Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Proc ma duze znaczenie...pomiedzy Athlonem 1.8GHz a 2.7GHz moga byc czasem roznice po 300-500pkt albo wiecej.

No wtedy moze tak, ale przy moim podkreconym np. do 2,4ghz roznica chyba bedzie marginalna. ;]

mam sempa 2800+ @ 2120MHz. Mój system roku nie ma a kilka miesięcy. może to wina sterów? ja używam TweaksRUs 91.48

Mam 91.47 od nvidii. Moze te Twoje sa optymalizowane pod wzgledem wydajnosci kosztem jakosci czy jakos tak. ;]

EDIT

Porobilem kilka testow i juz doszedlem w czym jest problem...

Core nie chce sie zaaplikowac na ustawiona wartosc, tzn. niby pokazuje, ze jest ustawione na 700mhz, ale w rzeczywistosci jest caly czas na 500mhz.

Wyczytalem, ze trzeba ustawic wartosc z rivatunera 'rivatuner\overclocking\global\disable clock test na '1' ' , ale gdy to zrobilem jest ten sam efekt, tyle, ze nie testuje juz ustawien przed zatwierdzeniem. Co jeszcze musze przestawic w RT ?

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rodzaj pamięci: DDR3 1.2ns / DDR3 1.4ns

wielkość zainstalowanej pamięci: 256 MB / 128 MB

1. Jaką wersję 7300GT najlepiej kupić ?

Zasadniczo najlepszym wyborem jest Galaxy 7300GT DDR3 1.2 ns 256 MB z chłodzeniem Zalmana.

-------------------------------------------------------------------------

3. Dlaczego w pudełku z kartą nie było radiatorów a na zdjęciach są ?

Ponieważ radiatory występowały tylko we wcześniejszych egzemplarzach karty. W najnowszych wersjach aktualnie w sprzedaży znowu pojawiły się radiatory (przynajmniej tak jest od paru dni na allegro... Chyba ze sprzedawcy specialnie wrzucaja zle fotki... Ale wczesniej an fotkach radiatorow nie bylo.)

-------------------------------------------------------------------------

8. Jakim ołówkiem należy zrobić Pencil-Moda ?

Najlepiej 4B i wyżej.

Na czerwono sugerowane prze zemnie zmiany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby można to do FAQ proponuje dodać:

-wyniki bez o/c i po o/c w 3D markach 2001SE/2003/2005/2006

-średnie wyniki podkręcania różnych wersji

-128 vs 256 mb

-jak edytować bios.

Co do wyników to są naprawde różne i zależą od reszty sprzętu.

Średnie wyniki j.w.

128 vs 256 - pomyślimy ;)

Co do biosu to jakoś nie widziałem żeby KTOKOLWIEK pytał o edycje w 7300gt ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamietam ze ktos sie tu chwalil ze bios zmodowal ... o znalazlem..

Biosa mozna modyfikowac i wgrywac.... wlasnie jestem po wgraniu.... stale 600 na core i memki rowniez na stale do gory poszly... oczywiscie w trybie 3d ..........2d na stock.

Edytowane przez mar_cin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamietam ze ktos sie tu chwalil ze bios zmodowal ... o znalazlem..

Pfff... Rdzen na 600 to mi idzie bez zmodowanego biosu ;>

Kurde ale spaprałem.. Wymieniłem paste tylko na jednej karcie bo na drugiej zalman sie nie chciał odkręcić :( Poprostu śrubokręt się kreci zamiast wykręcać śrubę... Eh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Pfff... Rdzen na 600 to mi idzie bez zmodowanego biosu ;>

Kurde ale spaprałem.. Wymieniłem paste tylko na jednej karcie bo na drugiej zalman sie nie chciał odkręcić :( Poprostu śrubokręt się kreci zamiast wykręcać śrubę... Eh...

Trzeba mocno przycisnąć aby te 2 śruby odkręcić - najlepeiej sporym krzyżowym wkętakiem - wtedy daje rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups .. no wybaczcie, ja jesli chodzi o modowanie biosow od nV nie jestem "kozak" jak mialem r9550 to "modowanie" biosu konczylo sie na taktach na stale (zeby nie bawic sie w windowsie) + ew. poluzowac timingi ramow zeby sie lepiej krecily ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie ustawilem sobie tylko takty zeby byly na stale..... poki co nie da rady biosem ustawiac np. napiecia na wyzsze .... timingi da sie zmieniac ale trzeba cos na ten temat wiedziec aby moc sie bawic....

edit:

jednak da sie napiecia biosem zmieniac :P

http://www.aoaforums.com/frontpage/content/view/1190/30/

Edytowane przez meilbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba mocno przycisnąć aby te 2 śruby odkręcić - najlepeiej sporym krzyżowym wkętakiem - wtedy daje rade.

No ale po co ? Skoro zmieniłem na non zalman to wystarczy. Idzie mi na 600 i raczej wyżej nie pójdzie ten non zalman :) Zalman może nie ale tak jak mówie galaxy się grzeje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieda się zmieniać napięcia. Za to mozna zmieniać obroty wentylatora w 2d i 3d taktowania i timingi pamięci. Tyle że z tymi timingami może być problem bo niema jak przetestować czy karta wytrzyma jakieś hardcorowo niskie... Zna ktoś jakiś progam który zmienił by timingi pod windowsem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko o 7300GT ... takiego testu to jeszcze nigdzie nie widziałem :o

http://www.pconline.com.cn/pingce/pingce20.../853910_47.html

Fakt ja też takiego "testu" jeszcze nie widziałem...

我们来总结一下7300GT SLI的性能,重点是跟7600GT进行对比。SLI双卡可以说是大幅提

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: ... :lol2: To sobie poczytałem ... Ale są chociaż obrazki a po instalacji obsługi znaków "znad żółtej rzeki" będzie bardziej przejrzyście.

No ja mam zainstalowane koślawce ale i tak nic z tego nie wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ostatnio zainteresował mnie ten news o nowych PCB kart 7300GT, szczególnie interesujące jest to ,,Oprócz mniejszej ilości ciepła wydzielanego przez kartę, można również spodziewać się porównywalnych, bądź wyższych właściwości OC,, wie ktoś coś o tych nowych PCB jeszcze coś ciekawego, ale najważniejsze kiedy będą dostepne w sprzedaży?? Aha karty mają być też tańsze i produkowane na lepszych materiałach ( 6 warstwowe PCB itd.)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

"PCB karty zostało ponadto uwolnione od konieczności instalowania zworek i podniesiono standardowe napięcie GPU."

Czyli możliwe że nowe karty bedą nieco łatwiejsze do podkręcania, może GPU bedzie latał na 650 bez vmoda.

Aha - jutro kupuje chyba miernik, przekonaliście mnie (no i te 90 stopni :D) że warto to zrobić, przyda się chyba jeszcze nie raz a bedę mógł moda ale już nie "w ciemno" robić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<_< Czym zastąpić to oryginalne chłodzenie od Galaxy (stock) na wersji GDDR3 2ns. Bo zaraz mnie coś weźmie, tak od nowości rzęzi jakby dysk "młucił" głowicą, a to ten coolerek tak nadaje. Nie idzie już wytrzymać. Zastanawiam się nad dwoma :

Revoltec Graphic Freezer Pro, lub Freezone XC-70 Cu+, z może do tej karty wystarczy Al+. I jak się ma do XC-70 Cu+ starsza wersja XC-80 Cu chyba jest większy, i nawet nie wiem czy się to zmieści bez podcinania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh mam niezły wyniczek

http://img176.imageshack.us/img176/2145/7300gtqb5.png

Przeszedł test wytrzymałości, bez v-moda ;) brak arty (pewnie trafiłem na udany produkt) ciekawe ile jeszcze ta karta wyciagnie na koniec ;)

karta podkrecona, procesor nie podkrecony (def) bo mam za słaby zasilacz: uwaga! tracer 400W (dzisiaj ma przyjsc do mnie Topower 480W).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropo nowego pcb to moze byc tez odpowiedz galaxy wlasnie na pencil mod`a (czyli podwyzszyli napiecie - i jakos utrudnili modowanie) bo wyobrazcie sobie ew. reklamacje gwarancyjna - po zmazaniu grafitu nie ma mozliwosci praktycznie tego wykryc bo sladu na karcie nie ma.

jak ktos zakupi taka nowa karte - niech zamiesci zdjecia - zobaczymy co tam panowie z galaxy pokombinowali;]

Edytowane przez mar_cin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ok naraszcie kupiłem miernik. Oto moje odczyt przed i po modem:

Standardowo - 1.25V (2d i 3d)

Po modzie (1 próba, 4B) - 1.35V

Po modzie (poprawka, 4B) - 1.49-1.5V

Temperatura w idle wzrosła o 1-2 stopnie, jak dla mnie niewiele biorąc pod uwagę że kiedyś wzrastała o 7-10 stopni (czyli przed zmianą pasty).

Zobaczę jak takty i temp w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok naraszcie kupiłem miernik. Oto moje odczyt przed i po modem:

Standardowo - 1.25V (2d i 3d)

Po modzie (1 próba, 4B) - 1.35V

Po modzie (poprawka, 4B) - 1.49-1.5V

Temperatura w idle wzrosła o 1-2 stopnie, jak dla mnie niewiele biorąc pod uwagę że kiedyś wzrastała o 7-10 stopni (czyli przed zmianą pasty).

Zobaczę jak takty i temp w stresie.

No nieźle :)

Powie mi ktoś ile można wyciągnąć na non zalmanie ? Bo nie wiem czy sie opłaca robić vmoda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi