Skocz do zawartości
Assassin_

Pentium D 805 2.66 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz z bootowac na 200 ;)

Zrobilem sobie pomiar spi:

3646(260x14) i ram na 260 3-2-2-4 - 16mb 13:46

3900(195x20) i ram na 390 4-4-3-4 - 16mb 13:02

System tak samo ustawiony.

Co o tym sadzicie ??

Daloby sie podciagnac te 20 FSB i byloby pieknie czy nie ? :)

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz z bootowac na 200 ;)

Zrobilem sobie pomiar spi:

3646(260x14) i ram na 260 3-2-2-4 - 16mb 13:46

3900(195x20) i ram na 390 4-4-3-4 - 16mb 13:02

System tak samo ustawiony.

Co o tym sadzicie ??

Daloby sie podciagnac te 20 FSB i byloby pieknie czy nie ? :)

hmmmm

szkoda ze ram byl przekrecony inaczej w obydwu przypadkach, wydaje mi sie ze wlasnie ram mial wplyw duzy na zmniejszenie sie wyniku w spi w drugim przypadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie : bo widze że tu wszyscy wyciskaja siodme i osme poty ze swoich procków ( ja z resztą też ;P) ale jak to sie ma do ich żywotności i późniejszej wydajności ?

a kogo to obchodzi?? proc ma max rok czasu wiec jak zywotnowsc spadnie z 10 lat do 5 wiec kogo to obchodzi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Ja mam pytanko co do tego procka, wiem że niestety nie ma on żadnych funkcji oszczędzania energii, przez co ssie prąd niczym berbeć z cyca :rolleyes:

Miałem do tej pory, jakieś MB Mercury na s. 478 i Celerona 2.4 fsb 400, dokupiłem grafike 6800 GS 256 mb i zasilke Fortrona 400 W. Wszystko chodziło ok dopuki nie zakupilem nowego mb i Pentiuma D 805 wlasnie. Komp sie włącza, ale kiedy wlączam najmniejszą gre ( nawet a ati toolu show 3d) i komp sie wylącza. Czy to wina tego Fortrona 400? Na jaki go zmienic? Najlepiej jakis tani...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem do tej pory, jakieś MB Mercury na s. 478 i Celerona 2.4 fsb 400, dokupiłem grafike 6800 GS 256 mb i zasilke Fortrona 400 W. Wszystko chodziło ok dopuki nie zakupilem nowego mb i Pentiuma D 805 wlasnie. Komp sie włącza, ale kiedy wlączam najmniejszą gre ( nawet a ati toolu show 3d) i komp sie wylącza. Czy to wina tego Fortrona 400? Na jaki go zmienic? Najlepiej jakis tani...

Raczej co innego ja puszczam 805d@stock + 7600gt na Deerze 400W i chodzi bez problemu.

Acha ile trzeba podkrecic proca zeby zauwazyc jakas sensowna roznice w superpi przekrecilem wczoraj na 2.9 i wynik w 1M spadl z 1.02 do 0.59.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od 3.5ghz mozna powiedziec o tym procesorze ze jest w miare wydajny

co do tego deera to moze i komputer ci sie wlacza, ale ciekawe jak dlugo by pochodzil na 2xsp2004 + jakis 3dmark...

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na 4.2GHz zrobilem 12.03 - wynik zblizony do opka 165@2.95GHz :) - spi16mb Jak na procka za ~450 zl to calkiem nizle.

Aha - przyrost wydajnosci:

3.9 - 13.12

4.2 - 12.03

Ramki naturalnie tez poszly wyzej...

EDIT:

Odnosnie zasilacza - Jesli ktos odpala tego procka na nie markowym zasilaczu, to znaczy ze nie ceni sobie sprzetu...

Ten procek zre znacznie wiecej niz normalne procesory...

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slynny jest przypadek Niemca, ktory podkrecicl do 4GHz procek na Huntkey 350W. Natomiast jakie zrobil testy na takich taktach i jak dlugo, tego nie wiem. Z wlasnego doswiadczenia powiem ze moj zasilacz 550W By anTEc dostaje ladnie w pupke. Moj procek jest obciazony 24/7@3.9 - seti ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. że wogóle by odpalił? przecież grafe mam słabą, a tagan to bardzo dobra firma.

Tagan 480W EasyCon nawet w idlu przy niewielkim podkręceniu tego proca (~3.2GHz) jest już ciepły. Buda wokół też. Na wcześniejszym XP Mobile @ 2,5GHz nawet przy pełnym obciążeniu zostawał zimniutki. Tak więc porównanie masz.

(fakt, mam sporo innych bebchów w kompie - 2 dyski, 2 optyczne, 6800GT@, 2 panele, tuner, świecidełka itp. - to też swoje jednak żre)

EDIT: To znaczy moim zdaniem odpalić odpali i na stock też go powinien utrzymać przy braku innych większych "obciążaczy", ale z OC będzie raczej kiepskawo...

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od 3.5ghz mozna powiedziec o tym procesorze ze jest w miare wydajny

co do tego deera to moze i komputer ci sie wlacza, ale ciekawe jak dlugo by pochodzil na 2xsp2004 + jakis 3dmark...

Jakos do sprawdzania stabilnosci wole 10h Obliviona :D

Imho histeryzujecie z tym zuzyciem mocy ten procek na 2.66 zre 133W do tego 68W za 7600GT caly zestaw spokojnie wychodzi ponizej 300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho histeryzujecie z tym zuzyciem mocy ten procek na 2.66 zre 133W do tego 68W za 7600GT caly zestaw spokojnie wychodzi ponizej 300.

Jeden jednojajowy A64 wykrecony ladnie zre mniej niz ten na defaulcie, a nikt nie zostawia 805 na def.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi