Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra po przejrzeniu wielu stron z testami głównie rosyjskich i japońskich serwisow , dochodze do wniosku że jedyne słuszne konfigi to :

7300GT 256 DDR2 SLI do 620 zł

7300GT 128 DDR3 do 340 zł

7300GT 256 DDR3 SLI do 820 zł

Łączenie 128 megowych 7300GT w SLI okazuje sie być totalna porażką.

Za to 7300GT DDR2 po złączeniu w SLI są sporo szybsze w grach do 7600GT z tego co zauważyłem najwięcej sie zyskuje właśnie na połączeniu tych 2 kart ... w pojedynke są do bani ale jak są 2 to wzrost klatek w grach sięga 80% :o a to naprawde wiele jak na SLI.

Aha a co do 7300GT 256mb DDR3 SLI w porównaniu do 7900GT to niema pomiędzy tymi kartami wielkiej różnicy bez OC jest jakieś 10% na korzyść 7900GT w niektóych grach ... ale kto wie czy po OC 7300GT niebyło by lepsze.

Edytowane przez Ower_lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel ma 7300gt od galaxy :) i malo mu. teraz nie wiemy co zrobic by bylo lepiej ;P czy sprzedac ta karte i kupic 7600gs, czy kupic druga 7300gt. jak bedzie wydajniej? :)

Edytowane przez tsgs2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel ma 7300gt od galaxy :) i malo mu. teraz nie wiemy co zrobic by bylo lepiej ;P czy sprzedac ta karte i kupic 7600gs, czy kupic druga 7300gt. jak bedzie wydajniej? :)

Wydajniej na pewno będzie z drugą 7300 GT w SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam GF 7300 GT 256mb od Galaxy, problem polega na tym że jak podkręce grafike to czesto jest freez ok 35sek lub w grach pojawiaja sie przekłamania, w sumie to tylko czasem to wystepuje. Artefakty to by raczej by występowały regularnie a tu takie freeziki itp. zna ktoś rozwiazanie tego problemu?. Taktowania karty to 588/1600 POzdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rdzen za bardzo wykrecony - mozliwe, ze jest za malo dovolotowany

Z tego co widziałem to żadko komu na 7300GT udało sie zrobić 600mhz na rdzeniu a 7600 zwykle robi tyle bez problemu więc pewnie jest troche mniej dovoltowany.

Fishu obniż troche takty i zobacz czy problem sie powtarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem to żadko komu na 7300GT udało sie zrobić 600mhz na rdzeniu a 7600 zwykle robi tyle bez problemu więc pewnie jest troche mniej dovoltowany.

Fishu obniż troche takty i zobacz czy problem sie powtarza.

bios pokazuje że na rdzeniu jest 1,3v więc skłaniabym się raczej ku stwierdzeniu że to po prostu czipy nie spełniające wymogów

7600gt, przycieli laserem jeden quad i mamy 7300gt, dovoltowanie rozwiąże problem na 99% bo u mnie na 590-620 karta się wiesza ale póki chodzi żadnych artów nie ma a przy już około 620 zwiecha natychmiastowa przy teście taktowania.

Skoro defaultowo dla 7600gt rdzeń ma 1,4v to sry myślałem że 1,3 ale topik o 7600 czytałem dość dawno i mogło mi się pomieszać.

Edytowane przez Turrican

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czylo podbicie napięcia załatwi problem.

HMm 7300GT wymiata w swojej cenie

Nie lepszym wyborem bedzie zamiast 2 kart 7300Gt DDR3 kupic 2 karty 7600GS DDR2, cena 7600GS moze wyjsc nawet nizsza, tylko pytanie jak z wydajnoscia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam uwazam SLI za oplacalne tylko przy topowych modelach dla ludzi co sie z kasa nie licza. zabawa z takim 7300/7600 to sztuka dla sztuki. mimo iz bedzie na ta chwile wydajniejsze i tansze niz 7900, ale tylko troche to ja bym sie w to nie pchal z racji tego iz jak bedzie nam brakowalo wydajnosci to znacznie ciezej bedzie nam sprzedac 2 tanie karty niz jedna dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Nie lepszym wyborem bedzie zamiast 2 kart 7300Gt DDR3 kupic 2 karty 7600GS DDR2, cena 7600GS moze wyjsc nawet nizsza, tylko pytanie jak z wydajnoscia ?

Nie bardzo.Karty 7600GS z DDRII nie za bardzo sa wydajne bo i timingi sa slabe.Jesli mialbym wybierac 7300GT DDRIII a 7600GD DDRII to wybralbym ten pierwszy.Ale of koz zawsze mozna 2x7600GS DDRIII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż w przypadku 2 x 7300GT 256 DDR3 to raczej będzie bardziej opłacalny interes od 7900GT ... gdyż raz że będą tanieć z 800 zł w dół a nie z 1180 zł , a druga sprawa że karty z hi endu tanieją troszke szybciej niż te z low endu ... coprawdaż te będą tanieć x 2 ale sądze że przelicznik i tak będzie opłacalny.

Co do problemow ze sprzedażą to na allegro właściwie wszystko zależy od ceny.

Edytowane przez Ower_lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest test http://pclab.pl/art21126-4.html

Co do 2x7300GT vs 7900GT

To moim zdaniem 7900GT jest szybszy. Wszyscy naoglądali sie tych testów japońskich czy tam Chińskich, ale widziałem test 7300GT gdzie był w porównaniu 7900GT i w bardziej wymagających grach 7300GT potrafił być słabszy od 7900GT nawet o okolo 150%. A sli w najlepszym przpyadku da wyrost wzdajności około 90%. Więc jakim cudem w tych dziwnych testach 2x7300GT prowadzi?

Edytowane przez Bliss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie dlatego ze ludzie rzucili sie na te karty i nie wyrabiaja z produkcja no i automatycznie ceny ida w góre.

Z Zlamanem pewnie beda kosztowały koło 500zł ;]

OT

Niemiec złóż sobie sklep z karatmi GALAXY ;)

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlip :( a miałem w poniedziałek zamawiac :(...ale brakowało 150zł, więc chciałem zaczekac do nastepnego poniedziału, 30zł to juz troche jest, zawsze to juz sie na zasilacz pozbiera, poczekam najwyzej... jezeli spekalacje sie potwierdzą we wrzesniu będą tansze...a obecnie Radek 9550 wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko czy do tej karty wystarczy ModeCom 350GTF?? :lol: aha i duża różnica w OC jest między pamięciami 1,2 ns i 1,4?? mówie o tych kartach klik i klik1

Pozdro

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi