meeron Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 witam odpalam sobie komputer, slysze cudowna cisze, delikatny szumik, praktycznie nie slyszalny (najszybszy wentylator w mojej maszynie ma 1500RPM) slucham tak sobie i delektuje sie cisza az do momentu gdy zacznie sie wgrywac OS i DYSK ZACZNIE "PRACOWAC". delikatnie to nazwalem praca, to jest niczym *&$@)&%)%!$. dysk wchodzi w wibracje i przenosi je na obudowe i razem nam pieknie graja. dodatkowo gdy sprawdzam sobie temperatury np w Everescie i widze ze w idle moj procesor ma 29*C gdy systemowy dysk ma juz 46*C to cos mnie trafaia. wniosek jeden, trzeba cos na to wymotac, inaczej nie moze byc. samo polozenie dysku na jakiejs macie lub gumeczkach etc rozwiaze tu problem dzwiekow ale na pewno nie temperatury a dodatkowo ciezka sprawa bedzie z przemieszczaniem komputera zeby dysk nie odlecial np na podloge, tym bardziej ze dyskow mam 2. oto co wymyslilem i jak to zrobic potrzebujemy stary radiator, pilke do metalu wiertareczke i opaski takie do spinania kabli. ratdiator nalezy pocwiartowac i poprzewiercac, zdajemy sie tu na swoja wyobraznie, ja zrobilem to w ten sposob. wiadomo im wieksze zaczepy tym wieksza powierzchnia odprowadzania ciepla i tym mniejsza temperatura tak wykonane hako-radiatory przykrecamy do naszego ulubienca co powinno wygladac mniej wiecej tak jak na ponizszych fotografiach. pozostala nam jeszcze tylko kwestia nieskomplikowanego przymocowania dysku do szyn 5,25'' tych w ktore montuje sie cdroma, ja zrobilem to w ten sposob. PODSUMOWANIE dyski teraz pracuja zdecydowanie ciszej (roznica jest duza i bardzo slyszalna) a ich temperatury zmienily sie w nastepujacy sposob: dysk1 (system) wczesniej jego temperatura wynosila w idle 44-48*C po podwieszeniu go temp wynosi ~ 38*C dysk2 (slave) temp przed kombinacjami wynosila ~38-40 w idle teraz temp obnizyla sie o ~11*C do zmniejszylo jego temp do ~ 28*C wszystkie temp podawane wyzej sa odczytane z czujnika zamontowanego w dysku przez producenta (SAMSUNG) niestety testow w load nie wykonalem, moze kiedys to zrobie jak znajde czas (: goraco zapraszam do dyskusji, mile widziane sugestie oraz komentarze na temat powyszego chlodzenia. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Szczerze mówiąc ameryki nie odkryłeś. Lepszy efekt można było uzyskać wieszając dysk na gumach. Wiem z doświadczenia że dyski nie zamocowane sztywnie do obudowy, nawet leżące na gąbce szubko się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Szczerze mówiąc ameryki nie odkryłeś. Lepszy efekt można było uzyskać wieszając dysk na gumach. wieszajac dysk na gumach nie wplyniesz na zmniejszenie jego temperatury a zupelnie odwrotnie (obudowa jest swego rodzaju radiatorem) Wiem z doświadczenia że dyski nie zamocowane sztywnie do obudowy, nawet leżące na gąbce szubko się... luzne przywieszenie dysku wplywa pozytywanie na jego zywotnosc, za sprawa tego ze drgania z wentylatorow badz innych dyskow nie sa na niego przenoszone, co do tego lezacego dysku na gabce to logiczne jest ze jego temperatura bedzie wyzsza i szybciej sie skonczy a porownanie to jest nie na miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bo$s Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 luzne przywieszenie dysku wplywa pozytywanie na jego zywotnosc, za sprawa tego ze drgania z wentylatorow badz innych dyskow nie sa na niego przenoszone, co do tego lezacego dysku na gabce to logiczne jest ze jego temperatura bedzie wyzsza i szybciej sie skonczy a porownanie to jest nie na miejscu.A może jednak negatywnie? Gdy dysk jest na sztywno na pewno wibruje o wiele słabiej niż gdy jest luźny. Przykręcając go do obudowy znacznie go usztywniasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 A może jednak negatywnie? Gdy dysk jest na sztywno na pewno wibruje o wiele słabiej niż gdy jest luźny. Przykręcając go do obudowy znacznie go usztywniasz. to moze inaczej to napisze wyobraz sobie ze np jedziesz autem ktore nie ma amortyzatorow, sprezyn a ty w nim siedzisz na taborecie. jak dysk jest "luzno" to te drgania sa delikatniejsze i sie tlumia (sa mniej odczuwalne niz dla dysku ktory jest przymocowany sztywno i na ktory oprocz jego wlasnych drgan dodac jeszcze dragnia z wentylatora z procka zasilacza i ineego dysku) no jesli sie myle to mnie poprawcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Polozenie calego radiatora od boxowego coolera dla bartona 2500+ na hdd chyba niewiele da, bo dysk cieplo oddaje bocznymi powierzchniami? Pytam tak na wszelki wypadek nim zdecyduje sie ostatecznie na pociecie radiatora :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Phantom_ Gratuluje wykopalisk. Mam procentowac czy sie ogarniesz przed nastepnym re: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Procentuj, jeśli znajdziesz tylko stosowny punkt w regulaminie, który wprost traktuje o zakazie pisania w tematach, w których nikt nie odpowiedział w ciągu ~roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 ja kiedyś miałem seagate160 GB i wszystko na pasywie z wyjątkiem zasiłki która była niesłyszalna. Dysk mnie delikatnie mówiąc denerwował... więć położyłem gąbkę pod CD-Romem i dysk umieszczony na kołkach ze styropianu (home made) Dysk cichutki, niesłyszalny, jedynie przy rozpędzaniu było go słychac a pozniej nic.. i pewnego dnia zaczął wydziwiać, traciłem dane, zmulał. po zakręceniu go spowrotem na jego miejsce działał miesiąc i problem ten sam. widać to wiszenie w powietrzu mu nie sprzyjało. To tak dla przykładu podaje nie chce sie z nikim kłócić ani podważać czyjegoś zdania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 ja w pozniejszym czasie, bo temat dosc stary, obrocilem o 180 stopni te blaszki z radiatora, podkleilem tam mieciutkie gumeczki, było to jeszcze lepsze rozwiazanie niz takie uwieszenie bo jednak te napiete plastiki, przenosily minimlanie drgania na obudowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...