Skocz do zawartości
kazik2000

Folder "system Volume Information"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Miałem kilka dni temu malowniczy zwis systemu połączony z natychmiastowym restartem podczas grania i słuchania muzy. Niby nic szczególnego, gdyby nie to, że Check Disk zaczął coś mieszać przy ponownym starcie systemu.

Co się okazało? Otóż w folderze System Volume Information utworzył podfoldery typu: restore_{mase_cyferek_i_literek}. To również nie byłoby dziwne, gdyby nie 2 przypadki:

a) folder umieszczony na mojej głownej partycji zajmuje (wg. windy) 800MB

b ) folder umieszczony tam gdzie mam muze nie dość że wygląda tak:

Dołączona grafika

to jeszcze winda twierdzi że zajmuje 148 GB :blink: (co jest naturalnie bzdurą zważywszy na rozmiar partycji w okolicach 50 GB :lol:)

Zasadnicze pytanie: co to jest i jak się tego pozbyć???

Co bardziej istotne w tym folderze na pierwszej partycji AVG wypluł mi całą masę trojanów, na których temat milczy nawet google (IRC/Backdoor.SdBot i Backdoor.Generic2 :mur:)

Edytowane przez kazik2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile faktycznie na partycji z muzyką ten rozmiar jest zmyślony o tyle rozmiar 800MB na pierwszej partycji mnie dość martwi (jestem na etapie składania video i każdy MB jest na wagę złota!)

Aha, a do tego czy ktoś się spotkał z tymi trojanami i czy ma jakiś sposób na nie? (jakieś removal tool or sth).

PS: Skanowane Ad-aware, Spybotem i dwoma antyvirami. I czasem wyskakuje raz, czasem 2x. A google milczy :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Folder System Volume Information jest tworzony na każdej partycji!

są w nim zawarte informacje potrzebne do przywrócenia systemu.

pozbędziesz się tego w następujący sposób:

zaczynając od C bierzesz właściwości --> oczyszczanie dysku --> więcej opcji --> i na samym dole przywracanie systemu i dajesz na oczyść ;]

tak robisz na każdej z partycji.

później jeszcze możesz całkowicie wyłączyć przywracanie systemu, ale jak będziesz chciał to zrobić to napisz to powiem jak ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się wyłącza przywracanie to wiem (teraz wyjątkowo mam włączone gdyż siedzę w innej sieci).

Niestety ta operacje kompletnie nic nie wniosła jeśli chodzi o ten zasyfiony folder (screen w 1 poście). Za to podziałała na głównej partycji ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz możliwość przekopiowania potrzebnych danych z partycji F: na inną ,byłoby to idealnym wyjściem z sytuacji.Potem oczywiście format F:

możesz też spróbować usunąć ten folder programem w stylu windows commander,bez filtrów opcje może to wywali

Edytowane przez securite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, odpowiedź na nurtujące mnie pytanie jest prozaiczna.

Grzebiąc w różnych procedurach wystarczyło zrobić... chkdsk /f. Przywróciło to dobry rozmiar partycji, dane są w porządku i nie ma śmieci. A do tej pory checkdisk tylko mi psuł krew ;)

Temat wyczerpany, odpowiedź zostawiam dla potomnych ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie skasowałęm ale nie mineła min. i powrócił.

I kumpel mówił że nie ma możliwości go skasować tak żeby nie powrócił, więc sobie odpuściłem.

A jeśli mam wyłączone "Przywracanie Systemu" to nie będą sie tam ładowały żadne pliki ?

A czemu na NTFS jets taki dziwny kosz, tzn. pierwszy jest folder o nazwie "RECYCLER" a w nim dopiero jest kosz i o dziwnej długiej nazwie ? To tez tak mam być ? bo na FAT32 jest inaczej.

Z Góry Dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi