Skocz do zawartości
grass

Goldmemory I Bledy

Rekomendowane odpowiedzi

pamieci GeIL 2 x 512MB PC-400 CL2.5 dual dokladnie te http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10633

wiec moj problem jest nastepujacy w ustawieniach auto w qiuck test w programie goldmemory pojawilo mi sie 18 bledow , pozniej zmienilem z domyslnych 400Mhz na 333Mhz i program zakonczyl test bezblednie ... czy to znaczy ze pamieci sa uszkodzone czy wina lezy raczej gdzie indziej ? komputer z ustawieniem na 400Mhz jest niestabilny tzn najczesciej przy uruchamianiu nastepuja samoczynne restarty , czasem wyrzuca bledy ze pamiec nie moze byc write ... ustawienia na 333Mhz mam od dzisiaj i jak narazie jest stabilnie ... moze trzeba cos z timingami ustawic tylko nie wiem jak rozczytac te 2.5-6-3-3 ustwienia 2.5 to CL ale co dalej plyta glowna ma strasznie duzo ustawien dla pamieci , i jeszcze jak sprawdzic jakie jest napiecie dla pamieci w trybie auto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci GeIL 2 x 512MB PC-400 CL2.5 dual dokladnie te http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10633

wiec moj problem jest nastepujacy w ustawieniach auto w qiuck test w programie goldmemory pojawilo mi sie 18 bledow , pozniej zmienilem z domyslnych 400Mhz na 333Mhz i program zakonczyl test bezblednie ... czy to znaczy ze pamieci sa uszkodzone czy wina lezy raczej gdzie indziej ? komputer z ustawieniem na 400Mhz jest niestabilny tzn najczesciej przy uruchamianiu nastepuja samoczynne restarty , czasem wyrzuca bledy ze pamiec nie moze byc write ... ustawienia na 333Mhz mam od dzisiaj i jak narazie jest stabilnie ... moze trzeba cos z timingami ustawic tylko nie wiem jak rozczytac te 2.5-6-3-3 ustwienia 2.5 to CL ale co dalej plyta glowna ma strasznie duzo ustawien dla pamieci , i jeszcze jak sprawdzic jakie jest napiecie dla pamieci w trybie auto ?

Daj na apmięci napięcie 2,7V tyle niby można :0 , na AUTO JEST NAPIĘCIE CHYBA 2,5V tak więc daj mi na początek może 2,65V i jak to nie pomoże to 2,7V jezeli to nic nie da to zwrot :( , aczkolwiek wina leży w napięciu na memki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj na apmięci napięcie 2,7V tyle niby można :0 , na AUTO JEST NAPIĘCIE CHYBA 2,5V tak więc daj mi na początek może 2,65V i jak to nie pomoże to 2,7V jezeli to nic nie da to zwrot :( , aczkolwiek wina leży w napięciu na memki :)

a po czym sądzisz że wina leży w napięciu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drugi dzien bez bledow (na 333Mhz) w sumie dziwne bo pamieci na auto z takim taktowaniem chodza automatycznie na ostrzejszych timingach cl2 , a na 400Mhz auto maja 2,5cl i sa niestabile . jutro sprobuje podniesc napiecie na 2.7V jezeli ustawienia auto to faktycznie 2,5v i przelece jeszcze raz goldmemory. jezeli to nie wypali to chyba wymianka pamieci mnie czeka , ciekawe czy mi uwzglednia gwarancje

edit : everest podaje w spd napiecie modulu SSTL 2.5 czyli moze faktycznie 2.5V ? tymczasem maja niby miec 2.550 do 2.7V

edit : zrobilem testy GM i niestety na 2.6 , 2.7 V sa bledy czyli wina nie lezy po stronie zasilania .

Edytowane przez grass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drugi dzien bez bledow (na 333Mhz) w sumie dziwne bo pamieci na auto z takim taktowaniem chodza automatycznie na ostrzejszych timingach cl2 , a na 400Mhz auto maja 2,5cl i sa niestabile . jutro sprobuje podniesc napiecie na 2.7V jezeli ustawienia auto to faktycznie 2,5v i przelece jeszcze raz goldmemory. jezeli to nie wypali to chyba wymianka pamieci mnie czeka , ciekawe czy mi uwzglednia gwarancje

edit : everest podaje w spd napiecie modulu SSTL 2.5 czyli moze faktycznie 2.5V ? tymczasem maja niby miec 2.550 do 2.7V

edit : zrobilem testy GM i niestety na 2.6 , 2.7 V sa bledy czyli wina nie lezy po stronie zasilania .

CAS LATENSY 2,5

RAS TO CASH 3

RAS Precharge 3

Cycle Time 6

resztę ustaw na auto bo nie napisałes jaką masz płyte

Edytowane przez kassiunia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

->grass- mam dokładnie takie same pamięci, i miałem ten sam problem- tzn nie chciały pracować na fsb200... płyta fic au13(nforce2), po bojach doszedłem do 188timings 2-2-2-5-1 @2.8 i ani trochę więcej.... poszły na gwarę, przysłali nowe... to samo.... ale nic myślę sobie... 185 nie jest źle... ale była okazja i zmieniłem płyte na Abita nf7-sl... i poszły bez błędów na 220 2-2-2-5-1@2.9 jak dla mnie winny jest padacki kontroler pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no troche padaka z tymi ramami, bo za 100zł mniej można było dostac samsungi uccc które latały spokojnie na 250mhz (kupiłem jeden taki zestaw koledze z allegro), ale wracając do tematu sprubój przetestować pojednyńczo, i zobacz czy obydwie sypie błedami na tych samych ustawieniach czy tez jedna jest walnieta, jeśli tak to na gwarę z nimi przeciez nie wydałes 400zł. żeby na 333mhz działały, a najlepiej byłoby odzyskac kase i zakupic te samsungi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bledy roznie zalezy od napiecia i chyba troche losowo czasem leca juz od mniej wiecej 30% innym razem dopiero przy 45% , bledy wystepuja na obu kosciach , dziwi mnie tylko fakt ze kiedys byly stabilne ... co do zakupu tych samsungow to chyba rok temu jak bralem geile to jeszcze ich nie bylo . teraz jestem na etapie kolowania od kogos chociaz 256 ramu zeby nie byc bez kompa na czas gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podobnie z gejami ;) tyle ze 2x256MB za cholere na defaultach nawet na 2,7V i to 3 pary takie mialem! (testowane w 3 kompach) i za każdym razem bez szemrania wymieniali (przy pierwszej parze czekałem tydzień na ramy, a przy reszcie od ręki :) ) i wkońcu kupiłem twinmosy :P chyba mieli jakąś wadliwą partie (może piorun przez kontener przeleciał? :P ). ale ja to odkryłem w 2-3 dni od zakupu. Ale myśle, że nie bedą robili problemów. Poprostu im mówiłem, że nie działają na defaultowych timingach i spoko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gerlath >> A64 ma chyba zintegrowany kontroler pamieci wiec to musialby procek byc uszkodzony

Pageup >> mi dopiero od niedawna robia takie numery przedtem chodzily na default bez problemu ale jak juz wspomnialem w innym poscie dam na gwaracje i jak sie uda moze zamienie na 2x1Gb moze na patriot podobno sa niezle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi