Skocz do zawartości
saikwon

Którą Drukarke Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do wyboru 3 drukarki. Ich głównym przeznaczeniem ma być druk czarno-biały, a eksploatowane mają być dosyć często.

Pytanie brzmi którą wybrać, aby po pierwsze drukowanie było najtańsze, po drugie jakość wydruku była conajmniej przyzwoita no i po trzecie żeby wymiana materiałów eksploatacyjnych nie była bardzo skomplikowana, bo za wiele pojęcia o tym nie mam :?

pierwsza:

HP LaserJet 4

na pełnym tonerze moge wydrukować około 4000 stron przy 5% zapełnieniu

koszt tonera to około: 25zł za 220g co wystarcza na 3000 stron.

koszt bębna z tonerem 50zł

Pytanie: Co jaki czas trzeba wymieniać bęben i co jeszcze trzeba wymieniać aby drukarka spełniała swoją funkcję?

druga:

Lexmark 3200

na pełnym pojemniku moge wydrukować około 500 stron przy 5% zapełnieniu

koszt tuszu to 20zł za 250ml (przy 30ml pojemniku mam na 8 uzupełnień przynajmniej teoretycznie)

koszt nowego pojemnika z tuszem to około 60zł

Pytanie: co ile napełnień pojemnik powinno się wymieniać?

trzecia

Canon i 250

koszt nowego pojemnika z tuszem 4zł (11,5ml)

niestety nie wiem ile moge wydrukować na nim stron ale sądząc po pojemności nie za wiele. Niewiem też czy opłaca się te pojemniki napełniać przy tak niskiej cenie, a pozatym nie wiem czy jest to trudne bo nigdy z drukarkami canona styczności nie miałem.

Wszystkie 3 drukarki to sprzęt używany ale w stanie bardzodobrym technicznie.

Biorąc po uwagę te czynniki które wymieniłem na początku którą drukarke mam wybrać?

Jakie możliwe problemy mogą mnie spotkać przy ich użytkowaniu?

Której wróżycie najdłuższą żywotność i na której przynajmniej teoretycznie będe mógł najwięcej wydrukować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi