Lagier Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Sie podepne bezczelnie. Mam Pentiawke D840 (standardowo 16x200). Przy kreceniu FSB (bez zmieniania mnoznika i innych rzeczy, ktorych na razie nie ogarniam za bardzo) dochodze do 245, przy ktorym jest stabilnie (2x Memory test w Prime95, jakies MemoryTesty, PCMarki, SuperPI itp) - dajac 246 komp sie nie uruchamia i musze zerowac Biosa. Plyta to Gigabyte GA-8I955X Royal, i w Biosie mam jakas opcje do zmiany mnoznika pamieci czy cos w ten desen - w kazdym razie jak tam sobie zmieniam z Auto na jakies inne ustawienia (np. 2.5, 2.66, 3 itp) to zmienia sie wartosc podana przy predkosci pamieci - normalnie przy 200 mam 533, wiec tak jakby mnoznik byl 2.66 defaultowo. Wiec pomyslalem sobie, ze pokombinuje z tym troche i dalem pamiec 245, mnoznik 2.5 (pokazlo sie 612 przy pamieci), komputer wstal jako Pentium D 3920. Spoko. No to podnosze do 250 FSB i komp nie wstaje. Potem kombinowalem jeszcze troche na FSB=200 i z roznymi mnoznikami i komp zawsze wstawal, ale jako standardowe 3200MHz. Napiec nie zmienialem. Domyslam sie, ze czegos nie kumam i cos robie zle i gdyby ktos mogl mi pomoc rozwiazac ten problemik to bylbym wdzieczny. Maksymalna temperaturka jaka notuje przy duzym obciazeniu (Skythe Ninja z Papstem 92mm skreconym na minimum kontrolerkiem Zalmana) to 56 stopni (wiecej na oczy nie widzialem - najczesciej maksymalnie dobijam do 54*, 56* mam przy 2xPrime95 i do tego 3D Marku - karta graficzna to pasywnie chlodzony Gigabyte 6600 podkrecony do 540/1200) wiec tak sobie mysle, ze pewnie jeszcze cos z tego procka da sie wycisnac, pytanie tylko w jaki sposob? Zasilacz to jakis Tagan 420 Watt, pamieci to jakies TwinMosy 2x512MB w dualu. Ktos mi cos doradzi? :) gigabyte z kolei ma tendencje do zanizania tempow... u mnie na asusie tyle mialem na 530j@4ghz i TT Big Typhoon @min rpm. Ale tak czy siak ladne te tempy :) przy jakim vcore?? Masz fajna mobo bardzo udana konstrukcja gigabyte'a chlopaki na XS niezle cisneli CPU's na niej ;] jedyny bol w niej to konieczny drop mod przy extremalnym kreceniu -> bardzo duze odchylki vcore pomiedzy stress a idle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 gigabyte z kolei ma tendencje do zanizania tempow... u mnie na asusie tyle mialem na 530j@4ghz i TT Big Typhoon @min rpm. Ale tak czy siak ladne te tempy :) przy jakim vcore?? Masz fajna mobo bardzo udana konstrukcja gigabyte'a chlopaki na XS niezle cisneli CPU's na niej ;] jedyny bol w niej to konieczny drop mod przy extremalnym kreceniu -> bardzo duze odchylki vcore pomiedzy stress a idle. Napiecie standard - bodajze 1.300V ale 100% pewnosci nie mam :) Cos kojarze, ze widzialem cos w ten desen w CPU-Z czy innym programie identyfikujacym procki. Fajnie, ze udana plytka, tylko co mi po tym, skoro nie moge sobie poradzic z podkreceniem tego proca? Ktos ma jakis pomysl? Ewentualnie podasz linka do arta na XS o tej plycie? Skoro piszesz, ze plyta zaniza tempy to ile wiecej orientacyjnie moze miec procek? Do ilu moge dobic bez ryzykowania, ze proc pojdzie z dymem? Spalilem juz dwa procki w zyciu (oba Athlony, dlatego przenioslem sie na Pentium ;) ) wiec wole byc ostrozny. Na standardowych ustawieniach proc nie dobija nawet do 48 stopni pod maksymalnym obciazeniem :) Chlodzonko to Skythe Ninja z wiatrakiem Papsta (mam jeszcze na tej samej wysokosci zamontowanego Papsta 120mm z tylu budy wyciagajacego powietrze znad karty graficznej i z proca) i pasta jakis Arctic Ceramic - pozostalosc jeszcze po AMDkach - dobre to to jest na Pentiumy? Ogolnie: potrzebuje jakies info na temat krecenia tych procow na plytach pentiumowych, bo ja stary AMD-kowiec jestem :-] Podkrecic i tak chce tylko dla sprawdzenia kompa w SuperPI bo na codzien te 3.2GHz to mi styka w zupelnosci :) - wiec to bardziej taki sport i uleganie modzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 ooo fajny procuś - 20x200 - 4GHz na starcie :D . No to będzie sie działo, prawda brzydalu ;)? Widzi go jako pentium 5 :lol: ? Taaa fajny :lol: Seria 505/506 też potrafiła na 200MHz działać na def. vcore, a na 210MHz to już jej nawet 1.7v nie pomagało. Więc narazie nie ma się czym podniecać bo imho każdy z tych 805 zrobi 20x200, no chyba, że będzie wyjątkowym gniotem. Niemiec Z tym wyłączaniem się na 2-3 sek. to się nie przejmuj bo to normalka. HK-350 AP by przestał sobie radzić hmmm raczej przyczyny szukałbym w innym miejscu. Daj mu więcej v i zobacz, tempami z biosu się nie przejmuj bo czujniki na asusach pokazują co im się podoba ( tak jak pisał Lagier odejmij parę stopni ). I ustaw jakoś timingi tych XMS bo na 4-4-4-12 to aż patrzeć nie można :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 (edytowane) no i Panowie pare nowinek przed zajeciami (nie poszedlem na statystyke bo cinsnalem tego D805) Sprzet: P5LD2 2x512 GoodRam na kochach D9, D805 zasilatornia Enermax EG431AX-VE to max co udalo mi sie uzyskac temp w stress krazyla w okolicach 70 - 75* na stock coolerze napiecie rdzenia 1,5v wyzej niestety prawdopodobnie zasilatornia kleka im wyzsze vcore tym szybszy reset albo bsod. Jak widac 3,9ghz SPI 16M przelecialo bezproblemowo wystarczy ze podniesiemy vcore o 0,01v i juz bsod na wejsciu windy. memki troszku cienko w porownaniu do tych ktore mam w domu i robia 800mhz (good ram 667). Niestety nie bede mial juz chyba okazji potestowania tego CPU na mojej plycie, moich memkach i moim zasilaczu z sigu mysle ze procek pokazalby sporo wiecej. Jak w lapki wpadnie mi nastepna sztuka odezwe sie :) tak czy owak za 550 pln procek rewelacja jedyny mankament to 180W poboru mocy w szczytowych momentach czyli mala elektrownia ;] @sialala Gigabyte zaniza tempy o jakies +-7*C wiec zwez na to poprawke najpewniejszy sposob to panel kontrolny i czujka na procu. Ja nie ufam tym odczytom z plyt glownych. Co do arta wieczorkiem zerkne i klikne bo teraz nie bardzo mam czas. Hmm... spalic intelka teraz raczej ciezko. Prescotty i Northwoody byly na to podatne slynne PSDS (Prescott Sudden Death Syndrom) chociaz i tu ludziki po 1.9v ustawiali ;] hyhy... jesli chcesz byc ostrozny staraj nie przekraczac sie 1,6v z czestotliwoscia mozesz jechac do woli. poki co to tyle pozdroofka Lagier Edytowane 1 Marca 2006 przez Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 lagier a miales w łapach 820? na stocku na ile to to idzie? bo ja nie wiem co mnie ogranicza czy proc czy mobo przy fsb>250 juz cyrki mam temp raczej niskie bo na wodzie jade... plizz moze ty mi cos pomozesz:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Ja mam 820 ale... narazie nie kręce bo na boxie mam 70*c :/ Czekam na Ninje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 lagier a miales w łapach 820? na stocku na ile to to idzie? bo ja nie wiem co mnie ogranicza czy proc czy mobo przy fsb>250 juz cyrki mam temp raczej niskie bo na wodzie jade... plizz moze ty mi cos pomozesz:) siemka no niestety D820 jeszcze nie mialem jakos nie spieszy mi sie do serii D8xx tak jak powiedzialem toz to elektrownia... Jesli bede mial cos na tescik to z pewnoscia zapodam wyniki osobiscie do swojego sprzetu zamierzam wylookac jakiegos fajnego D920 optymalny wybor moim zdaniem ;] co do Twojego proca... no niestety miales pecha ja ostatnio kupilem do siebie 630J i powyzej fsb 250 mhz jest sciana proc wymaga duzej ilosci v 4ghz moze by sie ustabilizowalo przy 1.6v zobacze jak poskladam WC do konca... Intel to nie AMD tutaj mozesz miec kilka prockow z jednej serii zupelnie roznie sie krecacych :/ najlepiej kupowac selekcjonowane albo miec skilla :P 8) pozdroofka Lagier p.s. widze ze w koncu sie przekonales do Intela :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Wszystko ladnie pieknie, ale jak ja mam probowac podniesc go wyzej, skoro przy FSB=246 komp nie wstaje i reset biosu? Kombinowac cos z tymi mnoznikami pamieci czy cos? O co tu chodzi? Na AMD sprawa byla prosta: odblokowany mnoznik, krecenie FSB ile pozwalaly pamieci. A tutaj wyglada na to, ze pamieci nie lubia czestotliwosci 246 MHz (to juz jest 654 przy mnozniku 2.66 jaki chyba mam na tej plycie :rolleyes:) - tylko dlaczego, skoro przy 245 nawet pol bledu po calej nocy testow nie mialem? Jak pisalem wyzej - bawilem sie tym mnoznikiem, zmienialem go przy stockowych 200MHz na FSB i proc zawsze wstawal na 3.2GHz. Przy 250 FSB i mnozniku 2.5 reset biosu. Mam probowac np. 250FSB i mnoznik 2x? Potrzebuje jakiegos krok-po-kroku bo widze, ze w Intelu jest to nieco inaczej. Moze byc po angielsku - obojetne. Czy to moze wina pamieci i nie mam co liczyc na nic wiecej? Instrukcja od plyty glownej nic mi nie rozjasnila, tak samo instrukcja od procka (a co, przeczytalem :D) Podnosic napiecie na procku? Napiecie na pamieciach? Bo naprawde jestem ciekaw, ile moge puscic tego procka :) i ile da sie z niego wycisnac w Prime. Skoro 805 poszedl prawie na 4GHz (chociaz ma kompletnie inny mnoznik, moze to to?) to ten moj powinien miec podobny potencjal chyba? :| A tak BTW: jakie RAMy byscie polecili do tego procka? Tak do 500-600 PLN za 2x512 MB max... A najlepiej cos z tej stronki: www.komplett.co.uk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Wszystko ladnie pieknie, ale jak ja mam probowac podniesc go wyzej, skoro przy FSB=246 komp nie wstaje i reset biosu? Kombinowac cos z tymi mnoznikami pamieci czy cos? O co tu chodzi? Na AMD sprawa byla prosta: odblokowany mnoznik, krecenie FSB ile pozwalaly pamieci. A tutaj wyglada na to, ze pamieci nie lubia czestotliwosci 246 MHz (to juz jest 654 przy mnozniku 2.66 jaki chyba mam na tej plycie :rolleyes:) - tylko dlaczego, skoro przy 245 nawet pol bledu po calej nocy testow nie mialem? Jak pisalem wyzej - bawilem sie tym mnoznikiem, zmienialem go przy stockowych 200MHz na FSB i proc zawsze wstawal na 3.2GHz. Przy 250 FSB i mnozniku 2.5 reset biosu. Mam probowac np. 250FSB i mnoznik 2x? Potrzebuje jakiegos krok-po-kroku bo widze, ze w Intelu jest to nieco inaczej. Moze byc po angielsku - obojetne. Czy to moze wina pamieci i nie mam co liczyc na nic wiecej? Instrukcja od plyty glownej nic mi nie rozjasnila, tak samo instrukcja od procka (a co, przeczytalem :D) Podnosic napiecie na procku? Napiecie na pamieciach? Bo naprawde jestem ciekaw, ile moge puscic tego procka :) i ile da sie z niego wycisnac w Prime. Skoro 805 poszedl prawie na 4GHz (chociaz ma kompletnie inny mnoznik, moze to to?) to ten moj powinien miec podobny potencjal chyba? :| A tak BTW: jakie RAMy byscie polecili do tego procka? Tak do 500-600 PLN za 2x512 MB max... A najlepiej cos z tej stronki: www.komplett.co.uk ale kto Ci karze leciec na synchronicznych taktowaniach pamieci i procesora??? zmien dzielnik RAM:CPU i obniz takty ramu i bedzie hulac. Co do pamieci ja kupilem goodramy 667 4-4-4-12 za 300 pln 2x512 i hulaja na 750 mhz 3-3-3-4 ;] co do faktu ze nie chce smigac na fsb 246 mozesz miec rowniez to co ja na P5LD2 tyle ze z fsb 150 mhz -> wszystko OK a ustawiasz 151 mhz i zima. Komp zaczyna znowu wstawiac znowu od fsb 180 mhz i juz jest normalnie gdzies na XS czytalem ze Asus w jakichs przedzialach ma problemy z dzielnikami i stad te problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Tak na bardzo szybko. Sprawdz wcpu-z jaką masz serie. 805 jest na B1 czyli nieco nowszym rdzeniu. 820 były na A1 i B1. Jak chcesz dalej ciągnąć to zacznij podnosić napięcie na procu. Pamięci póki co mają chodzić na najgoszych timingach i najmniejszej częstotliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Taaa fajny :lol: Seria 505/506 też potrafiła na 200MHz działać na def. vcore, a na 210MHz to już jej nawet 1.7v nie pomagało. Więc narazie nie ma się czym podniecać bo imho każdy z tych 805 zrobi 20x200, no chyba, że będzie wyjątkowym gniotem. A o speedstepie Pan Devilek słyszał :D ? Mnożnik x14 i jazda :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Tak na bardzo szybko. Sprawdz wcpu-z jaką masz serie. 805 jest na B1 czyli nieco nowszym rdzeniu. 820 były na A1 i B1. Jak chcesz dalej ciągnąć to zacznij podnosić napięcie na procu. Pamięci póki co mają chodzić na najgoszych timingach i najmniejszej częstotliwości. serii CPU NIE DA sie sprawdzic zadnym programem ! to o czym mowisz to tzw. stepping procesora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 DEVILEK => sadze, ze HK wymieka, bo sam procek ciagnie pod 170-180W do tego jest jeszcze 6800GS i cala reszta stuffu. na jednym rdzeniu zaraz go odpale i zobacze co z tego wyniknie. temp na ninji tez sa malociekawe, teraz na 3,33ghz i def vocore w idlu mam 46st a w stress bylo ok 60st czy jakos tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 A to odpal kompa [jak możesze] na grafie PCI i bez zbędnych akcesorii i wtedy zobaczysz czy da rade przebić 4 GHz. Bo o/c na 1 rdzeniu to jakoś tak mi sie nie widzi. A swoją drogą benchmarki to jedno a ogólna ocena wydajności/komfortu pracy jak wypada z porównanien do Sempa @2700 MHz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 narazie za krotko na tym sprzecie siedze, bo wczoraj do kupy go poskladalem ok 4 w nocy a dzisiaj caly dzien poa domem bylem. moja najslabsza grafa to 6600 a to duzo pradu nie oszczedzi. wiecej da wylaczenie jednego z rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Wstaw 6600 i oprócz tego daj mu 150mhz gpu i pamięć i zyskasz może nawet 30W w stosunku do 6800GS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 To jakoś nie możliwe, że HK wymięka :blink: Ja już puszczałem na nim takie sprzęty, że ohoho i nic nie było mu. A tu coś mu się nie podoba. Hmmm :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 To jakoś nie możliwe, że HK wymięka :blink: Ja już puszczałem na nim takie sprzęty, że ohoho i nic nie było mu. A tu coś mu się nie podoba. Hmmm :rolleyes: 5,5 ghz P4 + 6600gt i dzialal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 (edytowane) Mój ups podaje dane w jakim % jest obciążony. Jego max czyli 100% to 600W. 20% jest zwykle w idle, a oprócz jednostki centralnej mam podłączony LCD 19" i klika pomniejszych drobiazgów. Poniżej obrazek tego co się dzieje po włączeniu prime (maximum heat) na jeden rdzeń i po kilku minutach na drugi. W idle i na domyślnym Vcore nie ma różnicy jaki procesor i jaka magistrala. Obciążenie 20% jest takie samo dla Celerona 2.66, Prescota 630 i 805. Dopiero po obciążeniu procesora zwiększa się pobór mocy i wzrasta temperatura. Dla niektórych to rzecz oczywista, ale ładnie to wygląda w postaci graficznej. 805 przetaktowany o 27%. FSB 170MHz Temperatura procka w idle 38st, zamknięta obudowa temp wewnątrz 37 st. Po obciążeniu 1 rdzeń temp CPU 52 st, po obciążeniu 2-go 64 st. Pentagram 120+, obroty sterowane dynamicznie w zakresie 1000-1400. Dla porównania 630 bez podnoszenia Vcore przetaktowany na 3.6GHz +prime, na wykresie dawał 30% obciążenia ups-a, natomiast przetaktowany do 4.1GHz z podniesionym Vcore +prime, dobijał do 50% mocy ups-a. A teraz pytanie konkursowe. O ile % i czy w ogóle zmieni się obciążenie ups-a gdy zjade FSB do domyślnych 133MHz ? :) Edytowane 2 Marca 2006 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 @lagier: no ja za intelkiem juz od dawna bylem tylko wzgledy finansowe mnie hamowały, ale wzialem troche za nf7 i XPka, sprzedalem 6800 i kupilem intelka... hmmm zaraz zobacze co bedzie jak dam prockowi 1.55V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Odpowiedź na pytanie - a co mnie to interesuje o ile % się zmieni obciążenie. :blink: Chciałeś pokazać, że masz UPS-a z bajerkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Odpowiedź na pytanie - a co mnie to interesuje o ile % się zmieni obciążenie. :blink: Chciałeś pokazać, że masz UPS-a z bajerkiem.uważaj DEVILEK bo kolega zaraz najedzie na Ciebie ze nic do tematu nie wnosisz i sie bez sensu wypowiadasz ... strzeż się ! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 procek na 170 biega bez ruszania V. temp w idle 47 w stress dobija do 74, buda otwarta, fander na ninji skrecony do ~1k rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Aż boje się zmnieniać Pentagrama na Ninje :) Przy FSB 170 masz w pełni stabilną pracę? Jakie jest domyślne Vcore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 pokazuje mi cos miedzy 1,3-1,35V. obiecane marki ;] PentiumD 3,4 2k6 - 2590 2k5 - 5208 2k3 - 11963 sempron 2,7 2k3 - 12040 2k5 - 5132 2k6 - 2374 grafa to msi 6800gs taktowana domyslnie, stery do grafy 81.95. nie jest zle w tych markach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 pokazuje mi cos miedzy 1,3-1,35V. Jeżeli pomiar napięć jest porównywalny to miałbyś odpowiedź skąd taka wysoka temperatura. U mnie nastawione na default 1.3125V, a pokazuje w idle 1.26-1.29V, stres 1.23-1.24V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 pokazuje mi cos miedzy 1,3-1,35V. obiecane marki ;] PentiumD 3,4 2k6 - 2590 2k5 - 5208 2k3 - 11963 sempron 2,7 2k3 - 12040 2k5 - 5132 2k6 - 2374 grafa to msi 6800gs taktowana domyslnie, stery do grafy 81.95. nie jest zle w tych markach :) Marki od wersji 05 mają rozdzielone instrukcje, tak żeby procesory wielowątkowe mogły sie wykazać w 01 i 03 będzie słabiej od sempa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) pokazuje mi cos miedzy 1,3-1,35V. obiecane marki ;] PentiumD 3,4 2k6 - 2590 2k5 - 5208 2k3 - 11963 sempron 2,7 2k3 - 12040 2k5 - 5132 2k6 - 2374 grafa to msi 6800gs taktowana domyslnie, stery do grafy 81.95. nie jest zle w tych markach :) Macie straszne temperatury na tych prockach :| I to przy tym samym chlodzeniu i nizszym taktowaniu niz u mnie (ja mam 16x245) Wczoraj bawilem sie tylko troche (bo zona chciala podzwonic do znajomych ;) ) i zauwazylem dziwna rzecz: komp w koncu poszedl z FSB wyzszym niz te nieszczesne 250 - ale juz na 255 przy starcie pokazywal (mnoznik pamieci x2.0)... 0MHz. Windowsa nie odpalalem, moze dzis sprobuje. Przy FSB = 275 mialem... 64MHz (Bios pokazywal wartosc 16x4). Windowsa nie odpalalem, bo sie wystraszylem, ze cos sie poszlo ^%Ł&"*$. Co moze byc nie teges? Przekrecil sie zegar czy co? :| Przy powrocie do 245 wszystko bylo w porzadku... A co do 3D Markow - przy ustawieniach standard (na podkreconym mi sie nie chcialo odpalac 3D Marka) na 6600 mialem w 2005 ~4200 punktow. I tu mam pytanie do tych wynikow zamieszczonych przez Ciebie. Jak to do diabla mozliwe, ze w 2006 masz mniej punktow na PentiumD niz na Sempronie?? Pentium D jest dwurdzeniowka i nadgania mocno w tescie procesora - wiec na chlopski rozum powinienes miec duzo wiecej na platformie dwurdzeniowej... I wynik w 2005 - wiecej na Pentium D niz na Sempronie? Na pewno dobre te wyniki podales? Na tej samej karcie graficznej? Bo cos podejrzane mi sie wydaja... edit: :oops: pomerdaly mi sie wyniki w 2006 :oops: Ale jesli jest tak jak pisze kolega wyzej, to juz rozumiem :) Jeżeli pomiar napięć jest porównywalny to miałbyś odpowiedź skąd taka wysoka temperatura. U mnie nastawione na default 1.3125V, a pokazuje w idle 1.26-1.29V, stres 1.23-1.24V U mnie napiecie zostawione na default, w Speedfanie pokazuje w idle 1.28-1.29, w stresie 1.26-1.27 - zasilacz Tagan jakis 420 Watt (bodajze jakas seria U02 czy cos w ten desen) Edytowane 2 Marca 2006 przez sialala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Fajne te procki macie... Czas pomęczyć ojca o zmianę sprzętu ;) [No co, mam 15 (rocznikowo 16) lat] :P A norti 2400 to już nie lata tak fajnie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) teraz jak mam odpalona tylko opere speedfan pokazuje mi 1,36-1,37V a jak odpalilem S'n'M to Vcore potrafilo spasc do poziomu 1,26-1,27. jak odzyskam miernik i dowiem sie gdzie mierzyc realne Vcore to zobacze ile te odczyty sa warte. temp w idle 46st. dalej nie moge znalesc w biosie opcji odpowiedzialnej za EIST, a fajnie by bylo zrzucic mnoznik na 14 i pobawic sie bardziej szyna... :) Devilek => jaki macie bios wgrany, bo najnowsze co znalazlem to 0301. Edytowane 2 Marca 2006 przez Niemiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...