Skocz do zawartości
SKORPAS

Płyta Główna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Chcialbym zlozyc wydajny komputer, przedewszystkim do obrobki video i w mniejszym (ale troche) stopniu do gier.Mysle o zbudowaniu kompa pod system VISTA.Kazdy mowi ze podstawa dobrego komputera jest płyta główna,wiec prosze o rade jaka zakupic płyte(najlepiej obslugujaca SLI).Koszt plyty ~600-800 pln.Do proponowanych płyt prosze jeszcze dobrac odpowiedni procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Wybierz czytanie regulaminu, używania szukajki, i kierowania tematu do odpowiedniego działu (co kupić w tym wypadku).

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biore AMD :)

Jesli o plyte z SLI chodzi to obecenie sa chyba tylko 2 plyty ktore w pelni obsluguja SLI czyli x16

Asus A8n32 SLIx16 i MSI Diamond Plus (jakos tak).

Ta druga ma lepsza karte dzwiekowa i 100zl tansza, z wad tej drugiej to to ze nei jest asusa, nie ma pasywnego chlodzenia i nie iwme jak sie przedstawiaja roznice wydajnosci miedzy nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj Grzechu 1990 jak masz mi dawac takie rady to sie nie wypowiadaj bo juz mi jeden gosciu o tym napisal i przyznalem racje.A verul dzieki za podpowiedz i tez myslalem o AMD tylko dlaczego myslisz o Asusie? Salyszalem ze płyty DFI LanParty sa rewelacyjne ale tylko slyszalem bez zadnych konkretnych wypowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo z tego co mi wiadomo to jedyne plyty (te co napisalem) ktore jak wsadzisz dwie karty graficzne na dwa gniazga PCIe 16x kazdy, to kazda bedzie na zlaczy x16, a jak zrobisz to na innej, to beda na zloczu x8 czyli dwukrotnie gorszym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo z tego co mi wiadomo to jedyne plyty (te co napisalem) ktore jak wsadzisz dwie karty graficzne na dwa gniazga PCIe 16x kazdy, to kazda bedzie na zlaczy x16, a jak zrobisz to na innej, to beda na zloczu x8 czyli dwukrotnie gorszym.

Obecnie różnica między SLI x32 i SLIx16 jest znikoma.

Bierz DFI LanParty nF4 SLI-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczne skladac nowego kompa musze jeszcze sprzedac "starego".Pytanko ile moge dostac za kompa o parametrach:

PŁYTA GŁÓWNA- Asus P4C800 Deluxe

PROCESOR – Intel Pentium 4 2800 Mhz Prescott (14x200) na procku wentylator ZALMAN

KARTA GRAFICZNA - Leadtek WinFast A400 GT (GeForce 6800 GT)

NAPĘDY-CD Asus x52 DVDRW Asus

DVDRW LITE-ON

DYSK TWARDY-Maxtor DiamondMax Plus 9 120GB ATA/133

OBUDOWA – Super Power

KARTA TV –WinFast TV200 XP Expert

MONITOR – LG FLATRON L1740P

ZASILACZ- ModeCom CWT-550ADP 550W

PAMIĘĆ- 2X512 MB (PC3200 DDR SDRAM) Kingston

To chyba wszystko co mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym polecil Epoxa 9NPAj+SLI za 415 zyli - OC/stabilnośc etc. jak w DFI a kasy sporo zostanie :) Nie ma co przepłacać za marke bo te kilka mhz nie jest warte 200 zł więcej. Popatrz na testy http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1840 miejscami DFI SLI DR bierze do dzioba że aż miło :)

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym polecil Epoxa 9NPAj+SLI za 415 zyli - OC/stabilnośc etc. jak w DFI a kasy sporo zostanie :) Nie ma co przepłacać za marke bo te kilka mhz nie jest warte 200 zł więcej. Popatrz na testy http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1840 miejscami DFI SLI DR bierze do dzioba że aż miło :)

Również polecam tego Epoxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi