Cinek234 Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) Witam ! Składam kompa(max za 1600zł) , narazie mam nagrywarke dvd oraz 512(400) RAM Kingstona. Byłem zdecydowany na nastepujacy zestaw : Asrock K8 939Dual-Sata2 Sempron64 3000 s.939 OEM + AC Freezer 64 PRO samsung SATA2 280zł (160GB) Galaxy GeForce 6600 Gamer Edition 128MB TV-out DVI-out FORTRON FSP400-60PFN 400WAT PFC + jakas obudowa Kumpel mamy, u którego miałem kupic kompa miał mi podac ceny za ten zestaw ale zaproponował mi cos takiego : ASRock K8 939Dulat-SATA2 /Uli M1695/ PCIex/ Sock 939 AMD Athlon64 3000+ BOX 512KB/1.8GHz/S-939 Samsung HD160JJ 160GB 7200 8MB SATA-II VGA PALIT GF6600 PCI-E 256MB DDR2 64BIT HDTV DVI za 380 zł jakąs obudowe z dobrym zasilaczem za 180 zł Moje wymagania: Komp ma byc przede wszystkim bardzo stabilny , bo to co sie dzieje z moim obecnym komuterem nawet najspokojniejszego człowieka mogłoby wyprowadzic z równowagi. Ma mi służyc do wielu rzeczy z najwiekszym naciskiem na granie. Moze nie jestem jakkmis maniakiem gier i nie musi wystarczac na niewiadomo jak wyrąbane w kosmos gierki ale zeby mozna było swobodnie pograc w jakies fajne giery. Nie wykluczam możliwosci podkrecania aczkolwiek w tym momencie nie mam na ten temat zielonego pojecia. Ponoc nie jest to jakias skomplikowana czynnosc wiec moze sie skusze :) Pytania : 1) Ktory zestaw jest lepszy ? a moze jakies inne sprawdzone propozycje ? (max 1600 zł , miało byc 1200 wiec i tak juz sporo dolożyłem) 2) Czym roznia sie karty graficzne z obu zestawów 3) Czy rzeczywiscie ogromna jest różnica pomiedzy Sempronem a Athlonem bo w cenie jest znaczna ? 4) Czy lepiej kupic procka w boxie tak jak w zestawie drugim czy w Oem i dokupic tego AC Freezera ? 5) Czy jest sens kupowac obudowe z wyswietlaczem LCD jezeli zalezy mi na zminimalizowaniu kosztów zakupu ? 6) Czy jest problem z kupieniem samej obudowy(nówki) bez zasilacza ? zeby włożyc tego Fortrona ? 7) Czy Samsung to dobry wybor jezeli chodzi o dysk ? Z gory dzieki za kazda propozycje i odpowiedz na chocby jedno z powyzszych pytan . I prosze zebyscie nie odsyłali mnie do innych poszczeglnych tematów np. Chlodzenie czy dyski twarde , tylko odpowiedzieli z własnego doswiadczenia i w oparciu o własna wiedze, poniewaz liczby z przeróżnych testów jako laikowi w dziedzinie sprzetu komp. niewiele mi mowia :) Pozdro Edytowane 14 Lutego 2006 przez Cinek234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matirr Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 zdecydowanie zestaw nr 1 jest niemal idealny;] za te cene miedzy sempronem a athlonem jest bardzo mala roznica wydajnosci nie warta cooler wez nie boxowy tylko ten co ma w 1 zestawie jesli chodzi o grafy to pierwsza 6600ge jest na pamieciach 1.6 ns i miazdzy tego pozal sie boze gf6600 z 64 bitowa szynka pamieci a jeli chodzi o dysk to bezapelacyjnie bierz samsunga obudowe kup bez zasilki i bierz tego fortona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Ja wybieram bramkę NUMER 1 :D Dlaczego??? 1. rożnica między sempronem a athlonem oczywiście jest na korzyść tego drugiego ale IMHO nie aż tak duża żeby dopłacać ponad 200 PLNów. 2. Z Arctic'iem na pokładzie nieźle podkręcisz no i co ważne w względnej ciszy :D zaletą boxowego chłodzenia jest fakt że procek ma 3 lata gwary oraz.... to wszystko, więcej zalet nie ma :-P 3. Galaxy 6600GE to najlepszy wybór w przedziale cenowym, w który mierzysz i żaden Palit ani inne wynalazki nie mogą się równać z tą kartą. 4. Fortrony to dobre zasilacze i udźwigną spory konfig. Ja kilka miesięcy temu też musiałem kupić nową zasiłkę i zastanawiałem się między Fortronem a Deltą. Oba zasilacze mniej więcej takiej samej klasy. Wybrałem Delte i nie żałuję. Pewnie jakbym wziął Fortrona powiedziałbym to samo :D Jedyne co bym zmienił to twardy. Wśród HDD 160GB pierwsze miejsce należy chyba wciąż do Seagate'a (Barracuda 7200.9)??? No chyba że o czymś nie wiem :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Zestawik nr 1 juz chyba przejdzie do legendy (wszedzie jest ten semp i Asrock :) a co do dysków to Seagate juz od dłuzszego czasu robi srednie dyski, polecam Maxtora albo WDC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matirr Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 zgadza sie semp na 939 i asrock stal sie na tweaku bardzo popularnym zestawem a zawdziecza to głownie dobrej cenie i niezlymi mozliwosciami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...