monitora podczas ladowania Windowsow(XP) w momencie uruchamiania menadzera pulpitow(czy jakos tak) znowu uslyszlaem odglos taki jak podczas iskrzenia, a zaraz po uruchomieniu gry komp po prostu sie wylaczyl. I teraz nie wiem czy wina lezy po stronie zasilacza, czy moze z plyta glowna cos sie dzieje;/. Dodam jeszcze tylko,ze od jakiego miesiaca wiatra w zasilaczu pracuje tak jakby byl brudny...Moja konfiguracja(sprzet nowy-ma pol roku):

Abit Is7-E

512 DDR

Seagate 120GB po IDE

Radeon 9550

SB Live

2 x DVDRW

Topower p5 400W

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu miałby od tego sfiksować zasilacz (bo powinny w nim zadziałać zabezpieczenia), ale być może z płytą gł. coś się porobiło, bo skoro piszesz że wszystko zaczęło się od włożenia PenDrive'a, to przychodzi mi na myśl źle podłączone USB do płyty głównej (o ile wkładałeś pamięć do USB "peryferyjnego" a nie do gniazd zintegrowanych z płytą). Często się zdarza, że w pośpiechu lub przez nieuwagę użytkownicy "zamieniają" linię trnasmisyjną z +5V jeśli wtyczka nie jest w postaci jednoloitej kostki, a luźnych kabelków i wtedy "spięcie" gotowe ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkladalem to tych zintegrowanych z plyta. Najbardziej to sie przestraszylem jak mi podczas grania sie wylaczyl(moment przejscia do trybu 3D). Oczywisice pomijam zabezpieczenia zwiazane z przegrzaniem/zatrzymaniem wiatraka itp.

Dodam jeszce tylko, iz po powrocie do domu, po odlaczeniu wszystkich zbednych peryferiow pod USB, komputer zaraz po zalogowaniu do WINXP przy nadmiarze dyskowej pracy wylaczyl sie. Dziwne...;]

Edytowane przez setkos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi