Skocz do zawartości
Assassin_

Pentium D 805 2.66 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sialala

No w obliczeniach numeryczych dużo ramu to jeden z podstawowych czynników skracających znacznie czas obliczeń.

A co by sie stalo, gdybym na systemie z 8GB RAM probowal odpalic XPeka? Uruchomilby sie? Jakies bledy?

Czy moduly 2GB sa duzo drozsze/wolniejsze/mniej oplacalne od analogicznych 1GB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co by sie stalo, gdybym na systemie z 8GB RAM probowal odpalic XPeka? Uruchomilby sie? Jakies bledy?

Czy moduly 2GB sa duzo drozsze/wolniejsze/mniej oplacalne od analogicznych 1GB?

A czemu miałby sie nie odpalić, jak mobo obsługuje taką ilość? I chodził by lepiej z pewnością, lecz taką ilość ramu to proponowałbym do dość pamięciożernych obliczeń. Tzn moduły 2 Gb są opłącalne gdy chcesz po niedługim czasie kupić kolejne 4GB aby zapełnić do 8, lecz gdy masz pozostać na 4GB to 4x1GB a jak na 2GB to 4x1GB. I jeżeli chodzi o kości 2GB to z tego co się orientuje to można narazie dostać tylko ECS-R i więc przejście na takie kości wiąże sie przeważnie ze zmianą MOBO chyba że masz taką która to obsługuje. Kości 2x1GB są nieco tańsze od kości 2 GB, lecz kości 2 GB dają dwu krotnie większoszą możliwość rozbudowy ramu.

Edytowane przez Kazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Systemy 32 bitowe obsluguja DO 4GB RAM. Jeno powyzej 2GB juz sie rozne cuda zdarzaja.

A jak sie ma sprawa z linuxami?? Tak samo??

Z tego co wiem to Fedorka 64 bitowa poradzi sobie z takim ramem ale nie wiem jak jest z tą 32 bitową, też będzie się wykrzaczać??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za jeszcze jedno glupie pytanie, ale czy potrzebna jest specjalna plyta zeby obslugiwac 64 bitowe instrukcje intela ?

to procesor obsluguje 64bitowe aplikacje a nie mobo. Spojrz technologia EM64T hula na tak starym chipsecie jak 865PE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to procesor obsluguje 64bitowe aplikacje a nie mobo. Spojrz technologia EM64T hula na tak starym chipsecie jak 865PE

No wlasnie ten 865pe mnie zmylil bo w innych plytach asusa bylo wymienione , a w p5p800 se nie bylo wymienionego wsparcia dla 64bit i zaczalem sie zastanawiac :D W kazdym razie jutro zamawiam moja 805-ke , tylko musze sie zdecydowac do konca ktora plyte wybrac.

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjechał D920, więc z D805 już się żegnam.

Procek po podkręceniu do 3.4GHz działa pięknie.

W tej chwili temp w obudowie 33st. a CPU 35 st :)

Podczas tygodnia używania nie zdarzyła się żadna zawieszka.

Spokojnie podkęci się wyżej, mnie blokowały tylko ograniczenia na płycie.

Gdyby ktoś był chętny to proszę na PW (zanim puszcze na Allegro)

PS. Ostatnie testy

Everest: http://img451.imageshack.us/my.php?image=ever6jv.png

Cinebench 38.2s http://img451.imageshack.us/my.php?image=cine64b3uk.png

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjechał D920, więc z D805 już się żegnam.

Procek po podkręceniu do 3.4GHz działa pięknie.

W tej chwili temp w obudowie 33st. a CPU 35 st :)

Podczas tygodnia używania nie zdarzyła się żadna zawieszka.

Spokojnie podkęci się wyżej, mnie blokowały tylko ograniczenia na płycie.

Gdyby ktoś był chętny to proszę na PW (zanim puszcze na Allegro)

PS. Ostatnie testy

Everest: http://img451.imageshack.us/my.php?image=ever6jv.png

Cinebench 38.2s http://img451.imageshack.us/my.php?image=cine64b3uk.png

No to czekamy na testy, i wyniki OC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem niezmiernie ciekaw jak ta 920 poleci na tym AW8 u PioMX'a. Czekam z niecierpliwością na jakieś testy i OC ;] A najbardziej jestem ciekaw jak się sprawa ma z wydzielaniem ciepła, jak bardzo nowy proces technologiczny je ograniczy ;]

Edytowane przez Kazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

805D poleci na czymś takim jak abit as8 na intelu 865PE ?

Nie na stronie abita jest pelan lista co obsluguje 805d

http://www2.abit.com.tw/cpu_support/intel-pd-8xx.htm

Za to poleci na asusie p5p800 se , ktory tez jest robiony na 865pe. Chyba jakies asrocki na 865 tez to potrafia obsluzyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

805D poleci na czymś takim jak abit as8 na intelu 865PE ?

No właśnie...

Pytałem na kilku forach i wszędzie cisza i865PE + DC oficjalnie wspiera Asus P5800SE, jakiś Asrock i 2 Gigabyte. Choć w przypadku GB to jakoś dziwnie napisane np. support D920 a 930 już nie :blink: Epox jeszcze ma jakieś kastraty DDR1 + AGP z obsługą DC

Ten AS8 wydaje się najciekawszy z DDR1 + AGP...

EDIT:

http://xtremesystems.org/forums/showthread...t=As8+Dual+core

I think you should be able to run the Dual Core on the i865 (Abit AS8 or P5P800) or i875 (DFI 875P-T) mobos, so you can stay AGP and DDR1 a tad longer while having the power of Dual Core without compromises

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zamiar zaryzykowac i ORT: wziac asrocka na X200 (albo na 880 ultra). Na pare miechow wystarczy , a jak juz zmienie ddr I na ddr II i grafike na jakiegos fajnego 7600 to pojdzie na allegro i kupie sobie cos porzadnego najlepiej na jakims chipsecie co obsluzy conroe.

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AS8 oficjalnie ma nie działać z PD, więc radzę nie ryzykować. Zresztą AS8 to nic ciekawego bez modów. FSB skaczące i takie tam.

P5P800SE sądze, że jest lepszym rozwiązaniem.

Niewiele tanich płyt bez modów dają 100% satysfakcji przy o/c ;)

Obadam dokładnie specyfikacje tych płyt i pokopie na zagranicznych forach za wynikami na tych mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AS8 oficjalnie ma nie działać z PD, więc radzę nie ryzykować. Zresztą AS8 to nic ciekawego bez modów. FSB skaczące i takie tam.

P5P800SE sądze, że jest lepszym rozwiązaniem.

dokladnie... mailem i jedno i drugie P5P800 przed modami boli vdroop jakto u asusa ale po modach mobo zamiata. Tak czy siak zassalbym p5LD2 fajna mobo za dobre pieniadze moj D805 latal wlasnie na niej na 3,9ghz jedyny mankament jaki zauwazylem to problemy z pamieciami powyzej 667 mhz :/ nie wiem czy to tylko moj egzemplarz tak mial czy wszystkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie... mailem i jedno i drugie P5P800 przed modami boli vdroop jakto u asusa ale po modach mobo zamiata. Tak czy siak zassalbym p5LD2 fajna mobo za dobre pieniadze moj D805 latal wlasnie na niej na 3,9ghz jedyny mankament jaki zauwazylem to problemy z pamieciami powyzej 667 mhz :/ nie wiem czy to tylko moj egzemplarz tak mial czy wszystkie.

ile ten p5p800 robil po modach?

bo u mnie bez modow ostatnio latal tak

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi