Skocz do zawartości
SpiderMAN

Radeon 9500 ---> Radeon 9700 - to działa!!!

Rekomendowane odpowiedzi

EJ może mógłby mi ktoś napisać dokładnie jak podkręcić Radka i jaki model mam podkręcać żebym miał 9700pro bo jestem tu nowy i zbytnio się na tym nie znam a rosyjskiego niestety nie umiem i się nie nauczę. Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź. :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fatal1ty porównaj swoje osiągnięcia z moimi... procek co prawda inny ale z grafika niewiele rzeczy robiłem ;)

http://service.futuremark.com/compare?2k1=5832144

Jedyne co przerobiłem to dokleiłem miedziane radiatory Cooler Master na pamięci mojego Super Grace Radeon 9500 64MB i za pomocą Riva Tuner odblokowałem potoki... rezultat?? 11026 punktów w 3D Mark 2001 SE :) przy taktowaniu 349/349 ;)

ps. ciesze sie ze od tego palanta nie wzialem za doplata radka 9500 pro, roznica wynosila 330zł (1100 zamiast 770) a gosc chcial 450zl !! a za wymiane do Leadtek GeForce Ti 4200 129MB VIVO w cenie 835zł (65zł różnicy) chciał 180zł!!!! Wziąłem mojego Radka i teraz mam karte nawet lepszą niż wersja 9500 PRO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie 349 MHz jądro i 349 MHz pamięć, a czemu uważasz że słaby??

no z deczka słaby jesli jest tak jak piszesz ze zrobiłes sobie z niego "full" radka 9500pro

moje wyniki sa takie

proc 1700, grafa bez oc- ok.11400

proc 2ghz ,grafa bez oc-ok.12300

proc 2ghz , grafa 340/320- 13500

ps.rozumiem iz wykreciłes pamieci na 698?????(to chyba rekord świata zakładając że masz ddr 3.6ns)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos moze podac namiar na marke firmy ktora by sprzedawala rad9500 tylko na starym pcb ?

sapphire juz produkuje na nowym wiec jest ryzyko ze sie kupi z magistrala 128 bitowa pomiedzy pamiecia a chipsetem ;-/

i pytanie do specow ;-)

jest mozliwosc w rad9500 64Mb odblokowania obcietych potokow ?

z gory thx :-)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam male pytanko czy moge wgrac ten standardowy bios do podkrecania na Point of View 9500pro ale z pamiaciami Infineon 3,3 !!! Bo na wszystkich radkach sa przewaznie chinixy 3,6 i pod nie jest ten bios. Boje sie zeby cos sie nie zwalilo jk wgram wlasnie ten bios! Moze gdzies jest taki biosik na te pamiatki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jakiego normalnego Sapphira mam ;) a tak serio to na Hynixach 3.6 i referencyjnej płytce ATI i da się kręcić bradzo stabilnie na 351/648 a max bez artefaktów 366/660 ;) a oczywiscie używam też sterów z http://www.maxdownloads.com/~ian/wizzard/ i wszytsko chodzi pięknie ale link`a nie dam bo nie mam ... nie wysyłąłem wyników do futuremark`a :P ale powiem że w teście nature mam 108 do 110 klatek ... w zależności od ustawień karty i proca oczywiscie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam male pytanko czy moge wgrac ten standardowy bios do podkrecania na Point of View 9500pro ale z pamiaciami Infineon 3,3 !!! Bo na wszystkich radkach sa przewaznie chinixy 3,6 i pod nie jest ten bios. Boje sie zeby cos sie nie zwalilo jk wgram wlasnie ten bios! Moze gdzies jest taki biosik na te pamiatki...

ta ja wgralem ten bios do herculesa 9500pro a on ma pamiatki 3,0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jakiego normalnego Sapphira mam ;) a tak serio to na Hynixach 3.6 i referencyjnej płytce ATI i da się kręcić bradzo stabilnie na 351/648 a max bez artefaktów 366/660 ;) a oczywiscie używam też sterów z http://www.maxdownloads.com/~ian/wizzard/ i wszytsko chodzi pięknie ale link`a nie dam bo nie mam ... nie wysyłąłem wyników do futuremark`a :P ale powiem że w teście nature mam 108 do 110 klatek ... w zależności od ustawień karty i proca oczywiscie ;)

Eh piszesz ciagle o "normalnym saphirku" a nikt z nas nie wie jaka to naprawde karta. Radeon 9700Pro (bez moda) i GforceFX to tez normalne karty, wiec fajnie by bylo jakbys podal nam nazwe swojej. Jakos nie chce mi sie wierzyc w Twoj wynik, tym bardziej ze stwierdzenie ze podkreciles pamieci do 600 jest delikatnie mowiac... smieszne. Na mojej karcie (Saphire Radeon9500@9700Pro) pamieci dzialają poprawnie (bez artefaktów) do 290, ale nie 660MHz!!! :roll: Ale skoro udalo Ci sie uzyskac tak oszalamiajace wyniki, to moze podzielisz sie nimi z nami i zamieszcisz je na stronie Futuremark'a? Strasznie jestem ciekaw zarowno wyników jak i specyfikacji Twojego PeCeta...

Tak btw: na moim Radku i catalisach 3.0, w tescie Nature (3dmark 2001 SE), mam 116 klatek (przy twoich 110), a wynik na poziomie 11500 3dmarków (u Ciebie 15000). Nie wydaje Ci sie to dziwne? Bo mi nie dosc ze dziwne to z deka smieszne :D

mk1:

nieudana przerobka Radeona objawia sie (jak sie domyslasz) brakiem wzrostu wydajnosci, a w przypadku uszkodzonych pozostalych 4 potokow - artefaktami i przeklamaniami w direct 3d (objawiają sie pikselozą, roznymi bugami w grafie jak np. kwadratowe okulary, szpiczaste buty czy sople pod nosem :D), ktore mogą pojawic sie dopiero po jakims czasie (chocby i miesiacu), no i oczywiscie rowniez slabsza wydajnoscia w porownaniu do radeona 9500Pro, a tym bardziej 9700. Nalezy sprawdzic tez szyne pamieci, ktora po przerobce ze 128 bitowej powinna zmienic sie na 256 bit. (mozna to sprawdzic np. RivaTuner'em)

adams83:

jakbys czegos nie wiedzial co do podkrecania i potrzebowal pomocy, to wal smialo na mojego maila (freeman20@poczta.onet.pl), moze bede umial Ci pomoc...

quo:

TAK, da sie przerobic 64-megowego 9500, ale oczywiscie nie masz co liczyc na 256- bitową magistrale z racji ilosci kostek pamieci na karcie.

ponizej zamieszcze kilka powtarzajacych sie pytan wraz z odpowiedziami odnosnie przerobki, ktore powinny ulatwic Wam zycie 8)

pozdro 4 @ll :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytania (FAQ) pochodza ze strony Wizzard'a, na ktorej znajdziecie tez linki do najnowszych sterów (jest juz catalyst 3.1) i plików niezbednych do przeróbki Radeona 9500 na 9700/Pro. Pytania sa co prawda w jezyku angielskim, ale dobre i to :P.

Na stronie znajdziecie tez instrukcje jak wykonac moda i wszelkie pliki do tego niezbedne: http://www.maxdownloads.com/~ian/wizzard/

A oto i pytania:

Q: What kind of card do I have to buy?

A: You need a Radeon 9500 Non-pro (NP) 128MB on a 9700 PCB. The 9700 pcb has 2 chips of RAM on top and 2 chips on the right of the GPU (L-shaped). The new 9500 pro pcb has 4 chips all on top of the GPU in a straight line.

Q: I have a Radeon 9500 Non-pro 64MB. Will the patch work for me too?

A: Yes. But you will get a 9500 PRO 64MB with the patched driver.

Q: I have a Radeon 9500 Non-pro 128MB with the new pcb layout.

A: You will get a Radeon 9500 Pro 128MB.

Q: Will this work with a 9500 Pro card?

A: Nope. 9500 Pro can't be turned into anything.

Q: Which brand should I buy?

A: There's no difference in moddability between the cards. All OEMs have to use the same GPU and PCB.

Q: What is artifacting/checkerboard effect?

A: Artifacting is when you get undesired 'dots' or patterns on screen. The theory as of now is that artifacts are caused by undocumented defects on the 9500 NP's disabled by the 9500 drivers. Worst case scenario, the unused pipelines have a possiblity of being broken, resulting crashing and not booting up. You might get a card that works flawlessly or one that doesn't. It's a gamble.

Q: If I have artifacts when using hacked drivers, will I also have them if I hardmod the card?

A: Yes. You will.

Q: How can I guarantee I get a card that works?

A: You can't. Even the same supplier has cards that work, and those that don't.

Q: How can I overclock my 9500/9700?

A: The BIOS often ships locked on OCing. In this case you need to flash it with an unlocked bios (see warp11's site). However, many confirm that the Sapphire cards come unlocked by default.

Q: Do different bios' matter when OCing?

A: Yes. Different bios' spec'd for different memory cannot be used to OC the memory. (ie: cannot OC Infineon ram with Hynix bios) However, core clock does not seem to have compatibility problems.

Q: Is there support for Windows 9x/ME? When will you add support for 9x/ME?

A: Currently I do not plan on having patched drivers for these platforms. You may try Rivatuners Soft9700 script for 9x/ME.

Q: I installed your patch but my card still shows up as "Radeon 9500".

A: This patch does not change the cards displayed name. Run benchmarks to verify that the patch worked.

Q: Will you update your patch when a new driver is released?

A: Definitely since i'm using a 9500->9700 card myself.

Q: I can't extract the patched ati2mtag.sys from the .ZIP file. It seems to be broken on your server.

A: Please try to download it again. For some reason the server likes to abort transfers.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem radka z cennikpc , ale nie modowanego hardwarowo,preferuje skrypt do riva tuner :).plytka ati czerwona,wersja pcb 3.0,pamieci infineon 3,3ns(ma ktos pomysl jak to podkrecic bardziej niz 300mhz?),core smiga na 380mhz:).

Radek dziala juz kilka tygodni bezproblemowo,i juz wiem ze moja nastepna karta graficzna tez bedzie ati :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem radka z cennikpc , ale nie modowanego hardwarowo,preferuje skrypt do riva tuner :).plytka ati czerwona,wersja pcb 3.0,pamieci infineon 3,3ns(ma ktos pomysl jak to podkrecic bardziej niz 300mhz?),core smiga na 380mhz:).

Radek dziala juz kilka tygodni bezproblemowo,i juz wiem ze moja nastepna karta graficzna tez bedzie ati :)

Kupilem tes Sapphira 9500 128MB OEM, za 850zł w www.gral.pl i chodzi bez bulu na 9700 :) karta identyczna jak opisujesz, nawet nie trzeba wgrywac biosu od 9700 bo karta ma odblokowana szyne 256Bit pamieci :) mi tez sie słabo kreca pamieci chyba max 300mhz, rdzen 365, wiecej jeszcze nei sprawdzalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem tes Sapphira 9500 128MB OEM, za 850zł w www.gral.pl i chodzi bez bulu na 9700 :) karta identyczna jak opisujesz, nawet nie trzeba wgrywac biosu od 9700 bo karta ma odblokowana szyne 256Bit pamieci :) mi tez sie słabo kreca pamieci chyba max 300mhz, rdzen 365, wiecej jeszcze nei sprawdzalem.

Musze sprawdzic jak bedzie z radiatorkami na tych infineonach,ciekawe czy oplaca sie zakladac,ale wydaje mi sie ze radiatorki powinny dac 50mhz bo te kostki sie bardzo grzeja.

Niuedlugo bede myslal tez nad v-modem karty,tylko zaloze wc na core i radiatorki na pamieci.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dlugo masz ta karte ? mi sie udalo stabilnie podkrecic na 385/600, pamieci nic wiecej nie ida, natomiast rdzen chodzi nawet na 400Mhz ale po czasie sie grzeje i krzaczy, chyba kupie zalmana na grafe :) duzo przy kreceniu zalezy od zasilki, testowalem na dwoch konfigach:

XP1700@2400 zasilka Codegen 400Wat karta max szła 340/600

P4 2260@2550 zasilka Chieftec 250Wat karta max 400/600

pamiotki max 600Mhz, pamieci zimne nie grzeja sie INFINEON 3.3ns

Zrobilem moda klejem do szyb ogrzewanych, klej jest stary i dobrze nei zasycha wiec łatwo zejdzie z krty :) narazie max w 3dmarku na P4 2.26@2.55 i 256MB DDR 266 zrobilem 4971pkt zapuszcze u mnei w kompie na konfigu jak nizej to 5000 bede mial jak nic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie kolego fatality .... delikatnie mówiąc przesadzasz ....

wyniki są jak najbardziej prawdziwe a twój wynik na poziomie 116 z kolei Ja uważam za nie tyle śmieszny co nieprawdopodobny w stosunku do ogólnego na poziomie ok. 11500 !!!!... no chyba ze rdzeń kręcisz na 400 MHZ a pamiątki powyżej 660 czego chyba nie robisz bo jak widzę nie możesz :P

... tak mówiłem o 648 a nawet 660 MHZ bo to DDR !!!!!! a jak wiadomo tam sygnał idzie "dwukierunkowo" i realny zegar na poziomie 324 MHZ MNOŻYMY 2 RAZY = 648 !!!! i tak mi te pamięci idą a są to Hynixy 3.6 ns ###232### ... ty pewnie masz ###234### a te się strasznie badziewnie kręcą ... oczywiście najlepsze są Infineony 2.8 :P ale jakoś się "pośpieszyłem" z zakupem i tego Radka nie dorwałem

a co do kompa to jest to Athlon 0.13 @1466/2160 pamięci 512 FSB 172 (2,5. 2.2.5.2.1) - włączony eh.for.br. i ultra na płycie Abita KX 333 i wyniki są takie jak podałem ! a do futuremarka nie wysyłałem .... mogę zrzut ekranu przesłać Ci mailem jak żeś taki niedowiarek

korzystam z Catalystów 3.1 system Win XP SP1 + zmiany w rejestrze przy użyciu tweakXP, hare i ręcznej robótki :P dzięki tym zmianom i usunięciu zbędnych usług z systemu udaje mi się uzyskać ok. 20 % wydajniejszego kompa !

poza tym to chyba masz delikatnie mówiąc i niekogo nie obrażając ... szczególnie mi o proca chodzi :P masz dziwnego kompa or something ... mając wyniki na poziomie 116 klatek w nature NIE MOŻLIWE żebyś miał taki słaby ogólny wynik ... np. w teście z samochodem Ja mam 188-191 a high ok. 70 klatek .

... coś pan kitujesz bądź też piłeś ... nie wiem jaką kolejność w/w wybrałeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...