Skocz do zawartości
Assassin_

Pentium D 805 2.66 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

no i 1,4 to jest def vcore :P

1.4V to defcore dla ktorego proca? Bo u mnie plyta glowna na "Auto" ustawia napiecie 1.3 dla P D840 - a tak biorac na logike to im wyzszy model proca to vcore powinno byc wyzsze chyba? Nie mowiac o tym, ze proc chodzi na obnizonym napieciu i problemow nie sprawia najmniejszych (jak nie podkrecony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to w końcu opłaca się brać tego pentka 805?? 2x2,66ghz, bo już nie wiem

i na jakiej płycie go puścić.

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20655 ta płyta mi się podobuje ale nie wiem czy by poszło

Wedlug listy na stronie asrocka pojdzie po updacie biosu, bo tez se nad nia zastanawialem , tylko ten pci-ex x4 taki sredni jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, ze procesor jest dwurdzeniowy, wcale nie oznacza, ze mozna jego predkosc mierzyc 2x2.66ghz. Bo programow wykorzystujacych oba rdzenie za duzo na razie nie ma, wiec w normalnej pracy bedzie sie zachowywac bardziej jak zwykle Pentium 2.66GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, ze procesor jest dwurdzeniowy, wcale nie oznacza, ze mozna jego predkosc mierzyc 2x2.66ghz. Bo programow wykorzystujacych oba rdzenie za duzo na razie nie ma, wiec w normalnej pracy bedzie sie zachowywac bardziej jak zwykle Pentium 2.66GHz.

Tu się nie zgodze co do tej normalnej pracy jak na jednordzeniowym 2.66. Praca w zwykłych aplikacjach będzie popierwsze nie szybsza a płynniejsza bo równolegle dwa rdzenie będa się zajmowały róznymi programami i aplikacjami puszonymi w tle. Jednym słowem dwurdzeniowce przedewszystkim nie tyle przyspieszą system co odmulą go. A co do aplikacji dedykowanych dwum rdzeniom, to fakt, jest ich jeszcze mało, ale będą powoli przybywać wraz z upowszechnieniem się wielordzeniowych procesorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20655 ta płyta mi się podobuje ale nie wiem czy by poszło

wiem skąd ludzie biora takie "bezedury" widzieliscie reklame media markt?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha rodzina posiadaczy 805 powiekszyla sie o kolejnego zawodnika :) Na razie instaluje win xp 64 od nowa pozniej zobaczymy ile poleci na mojej dziwacznej plycie glownej ( Asrock 775 Twins na radeonie X200). W kazdym razie do tej pory wszystko poszlo gladko a balem sie ze trzeba bedzie bios updatowac albo nie bedzie rozpoznawal procka.

Pozniej bede tez probowal jak idzie z azureusemw tle i paroma innymi aplikacjami. Jedyne nad czym boleje to koniecznosc przesiadki z radka 9700 na zintegrowanego x300 poki nie zdobede kasy na 7600 gt.

Acha temperaturki w idle do tej pory nie przekraczaja 40stopni (otwarta buda Thermaltake tsunami).

PS. Poniewaz ostatni pentium jakiego mialem to byl P III 500 to jaki powinienem ustawic throtling(ile procent i przy jakiej temperaturze? )

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia sporadycznie;]

w 820 throttling potrafi zjesc jakies 200mhz z wydajnosci (tzn kreci sie o jakies 200mhz gorzej)

dzisiaj z kazzem takie testy przeprowadzilismy

820 poszła na 3.8ghz 1.45V (bez dlugotrwałych testow)

To ja może zapodam screena z tego teściku:]

Dołączona grafika

Super Pi (optymalizacja SSE3) 1 Mb 31sec. Może dało by się zejść niżej ale pamiątki były niekręcone.

Edytowane przez Kazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że się pytam czy się opłaca brać pentka 805, to nie jest bzdura tylko dylemat nad tym właśnie prockiem a nad jakimś Athlonem 64. Tylko atuty są za Intelem bo dwa rdzenie i ddr2, a AMD tego nie ma za 600zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że się pytam czy się opłaca brać pentka 805, to nie jest bzdura tylko dylemat nad tym właśnie prockiem a nad jakimś Athlonem 64. Tylko atuty są za Intelem bo dwa rdzenie i ddr2, a AMD tego nie ma za 600zł

nie powiedzialbym ... jesli duzo pracujesz na kompie odechce Ci sie D8xx przy pierwszym rachunku za prad ;] intel owszem ale nie seria 8xx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na jakim to napięciu to dziadostwo chodzi że żre tyle prądu??

1.35V moj ma ustawione jako default. Tylko , ze wymaga sporych pradow i moc zaczyna wychodzic gigantyczna :D

Mi sie generalnie podoba po przesiadce z bartona przynajmniej komputer nie umiera kiedy azureus zaczyna sprawdzac spojnosc plikow po resecie, a i wszystko inne wydaje sie chodzic bardziej plynnie przy wrzuceniu sporej ilosci okien, kilku programow i ogladaniu jakiegos filmu (choc czasem niestety za duzo aplikacji odwoluje sie do dysku twardego i wtedy nawet 8 corow nie pomoze;) )

PS.Czy do testowania stabilnosci dual core'a dobre beda dwa procesy super pi 16 albo 32 M ? Bo prime cos mi sie wiesza na win xp 64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Lemon-Cola

Jaka jest najtansza plyta pod tego pentiuma (805) ? (pci-e + ddr1) byle nie jakies wymysly pod 5 platform asrocka czy ecs'a

to cacy? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=90806021 sprzedajacy napisal ze bedzie dzialczyc...

ps. jak ktos chce to mam pentiumy d 820 cena do dogadania:) z gwarancja

Edytowane przez Lemon-Cola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest najtansza plyta pod tego pentiuma (805) ? (pci-e + ddr1) byle nie jakies wymysly pod 5 platform asrocka czy ecs'a

to cacy? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=90806021 sprzedajacy napisal ze bedzie dzialczyc...

Mam wersje Combo 2 i dwurdzeniówki nie działają na niej. Wiec pewnie na Combo też nie będzie działać.

Edytowane przez Sajrus-World

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koniecznie musi być pci-e?

Jeśli nie to polesam asusa p5p800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma opcji nie bedacej wynalazkeim z pci e i ddr I.

Jest aus na via 880 ultra z agp pci-ex i ddr I,

jest asrock z agp pci-ex ddr I ddr II takze na chipsecie Via

mozna tez asrocka na chipsecie X200 z ddr-I ddr-II i pci-ex + wbudowanym x-300 , ale z tego co do tej pory zauwazylem to w biosie 1.30 dodajacym obsluge 805 usuneli regulacje napiecia na cpu, a regulacja napiec dla ddr jest na poziomie auto/low/normal/high (przy czym high jest gdzie w okolicy 2.7V), no i nie ma obslugi dual channel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I915 ma działac z dwoma rdzeniami? Coś mi się zdaje ze nie. Sprzedawca może dużo pisać, sprawdź lepiej na stronie producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I915 ma działac z dwoma rdzeniami? Coś mi się zdaje ze nie. Sprzedawca może dużo pisać, sprawdź lepiej na stronie producenta.

Jak mnie pamiec nie myli to starsze chipsety(i925 d dol) nie obsluguja dwu jajowcow bo nie byly w stanie zapewnic stabilnej pracy z takim prockiem(za duze obciazenie dla chipsetu i samej plyty).

Intel pisze ze tylko i945 w gore obsluguje dwu jajowce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej odrazu ddr1 na 2 wymienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi