Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

na egieldzie krecony galaxy 7300gt 256ddr3 wyprzedza kreconego 7600gs'a

chyba, ze o cos innego chodzi...

1 nie wszedzie

2 niezbyt mocno

3 gs nie jest krecony (450/500)

i z drobnym szczegolem

Karta podkręcała się na rdzeniu do 610 MHz, zaś pamięci pracowały stabilnie jeszcze przy 810 MHz. Producent sugeruje, iż Galaxy GF 7300 GT Zalman ma kosztować około 410 – 420 złotych. Jest to bardzo atrakcyjna cena

podkrecona .. drozsza od innych (na wczesniejszych stronach marudziliscie ze 350 za gigabyte'a to duzo)

no i karta ma pamieci 1.2ns nawet moj 7600gs ddr3 nie ma takich a te ktore maja wyprzedzaja sporo 7600gt

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiles sie takim x800gto 128 mb ddr1? To jest kupa w ktora niezle wdeplem. Wydajnosc w sm2 zblizona do 6600 gt, moze ciut wyzsza, a w grach z sm3 juz jest cienko.

no bez przesady, wcale nie jest taka kupa, porownujac ceny tej GTO do 66GT oraz ze w tym radeonie odblokujesz te 16 potokow to zakup nie jest zly i nvidi wtedy bedzie daleko, a nie ciut wyzej, do tego radka,

co do pytania o ta 7300 to zasugerowalem sie tylko i wylacznie wynikami z 3d markow ktore sa podane w aukcji

Edytowane przez remek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wiesz, ale tego rdzenia nie mozna odblokowac w jakikolwiek sposob, poza tym jest badzo slabo podatny na krecenie. Ponadto mialem 6600 gt przed tym x800, wiec mam porownanie.

EDIT zwracam honor, szkoda tylko ze ktos zajal sie sprawa modowalnosic wtedy gdy sprzedalem karte :P

Edytowane przez bobson37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 nie wszedzie

2 niezbyt mocno

3 gs nie jest krecony (450/500)

jakto 7600 GS nie był kręcony? :)

50 MHz na rdzeniu i 100 MHz na pamięci to jest brak O/C? :)

Niestety, ale zdecydowana większość kart 7600 GS za 400 - 500 złotych na więcej nie poleci

jeśli cena Galaxy 7300 GT 256 MB Zalman będzie wynosić faktycznie 400 złotych to żaden 7600 GS za 400 złotych jej nie podskoczy. I z tym chyba się zgodzisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze jest to ze taki 7300GT nie ustępuje o wiele więcej od 7600GT...a zawsze te 300zł w kiszeni. Świetna karta, nie ma co, Galaxy po raz kolejny pokazało ze produkują bardzo dobre karty. No i ATi w przedziale cenowym 300-400zł sporo straci, a jak wiadomo najwiekszy zysk wlasnie jest na najtańszych kartach.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

co można o niej powiedzieć? to ze ma ddr 2 i oc pamieci maks na 450(900)mhz , wiec kiepawo wole dolozyc juz do zwykłęgo gs'a z galaxy, moze te same pamieci ale za to 12 prawie potoków przeciwko 8 potokom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy tutaj troche wszyscy przesadzacie ...

ale tez zle mnie zrozumieliscie ...

ja nie mowie ze to zla karta ...

owszem bardzo dobra ... w cenie ~300zl nie bedzie miala sobie równych .. ale za 420zl za tamtego gt to wole dolozyc 100zl i mam 7600gs ddr3 ... (za tyle kupilem swojego)

i napewno zaden 7300 mnie nie dogoni ...

ja caly czas apeluje o to by NIE GDYBAC

i wydajnosci karty w grach nie oceniac na podstawie oc w 3dmarkach (a testy w necie sa w tej chwli na najmocniejszych 7300gt ddr3 drozszych od "zwyklych" wersji @2174767[/snapback]

W Arche pojawiła się nowa karta 7300GT MSI GeForce 7300GT 256MB DDR2/128bit TV/DVI PCI-E, szkoda, że jeszcze nie ma opisu, kosztuje 330 zł. Może Arche jak odwiedzi ten wątek powie nam coś więcej o tej karcie :) ?

opis z hurt action:

Wielkość pamięci 256 MB

Typ pamięci DDR II

Szerokość magistrali pamięci 128 bit

Czas dostępu pamięci 2,8 ns

Ilość potoków Pixel Shader 3

Ilość jednostek Vertex Shader 4

Taktowanie procesora 350 MHz

Taktowanie pamięci w 3D 666 MHz

Technologia wykonania 90 nm

jest jeszcze taki sam palit

PALIT GeForce 7300GT 256MB DDR2/128bit TV/DVI PCI-E

tez 666na memkach ... jakeis 310zl

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

no tak ,tylko, że teoretycznie wyprodukowanie tego galaxy 7300gt z zalmanem kosztuje tyle samo ile 7600gs z zalmanem na ddr3, no moze tu ąłdują obciete tansze, choc pewnie nie az tak duzo chipy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co można o niej powiedzieć? to ze ma ddr 2 i oc pamieci maks na 450(900)mhz , wiec kiepawo wole dolozyc juz do zwykłęgo gs'a z galaxy, moze te same pamieci ale za to 12 prawie potoków przeciwko 8 potokom

po pierwsze nie potoków ;)

a po drugie wykorzystanie jednostek Pixel Shader w kartzch nVidii jest dość niskie przez co wyżej taktowana karta ale z mniejsza ilością jednostek będzie zawsze szybsza. Czyli jeśli z przeliczeń wynika, ze ten samm fillrate czy wydajność shaderów jest na obydwu kartach to szybsza będzie ta która ma ich mniej ale wyżej taktowane. MHz zawsze dadzą przyrost wydajności, podczas gdy dodatkowe jednostki nie.

Chaos

Oczywiście, jeśli za 500 złotych kupisz 7600 GS na DDR3 to inna zabawa, ale jeśli ja mam wybierać między 7300 GT DDR3 (taki np. Galaxy) a normalny, zwykły, niewybajerowany / oryginalny :D 7600 GS na DDR2 to wolę tą pierwszą kartę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

focus napisałem prawie potoków w 7600, a z tego co sie orientuje to 7300gt ma normalne 8 potoków chyba nie?

ostatnimi kartami z "normalnymi potokami renderującymi" były Radeony z serii X800 - wymierający gatunek :razz:

każda wyższa w przypadku ATI oraz w przypadku nvidii począwszy tak naprawdę nawet od GF FX nie ma potoków renderujących jako takich

ROPy i PS'y / TMU to wciąż osobne jednostki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po drugie wykorzystanie jednostek Pixel Shader w kartzch nVidii jest dość niskie przez co wyżej taktowana karta ale z mniejsza ilością jednostek będzie zawsze szybsza. Czyli jeśli z przeliczeń wynika, ze ten samm fillrate czy wydajność shaderów jest na obydwu kartach to szybsza będzie ta która ma ich mniej ale wyżej taktowane. MHz zawsze dadzą przyrost wydajności, podczas gdy dodatkowe jednostki nie.

wlasnie, 7300 moga sie lepiej krecic od 7600 ze wzgledu na mniejsza ilosc potokow, tym samym nadrabiajac brak 4 jednostek ps.. Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie, 7300 moga sie lepiej krecic od 7600 ze wzgledu na mniejsza ilosc potokow, tym samym nadrabiajac brak 4 jednostek ps..

Ludzie !!!! to juz było i to w tym temacie: nieweidza, hurraoptymizm, brak racjolanego obiektywnego podejścia, głupota, i parę innych przywar

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2083901

później

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...6entry2096846

i w końcu

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2099648

ten temat :mur: widać tak ma :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie martw się doskonale zdaje sobie sprawe z tego co czytam

ale ludzie są nadal dosyć tępi widać

jakim cudem 7300 gt nie bedące niczym innym jak kartą robioną w tej samej technologii (podobnej?identycznej?) jak 7600 gs / gt i mając jednocześnie 50% potoków

(czy odpowiedników potoków) mniej mogłaby być porównywalna z tą drugą ?

uprzedzam gupie teksty :mur: obie sie kręca nie ? więc nie pisz matole że po OC ona (7300GT) zje 7600Gs :/ pls

w świetle powyższego uważam sytuację za analogiczną dobranoc :]

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sie co rozwodzic nad wyzszoscia jednej karty nad druga ...

nie majac bezposrednio z nimi do czynienia ...

Czysto teoretycznie mozna by Obliczyc wydajnosc owych kart na zasadzie:

7300GT

8 potokow

Rdzen Po o/c = np 620-50mhz (srednio)

Pamieci(1.4) po o/c = np 1700 (srednio)

7600GS

12 potokow

Rdzen Po o/c = tak samo jak w 7300GT (mysle ze bedzie to podobna wartosc)

Pamieci (2,5) po o/c = tutaj nie wiem ile takie pamieci moga wyciagnac mozliwe ze cos kolo 900-1000 mhz (chodz ja z tsopow 3,6 ns wyciagalem 900:) )

teraz + i -

8 Vs 12 potokow przy tych samych taktowaniach gpu da teoretycznie

ok 30 % przewagi 7600gs (a w praktyce ? )

1000mh Vs 1700 mhz - 700 mhz roznicy co moze przelozyc sie na owe 30 % wydajnosci

Podsumowujac Karty wydaja sie byc Porownywalne co tez wskazuje cena tych produktow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk3 powraca ^^ nie no koles teraz dopiero pokazujesz swoje oblicze :)

normalny 7600gs w cenie 7300gt od galaxy to nie porozumienie bo ten drugi z taktami 600/1600 potrafi byc nieraz tak samo dobry jak 7600gs (tez od galaxy) z taktami 500/1400

zwykly 7600gs to kicz w cenie 400-500 zl pozniewaz za 490 jest juz 7600gs od galaxy z ddr3, a za 400 7300gt tez z ddr3

i teraz ty nie loluj w tym temacie

a tutaj test, ktory ladnie to ukazuje: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1306

zaznaczam jeszcze, ze w tym tescie ow 7600gs jest podkrecony do 450/500 (normalne gs'y w cenie 400-450 zl maja takty 400/400) wiec ta przewaga 7300gt jeszcze odskoczy

grafy sa w porownywalnych cenach wiec wybor jest jasny

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7300GT - to dobry sprzet

ale nie mozesz pisac ze 7600GS na 2,5 ns to kicz

porownaj

7300GT i 7600GS

na tych samych taktowaniach GPU

czyli np 600 i 600

7300GT bedzie mial przewage w wiecej mhz na pamieciach ale 7600gs bedzie mial przewage w 12 potokach

pasowalo by jeszcze taki test zapodac i wtedy jednoznacznie podsumowac

bo co to za porownanie karty z 450 mhz do karty z 600 mhz - na gpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tu nie chodzi o taktowanie tego rdzenia itp. chodzi o wybor co bedzie lepsze w tej samej cenie...

z drugiej strony zwykly smiertelnik nie wyciagnie bez zadnych modow 600 MHz na zwyklym 7600gs bo rdzen ma tylko 1.1V na starcie

jesli ktos nie zamierza sie bawic i chce juz bez zadnego problemu miec wieksza wydajnosc to kupic 7300gt od galaxy i po klopocie, pamietaj on tez sie "jeszcze" kreci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk3 powraca ^^ nie no koles teraz dopiero pokazujesz swoje oblicze :)

normalny 7600gs w cenie 7300gt od galaxy to nie porozumienie bo ten drugi z taktami 600/1600 potrafi byc nieraz tak samo dobry jak 7600gs (tez od galaxy) z taktami 500/1400

zwykly 7600gs to kicz w cenie 400-500 zl pozniewaz za 490 jest juz 7600gs od galaxy z ddr3, a za 400 7300gt tez z ddr3

i teraz ty nie loluj w tym temacie

a tutaj test, ktory ladnie to ukazuje: 2182860[/snapback]

Widze, że koniecznie chcesz wszystkim udowodnić że tylko ty masz racje...
a co może K$#%$ nie mam ? ? ? Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, że koniecznie chcesz wszystkim udowodnić że tylko ty masz racje...

Wracając do tematu, czy jakiś producent zapowiedził jeszcze 7,3kgt na ddr3 poza palitem i galaxy?

Edytowane przez bobson37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Luk3

kto troli ten troli, we wszystkich topicach czy to nawet o 6600 vs 9500 ty polecasz uber 9500 ("et i cs beda chodzily, i to ladnie" - tylko, ze w tamtym temacie user nic nie wspomnial, ze bedzie gral w te gry) wez chlopie zejdz na ziemie, nie wspomne kto zostal upomniany przez moderatora i kto obrazal jawnie moja osobe, ja w zadnym poscie nie obrazilem Ciebie, jesli te topic dla Ciebie ma sluzyc tylko do wywolania wojny to wyjdz z niego bo ataki przestane kontrolowac i bede wszelkie jej przejawy zglaszal do moderki

7300gt galaxy jest czesto tanszy od zwyklych 7600gs do tego ma zalmana i twoja teza z slabszym grzaniem ma sie nijak, wiec skoncz pier... glupoty

jesli lubisz pasywne chlodzenie i 70*C to wybor nalezy do Ciebie ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem tak:

do 400zl - galaxy 7300gt 128mb 500/1400

do 500zl - galaxy 7600gs 128mb 500/1400

na inne karty chyba nie ma sensu zwracac uwagi.

7300gt 256mb kosztuje tyle co 128mb-owy galaxy 7600gs, a chyba jednak lepsza wydajnosc zapewnia te 4 dodatkowe potoki niz 256mb pamieci.

7600gs innych firm - nie wiem po co w ogole jest o nich mowa.

edit:

DarkArrow: 410zl..? w takiej cenie brzmi znacznie ciekawiej, ale jak narazie widze tylko za ~480zl.

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz spotyka sie po 410 zl 7300gt 256 MB trzeba jeszcze troche poczekac az wiecej osob bedzie je sprzedawalo bo narazie monpolo wprowadzil ICOMP i dlatego tak wysoka cena

@tomos jeszcze godne polecenia sa pality, inno i xfx, ktore maja tez wieksze takty niz standardowe 7300gt/7600gs

za 480 to brac sie nie oplaca... ale taka cena widnieje w ICOMP, a jak wiadomo tanio tam nie jest i lepszym wyborem jest 7600gs 128 MB 500/1400, lecz widzialem juz pare sztuk po 410 zl, trzeba szperac po hurtowniach :) cena produktu, ktory bardzo dobrze sie sprzedaje bedzie w 90% podbijana patrz 7600gs 256 MB 500/1400 z 1,5 miecha tamu mozna bylo go wyrwac za 550-560 zl a teraz srednio powyzej 600 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Luk3

kto troli ten troli, we wszystkich topicach czy to nawet o 6600 vs 9500 ty polecasz uber 9500 ("et i cs beda chodzily, i to ladnie" - tylko, ze w tamtym temacie user nic nie wspomnial, ze bedzie gral w te gry) wez chlopie zejdz na ziemie, nie wspomne kto zostal upomniany przez moderatora i kto obrazal jawnie moja osobe, ja w zadnym poscie nie obrazilem Ciebie, jesli te topic dla Ciebie ma sluzyc tylko do wywolania wojny to wyjdz z niego bo ataki przestane kontrolowac i bede wszelkie jej przejawy zglaszal do moderki

WSPOMNIANY TEMAT

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2177190

+ ZGłOSZENIE DO MODERACJI

@bobson to są mega tezy to co ja pisze jest ok :wink: : L--------O --------L to co ja pisze jest ok a spokój mam gdzieś jeżeli się tak nagina fakty <_<

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi