KvaN Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 mac4 mowi ze nie ze niby chcial kupic taka dla brata i wyczytal na stronie gigabyta ze nie obsluguje tylko 805tek ;/ i co ja mam teraz zrobic?No jak to co :P Sprzedać i kupić coś lepszego np takiego p5wd2 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Ktos w tym watku pytal o obnizenie napiecia. Minimum stabilne na default na moim procku (Pentium D840) to 1.225. Przy 1.200 Winda sie laduje, wszystko chodzi na oko stabilnie, ale Prime95 po jakichs 15 minutach wywala blad (a juz myslalem, ze jest OK). Na 1.225 Prime95 dzialal przez cala noc, 3D Smark przeszedl, SuperPI sie policzylo (32M), wiec chyba jest ok. Temperatura zeszla o 2-3 stopnie. Przy probie podkrecania na 1.225 juz jest niestabilnie i tak jakby jeden rdzen sie wylaczal. Plyta to Gigabyte na 955X jakis Royale - opisana wczesniej. Mialem ciezki weekend, wiec nic wiecej nie kombinowalem. Wrzucam tu, bo moze sie komus przydac takie info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Hipa memki jesio u mnie leza bede je jutro tescil -> good ramy na D9GCT ;] ciekaw jestem co pokarza :>D9 pokażą dużo ;) Hipo widze uzbroił się po zęby :P Ślij do niego te memaski bo ja tutaj już nie wytrzymuje :lol2: o ile mi wiadomo - skoro twoje mobo, szeryffoo, obsługuje 2-rdzeniowce, to aktualizacja biosu na najnowszy powinna rozwiązać sprawę - 8x0 i 8x5 to te same procki - więc? nie widze problemu @ sialala - to jakie masz teraz temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Po zęby prawie jak Rambo :D szykuje sie do walki, pewno troche potrząse Cinebenchem ;) Edytowane 6 Marca 2006 przez Hipo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 gdzies czytalem, ze mobo na nf4IE nie chodza z 820 wiec jak maja klopoty z 820 to i z 805 nie powinny chodzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Hmmm.... wyczytałem na stronie GB, że 805-ek nie lubi ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 a ja powiem tylko tyle: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19215 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 jak ktos chce to moge taniej - dla forumowiczow sprezentowac moja 820:) info na priv:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Che Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 procesor nie współpracuje z chipsetem nVidia nForce4 SLI Intel Edition Co mnie do tego popchneło ... co za poj.... pisza ze dla pentow d a tu d*** wielka ... heh nerwy mi siadaja.... bede musiał zostac na swoim ale i tak go dobrze popedze na wodnym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Po zęby prawie jak Rambo :D szykuje sie do walki, pewno troche potrząse Cinebenchem ;)To lepiej zobacz na początek ile musisz zrobić aby potrząsnąć choć trochę :lol: Dual core@4.7GHz i taki czas. Lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 tylko tu jest wynik z 32 bit a nie z 64 :P a to troche zmienia postac rzeczy. 1. 35 - genghiskhan - P4 D 2800@3658MHz (14x261) RAM 2x256 (261MHz) 4-4-4-10 | SCREEN 2. 44,4 - Niemiec - P D 2660@3606MHz (20x180) RAM 2x512 (360MHz) 3-4-3-4 | SCREEN moj jest na 32bit os a genga na 64bit ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 tylko tu jest wynik z 32 bit a nie z 64 :P a to troche zmienia postac rzeczy. 1. 35 - genghiskhan - P4 D 2800@3658MHz (14x261) RAM 2x256 (261MHz) 4-4-4-10 | SCREEN 2. 44,4 - Niemiec - P D 2660@3606MHz (20x180) RAM 2x512 (360MHz) 3-4-3-4 | SCREEN moj jest na 32bit os a genga na 64bit ;] Wiem wiem, ale i tak nic ciekawego. Kurde trzeba będzie zrobić Cinebench 64 bit na 631@ hmmm ~5.6GHz lub więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Win x64 do tego CBench64 i nie widzie problemu zeby na taktach 4.0 zrobić cos koło 33s... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 procesor nie współpracuje z chipsetem nVidia nForce4 SLI Intel Edition Co mnie do tego popchneło ... co za poj.... pisza ze dla pentow d a tu d*** wielka ... heh nerwy mi siadaja.... bede musiał zostac na swoim ale i tak go dobrze popedze na wodnym :) Obsługują... ale tylko niektóre, a i z nimi są problemy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 jk sie kreci ten Pentium D 805 i czy duża jest róznica wydajnosciowa miedzy tą 805 a P4 630??Jak się kręci to odpowiedź masz w tym wątku. U mnie 3400, Niemiec 3600. Na pewno da się więcej, u mnie prawdopodobnie nowy bios poprawi sytuacje, być może w Asusie również. Co do różnic. Tydzień temu przeniosłem się z 630, więc mogę wstępnie podsumować. Jeżeli nie używasz aplikacji dla dwóch rdzeni, to przesiadka nie ma najmniejszego sensu. W 630 jest HT który w ogólnych pracach w systemie doskonale zdaje egzamin. Jeżeli korzystasz z aplikacji które potrafią użyć dwa rdzenie to zysk jest imponujący. Prawie dwukrotny wzrost wydajności. Tyle że tych aplikacji jak na lekarstwo, głównie graficzne. Fakt że będzie się to zmieniać, ale to jeszcze trochę potrwa. Na 805 w porównaniu do 630 system pracuje troche jak zamulony. Prawdopodobnie wynika to z niskiego FSB, a co za tym idzie kiepskie transfery do i z pamięci. Na 630 domyślnie pracowałem na 240FSB, tutaj mam tylko 170FSB. To się niestety czuje. 805 to taki Celeronik z dwoma rdzeniami. Zbawienie dla kogoś kto na codzień potrzebuje 2 rdzeni, a nie ma dużo kasy na serie 8xx czy 9xx. Ewentualnie cukierek dla kogoś kto wcześniej nie mógł korzystać z Intelowskiej technologii HT. W innym przypadku praca z serią 6xx (plus OC) będzie bardziej komfortowa. A jak przesiadka z 6xx to na 8xx lub 9xx, co uczynię jak tylko ponownie pojawi się w sprzedaży seria 9xx :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Jak się kręci to odpowiedź masz w tym wątku. U mnie 3400, Niemiec 3600. Na pewno da się więcej, u mnie prawdopodobnie nowy bios poprawi sytuacje, być może w Asusie również. Co do różnic. Tydzień temu przeniosłem się z 630, więc mogę wstępnie podsumować. Jeżeli nie używasz aplikacji dla dwóch rdzeni, to przesiadka nie ma najmniejszego sensu. W 630 jest HT który w ogólnych pracach w systemie doskonale zdaje egzamin. Jeżeli korzystasz z aplikacji które potrafią użyć dwa rdzenie to zysk jest imponujący. Prawie dwukrotny wzrost wydajności. Tyle że tych aplikacji jak na lekarstwo, głównie graficzne. Fakt że będzie się to zmieniać, ale to jeszcze trochę potrwa. Na 805 w porównaniu do 630 system pracuje troche jak zamulony. Prawdopodobnie wynika to z niskiego FSB, a co za tym idzie kiepskie transfery do i z pamięci. Na 630 domyślnie pracowałem na 240FSB, tutaj mam tylko 170FSB. To się niestety czuje. 805 to taki Celeronik z dwoma rdzeniami. Zbawienie dla kogoś kto na codzień potrzebuje 2 rdzeni, a nie ma dużo kasy na serie 8xx czy 9xx. Ewentualnie cukierek dla kogoś kto wcześniej nie mógł korzystać z Intelowskiej technologii HT. W innym przypadku praca z serią 6xx (plus OC) będzie bardziej komfortowa. A jak przesiadka z 6xx to na 8xx lub 9xx, co uczynię jak tylko ponownie pojawi się w sprzedaży seria 9xx :) Pozdro tak, bo bios da tobie odrazu 1GHz gratis, i kolejne 100MHz w promocji z opcja gratis...jeszcze niewidzialem Celerona DC, to jak mozesz go rownac z 805? pozatym mowisz ze system tobie muli ? istnieje cos takiego jak format, optymalizacja, i dbanie o system, ale jak kto woli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 A cytować rozsądnie to nie uczyli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Jeżeli nie używasz aplikacji dla dwóch rdzeni, to przesiadka nie ma najmniejszego sensu. Pozdro Podzielam to zdanie. Do dnia kiedy 2 rdzenie nie beda wymagane przez rozrywke na codzien lepszy bedzie taki 631 krecony na 5ghz niz ten procek. Ale oczywiscie to tylko sprawa czasu kiedy 2 rdzenie beda poprostu niezbedne i zaden single nawet bardzo krecony nie zmieni. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 @ sialala - to jakie masz teraz temperatury? Wczoraj troche renderowalem dla znajomego i dzis rano (cala noc 3D Max + azureus) max temperatura jaka widzial SpeedFan bylo 46 stopni C. Chlodzenie to Skythe Ninja + jakis 92mm Papst na minimalnych obrotach (kontroler obrotow Zalmana). A noc byla dosc ciepla - rano w pokoju bylo +19 stopni. Wiec chyba dam sobie spokoj z kreceniem i po prostu zostane z obnizonym napieciem :rolleyes: Jakies pamieci do tego procka tak do 500PLN/1GB? Wyrzucilbym moje 4x512MB i wsadzil moze 2x1GB - warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Ewentualnie cukierek dla kogoś kto wcześniej nie mógł korzystać z Intelowskiej technologii HT. W innym przypadku praca z serią 6xx (plus OC) będzie bardziej komfortowa. Czyli przesiadka z tego co mam w podpisie powinna dac sporo wiekszy komfort + przy podkrecaniu troche kopa w aplikacjach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Biorąc pod uwagę że dostajesz prawdziwą wielowątkowość, to w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) Wczoraj troche renderowalem dla znajomego i dzis rano (cala noc 3D Max + azureus) max temperatura jaka widzial SpeedFan bylo 46 stopni C. [...]To masz teraz najchłodniejszą dwurdzeniówkę Intela :) Też tak chciałbym mieć. Czemu Gigabyte potrafi a inni nie :( Jakies pamieci do tego procka tak do 500PLN/1GB? Wyrzucilbym moje 4x512MB i wsadzil moze 2x1GB - warto?A jakie masz pamięci? Ja jestem zadowolony z Geil bo ładnie mogłem obniżyć timmingi. A jak wydasz trochę więcej niż 500zł to PDP Patriot LLK. Przy dobrze ustawionych pamięcach wydajność powinna wzrosnąć przy tych samych taktach procka. Nie kupuj 2x1GB. Edytowane 7 Marca 2006 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 lepiej 4x512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 albo 4x1GB:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 albo 4x1GB:D No wlasnie nad czyms takim sie zastanawiam, a ze znajomy przesiada sie na Intela, wiec moglbym mu opchnac RAMy. Moje kostki to jakies TwinMOS DDR2 PC4300 DDR2 PC4300 512MB CL4 - obecnie mam 4 sztuki, wiec obsadzaja mi wszystkie sloty. Chcialbym cos uwolnic, zeby za jakis czas miec mozliwosc dolozenia czegos do tej konfiguracji. O dalsze szczegoly na temat wyzej wymienionych nie pytajcie :) Co do temperatury: proc jest niekrecony, a zauwazylem, ze podniesienie FSB o kilkanascie/dziesiat MHz skutkuje znacznym wzrostem temperatur. No i chlodzonko chyba dosc dobre - a i o przewiew w budzie dbam. Jak sie chce, to sie ma ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 albo 4x1GB:DAlbo 4x2 GB :D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 tylko do 4*2gb to potrzeba juz 955x i kosci moga byc tylko 533, tak przynajmniej asus w manualu twierdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Albo 4x2 GB :D:D:Dpowyzej 4gb to niestety juz tylko 64bit system :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 W praktyce to juz powyzej 2GB by sie przydalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 W praktyce to juz powyzej 2GB by sie przydalo.No w obliczeniach numeryczych dużo ramu to jeden z podstawowych czynników skracających znacznie czas obliczeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...