Skocz do zawartości
steez

Karta Graficzna Do 1000 Pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nosze się z zamiarem kupna nowej karty graficznej. Proszę o pomoc. Cena do 1000 PLN

mój komp to:

pentium d - 2x2.8 Ghz

Ram - 512 Mb - dual channel, 533 Mhz ---- jednak wymieniam na 2x1Gb - i tu też proszę o radę :)

Płyta główna gigabyte chipset i945G

dysk 160 gb sata, 7200

znalazłem coś takiego

Asus 256MB 256BIT TV DVI EAX850PRO/HTVD Radeon PCIex X850PRO

A i jeszcze jedno: czym różni się AGP od PCIex

czekam na info i z góry dzieki

S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka fajnych propozycji :

ASUS 68GT Extreme

Leadtek 68 - Odblokujesz potoczki i będzie cool B)

ASUS 68XT

Radze również poszukać 68LE i odblokować potoki oraz poddać małemu o/c.

Wynik będziesz miał taki jak ma 68GT ;)

Edytowane przez v.e.n.o.m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

v.e.n.o.m napisał(a):

Kilka fajnych propozycji :

ASUS 68GT Extreme

Leadtek 6800 - Odblokujesz potoczki i będzie cool B)

ASUS 68XT

Na tym 6800 od Leadteka to raczej masz realtywnie mała szanse ze wszytskie potoki/vertexy pojda (nowsza produkcja) - zobacz na chłodzenie .... OC chyba jednka odpada bo nawet pamięci nie pokrywa porządnie. Pozatym za 535 zl nie ma w sumie nic lepszego ;p

heh to 6800 Leadteka wygląda jak 5600U ;|

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a coś takiego???

VGA WinFast GF7800GT PCI-E 256MB 256BIT HDTV 2xDVI VIVO

v.e.n.o.m napisał(a):

Na aukcjach są coolery i radiatory Pentagrama :)

A co do odblokowywania - to był przykład a szukaniem karty z gwarancją odblokowywania niech się sam STEEZ zajmie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B)

chemiczny_ali napisał(a):

Bardzo dobry wybor (moze lepiej Galax'y) ,na pewno lepszy niz powyzsze propozycje (tylko troche drozszy) :) pozdro

No pewnie że lepszy ale jak juz dozbieramy do 7800Gt to można później na GTX bla bla bla znana spiewka :)

GS wykrecony nie jest palcem robiony...do 1000 to moze Palit 512 Ramu bedzie 485/1300 1,4 ns...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok w takim razie pytanie brzmi:

czy jak kupie kartę GF7800GT PCI-E 256MB 256BIT o której pisałem wcześniej, to nie będę miał problemów z grami, biorąc pod uwagę inne podzespoły komputera, które wypisałem??

dzieki za info

-Caleb- napisał(a):

B)

No pewnie że lepszy ale jak juz dozbieramy do 7800Gt to można później na GTX bla bla bla znana spiewka :)

GS wykrecony nie jest palcem robiony...do 1000 to moze Palit 512 Ramu bedzie 485/1300 1,4 ns...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Caleb- napisał(a):

B)

Widziales jak wypada ten Palit? Chyba nie ,tyle pamieci nie przydaje mu sie ,dodatkowo wysokie takty pamieci sa marnotrawione przez kulejacy kontroler pamieci w GF6/7 ,a taktowanie rdzenia mozna nadrobic w zwyklym GS :)

To nie jest znana spiewka ,bo jak sie ma 1k to mozna dolozyc 150zl i miec GT albo miec w suchym te 150 i brac GS ,rozwiazania Ati nie wchodza w gre z uwagi na "dluga brode". Jak juz masz te 1150zl to zeby miec GTX trzeba dolozyc bagatela ~500zl a to troche duzo ,imho jak sie ma cos kolo 1,5k to brac x1800xt 256MB :D

steez napisał(a):

ok w takim razie pytanie brzmi:

czy jak kupie kartę GF7800GT PCI-E 256MB 256BIT o której pisałem wcześniej, to nie będę miał problemów z grami, biorąc pod uwagę inne podzespoły komputera, które wypisałem??

dzieki za info

Jezeli dokupisz potem te ramy 2x1GB to bedzie gut ,na 512MB ani GS ani GT nie pokaza nawet 50% swojej mocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

steez napisał(a):

będę kupował w pakiecie ram i kartę :)

a ram jaki??

A ile i jaka kase na niego przeznaczasz??

Co do 2x1Gb to cóż... moge polecić za 950 zł G.Skille takie jak mam w stopce :)

Albo weź coś z PDP np: http://sklep.benchmark.pl/pelny_17714.html z tym że w sumie co tu duzo gadać te Giskille sa najlepsze w swojej klasie, a PDP jest do tego droższy...

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemiczny_ali napisał(a):

Widziales jak wypada ten Palit? Chyba nie ,tyle pamieci nie przydaje mu sie ,dodatkowo wysokie takty pamieci sa marnotrawione przez kulejacy kontroler pamieci w GF6/7 ,a taktowanie rdzenia mozna nadrobic w zwyklym GS :)

Widiziałem testy wskazujące że to dobra karcioszka, nie wiem dlaczego tak sądzisz, co ma Palit do samgo kontrolera też nie bo to są karty referencyjnie robione przez Nvidie chyba i niczym sie nie różni od Gainwarda 6800Gs512. Jak możesz to daj linka gdzie ta karta daje ciała - chętnie zobacze...bo to nielogiczne że do lepszej karty dają gorszy kontroler pamieci niz do zwykłego Gsa...|

A co do uzyteczności pamieci 512, jeszcze nie tak dawno bo kilka miechów temu wszyscy mówili że 256 RAmu? NA co To Komu? A teraz co? przydało się? To i za jakiś czas 512 tez sie przyda bo textury ciągle rosną...co nie zmienia faktu że nie wiadomo ile ten 6800 z 512 będzie od Palita kosztował bo Gainwarda stoi za 1100 wiec heh, kupa

Bo karta co ma na wstepie prawie 6000 w smarku 05 chyba nie jest palcem robiona :| kwestja ceny...

Teścik http://www.hardwarezone.com.au/reviews/vie...1817&cid=3&pg=4

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bryken napisał(a):

odnosnie pamiątek 1gb to ja bym nie brał aż tak drogich dla mnie liczy sie ilość a nie maks taktowanie do tego z tańszych to może hynixy?

No taaa... ale różnica w grach między wolnymi 2gb a zaje... szybkimi 1gb może być dramatycznie niska. A pozatym dobre pamięci = lepsze OC proca. No ale to kwestja wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"-Caleb-" napisał(a):

Widiziałem testy wskazujące że to dobra karcioszka, nie wiem dlaczego tak sądzisz, co ma Palit do samgo kontrolera też nie bo to są karty referencyjnie robione przez Nvidie chyba i niczym sie nie różni od Gainwarda 6800Gs512. Jak możesz to daj linka gdzie ta karta daje ciała - chętnie zobacze...bo to nielogiczne że do lepszej karty dają gorszy kontroler pamieci niz do zwykłego Gsa...|

Sadze ze karta nie wyroznia sie niczym nadzwyczajnym ,szczegolnie nie robi na mnie wrazenia ta kosmicznie taktowana pamiec :) W poprzednim poscie napisalem ze u GeForce'ow z rodziny 6 i 7 slaba strona jest kontroler pamieci (nie chodzilo mi konkretnie tego GS'a tylko o wszystkie nowe modele kart nV) ,czym sie to przejawia ,ano tym ze wzrost taktowania pamieci nie przynosi wymiernych efektow ,wzrost szybkosci taktowania rdzenia wrecz przeciwnie :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No taaa... ale różnica w grach między wolnymi 2gb a zaje... szybkimi 1gb może być dramatycznie niska. A pozatym dobre pamięci = lepsze OC proca. No ale to kwestja wyboru.

TAk napewne pokaż mi obojętnie jakiś test gre gdzie 1gb ramu wygrałoby z 2gb, do tego jak możesz mówić o lepszym podkręcaniu prca to już nie socket A gdzie pamięci musiały być synchro teraz to raktycznie żadnej różnicy nie robi na s939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bryken napisał(a):

TAk napewne pokaż mi obojętnie jakiś test gre gdzie 1gb ramu wygrałoby z 2gb, do tego jak możesz mówić o lepszym podkręcaniu prca to już nie socket A gdzie pamięci musiały być synchro teraz to raktycznie żadnej różnicy nie robi na s939.

No popatrz a mnie sie wydaje ze jednak dobry ram (OC) przy wykrecaniiu proca na ponad 300 się jednak przydaje. A czy ja napisalem ze 1gb wygra z 2gb o_O bo nie widze, napisalem ze moga byc roznice niezbyt rzucajace sie w oczy... chyba logiczne ze proporcja miedzy 1gb a 2gb nijak sie ma np do 256 a 512, wiec reasumując ja wole lepsze 1gb niz gowniane 2gb, ale jak kto uważa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sobie zobatrz takiego fear z 2gb choćby na default asynchro ramki 200 proc 300 a takie super hiper mega wypasne hyperx 300 synchro 1:1 z tymingami 2-2-2-6 i ciekawe co stworzy nam lepszy komfort grania, a do tego jak ci ramy mogą pomóc starczy dobrze dzielnikami sie pobawić i gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi