Skocz do zawartości
Mattatyah

Intel 740 - Problem Z Wgraniem Nowego Bios-u

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

W tyrce mam trochę historyczny sprzęt, ale "jak się nie ma tego co się lubi, to się lubi to co się ma". Próbuję wycisnąć z niego co się da. Mam następujący kłopot: próbuję wgrać do karty Intel 740 nowy bios tzn. najbardziej aktualny (vb239.dat). Jedyny program flash, który działa przy tej karcie to vflash.exe. Po uruchomieniu programu pod Dos-em pokazuje się następujący komunikat:

"Intel740 Graphics Chip programming utility.

Intel740 Graphics Accelerator. Revision 854 A2

Unable to determine flash device status.

Check the following:

1. If running under Windows 95 or Windows 98: The update utility must be run in true DOS (not Windows DOS).

2. Check to ensure that the flash device is supported. Supported devices:

Intel 28F010

Intel 28F001BX-T"

I tu pojawia się mój problem. :mur: Nie wiem jaką wersje CMOS-u ma karta!? Obejrzałem ją i nic nie znalazłem, gdyż opis jest najprawdopodobniej na chip-ie, który jest zabudowany radiatorem. Programy diagnostyczne, których używałem (kilkanaście) nie pozwoliły na ustalenie wersji. Odczytanie pliku binarnego bios-u (zapisanego przy użyciu savebios.exe) też nic nie dało.

Czy ktoś wie jaką wersję powinienem wybrać? Ewentualnie jak zapisać aktualną wersję bios-u jako plik z rozszerzeniem .dat (wydaje sie, że tylko takie czyta vflash.exe), aby wrazie złego wyboru móc do niej wrócić (sam program, jak i plik readme nie udostępniają żadnych poleceń - komend)?

Edytowane przez Mattatyah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę Kain, że masz prosty sposób na wszystko. Jak już pisałem ten sprzęt użytkuję w pracy, więc rady typu "zmień sprzęt", "wymień to czy tamto" lub "oddaj go do muzeum" niestety nie mogą być przeze mnie zrealizowane. Muszę wykorzystać na maksa to co mam. Poza tym lubię wyzwania. Jak uda mi się to zrobić na takim "trupie" to dopiero będzie COŚ. Kupić nową kartę i ją flash-ować z pod windy każdy potrafi...

ps. Nie obraź się, ale skoro zwracam się o pomoc do forumowiczów to oczekuję pomocy, a nie "dobrych" rad.

Edytowane przez Mattatyah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ok, ale sflashowanie tej karty co ma niby przyniesc? Wyzsza wydajnosc? O ile? 1%? Nigdzie tego nie odczujesz. A Rive TNT2 32 MB ktora ta grafe bije o lata swietlne kupisz naprawde za grosze. Takze gra naprawde nie warta swieczki.

Chyba ze chcesz to robic dla sportu to ok. Nawet vmoda mozna zrobic ;)

Co do muzeum to sam sie meczylem tydzien z plyta z 1996 roku pod dwa pentium pro w dualu (stoi na tym teraz serwer pod PLD i spisuje sie rewelacyjnie :twisted: ) i ogolnie polowa moich kompow pochodzi z ubieglego wieku :) Takze na przyszlosc moze mniej agresji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Kain za zainteresowanie. Agresywny nie jestem. Może napisałem trochę ostrzej, ale chcę to po prostu rozgryść. Wiem, że najprościej byłoby zrobić to co piszesz, ale w firmie, w której robię nie mam możliwości wstawiać do kompa tego co mi się podoba, bo admin może dobrać mi się do tylnej części ciała. Większość kart, które by pasowały to muzeum. a w tyrce obowiązuje procedura przetargowa. Jakbym coś takiego zaproponował to by mnie śmiechem zabili. Mówiąc inaczej musieliby kupić całkowicie nowy sprzęt a na to nie ma kasy. Czyli taka mała kwadratura koła. Zrozum więc też, że czasami nie da się inaczej. Może to tylko 1%, ale zawsze to 1 więcej. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi