Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dobra wiem że idzie na bank na 725/860. Na 750/860 miałem już freeza :\ chyba musze jeszcze trochę to poprawić ;)

EDIT:

Próba poprawiania i/lub modowania po raz koleny kończy się na maksymalnym napięciu 1.46V, nawet jak mocno i sporo grafitu daję. Dzisiaj już się nie bawię (starłem i jest 1.25V) ale jutro chyba bede robił znowu ale zwykłym HB, jak się nie mylę to na nim padł mój rekord i to ten ołówek jest najlepszy do tego celu ;) chcę zrobić ok. 1.6V, może będzie 760 Mhz.

Ale to już jutro (jak bedzie czas).

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiem sie jakich sterów używasz czy pozostanie to tajemnicą <_< ??

91.47 (z oryginalnej plytki od grafy)

mam tez NGO v1.xxxx (oparte tez na 91.47) - czy jakos tak...

Aktualnie jestem bez neta wiec nie bardzo mam skad sciagnac... Na plytce od Galaxy mam tez starsze wersje sterow ale sa problemy z obsluga SLI z OC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie jestem bez neta wiec nie bardzo mam skad sciagnac... Na plytce od Galaxy mam tez starsze wersje sterow ale sa problemy z obsluga SLI z OC...

To jakim cudem masz praktycznie 1k więcej w marku 05 :( ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

91.47 ?? z oryginalnej płytki od grafy?? To kiedy grafa była wyprodukowana - wczoraj czy przed paroma dniami? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam sempa 2800+ @ 2120MHz. Mój system roku nie ma a kilka miesięcy. może to wina sterów? ja używam TweaksRUs 91.48

A ile miales w 3d marku 03 ?

Ja zrobilem teraz test i wyszlo tyle

Dołączona grafika

Wynik chyba w miare prawidlowy jak na tak nisko taktowanego proca. Te stery TweaksRus duzo dodaja ptk. , testowales z org. i z nimi, jaka roznica w markach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

91.47 ?? z oryginalnej płytki od grafy?? To kiedy grafa była wyprodukowana - wczoraj czy przed paroma dniami? :blink:

nie wiem kiedy, wiem natomiast ze jest nowa oraz ma bardzo nietypowe pudelko (o ile pamiec mnie nie myli na pudelku znajduje sie kolorowa zakladka z podpisem Premium OC czy Power OC) - na allegro jak zagladalem 2 tygodnie temu takich jeszcze nie bylo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem kiedy, wiem natomiast ze jest nowa oraz ma bardzo nietypowe pudelko (o ile pamiec mnie nie myli na pudelku znajduje sie kolorowa zakladka z podpisem Premium OC czy Power OC) - na allegro jak zagladalem 2 tygodnie temu takich jeszcze nie bylo...

dzis odbieralem swoja karte, ze swiezej dostawy i rowniez jest zolto-czerwona zakladka Premium :)

nie wiem, czy to juz karty na nowym pcb czy ot-taki bajerek na pudelku..

zobaczymy w praniu jak bedzie sie krecic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam taką zakładkę premium... Na pudełku z Non-Zalmana (zwykły galaxy) Na pudełku z karty, na której mam galaxy nie ma nic :P ale jest jakieś 2 razy większe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam to premium. Przeczytajcie co oznacza ta nazwa premium: gwarantuje lepze pamieci, wyzsze taktowania, lepsze chodzenie, czyli to co juz wiemy, zakladka chyba zostala dodana dla picu. ;] Co do kretliwosci wzgledem starszych wersji bez zakladki to nie wiem jaka jest roznica, moja karta kreci sie tak jak w screenie kilka postow wyzej i to nie jest jej ostatnie slowo, zegary ustawialem od tak po prostu. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja poki co mam podobny wynik do Twojego (ponad 12700), z tym ze na taktowaniach 595/1750 i sempronem @ 2.6GHz

400mhz wiecej na procu robi swoje, jutro moze przetestuje na takich ustawieniach tylko kopne proca na 2,4ghz. ;]

Czy zwiększacie częstotliwość taktowania PCIE? U mnie grafika chodzi na 675/875 ale mam restarty i próbuje dojść czego to wina. Jeżeli zwiększacie to czy 110 starczy?

Ja nic nie zwiekszalem. W przypadku przesadzenia z rdzeniem powinienes miec freezy i zwiechy a nie restarty, moze zasilacz wariuje z napieciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja myślę, ze Tagan 480-U15 jeszcze daje radę. Narazie wróciłem do standardowych taktów i daje radę. W Sobotę zakładam WC więc temperatury opadną. Chciałbym dopić do 700 na rdzeniu i 900 na memkach. Czytałęm gdzieś, że przy takich taktach wskazane jest zwiększać taktowanie dla poprawy stabilności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

U mnie przy 750Mhz zwiększenie PCI-Express na 110 Mhz było dobry rozwiązaniem - w innym wypadku karta zachowywała się pod stresem nieco niestabilonie. Przestawiłem i było już ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dolaczylem do klubu posiadaczy galaxy 7300gt zalman edition

Karta fajna wentylator cichy, temperaturki ok jednak moj egzemplaz ma niestety swoje wady :/

Karta zakupiona 2 dni temu na allegro, ma radiatory na pamieciach.

Pamieci ida pieknie poszly na 900(1800) mhz zadnych artow nawet nie wiem czy to max bo nie testowalem wyzej, ale gpu mi sie trafilo kupowate :/ robi 560 bez vmoda, przy wyzszych taktach mam freeza odrazu.

Nie mam juz dzisiaj sil to meczyc, jutro zrobie moda i popatrze ile da sie z tego wycisnac.

Mam nadzieje ze ie sprzet wygrzeje i bedzie lepiej chodzil ;)

Z markow narazie tylko 2001 na 91.47 zrobilem kilka pnkt ponad 23000 bez zadnych optymalizacji, na zasyfialym systemie przez ktory sie juz kilka kart (w tym ati) przewinelo ;)

Edit zrobilem 3dmarka 2003 11879 pnkt na zegarach 560/1800 tylko cos mi nie chcial do orba dopisac

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentylator cichy

moze ktos rozwinac ten temat, ile rpm jest w idle ile w stresie

jak to jest z tym mieszaniem w biosie i obrotami (ile rpm minimalnie kreci ten wentyl), no generalnie chodzi mi o wyczerpujaca odpowiedz na temat dzwiekow karty :)

edit:

chodzi mi o galxy oczywiscie :P

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co do efektow dzwiekowych, mam w budzie freezera 64pro skreconego na jakies 9 volt i i tak jest glosniejszy od tego zalmana

Acha jakie macie wentylatory na swoich kartach ? Widzialem ze stare mialy czarne a u mnie jest niebieski przezroczysty. I pytanie do tych co niedawno zakupili karte - macie radiatory na pamiecich ? Bo ja mam i sie zastanawiam czy to jakas regula ;)

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co do efektow dzwiekowych, mam w budzie freezera 64pro skreconego na jakies 9 volt i i tak jest glosniejszy od tego zalmana

Acha jakie macie wentylatory na swoich kartach ? Widzialem ze stare mialy czarne a u mnie jest niebieski przezroczysty. I pytanie do tych co niedawno zakupili karte - macie radiatory na pamiecich ? Bo ja mam i sie zastanawiam czy to jakas regula ;)

Mam ta sama karte, radiatory sa od nowej partii, wczesniej byla partia bez radiatorow z tego co pamietam. Zalmana mam tez niebieskiego, prezroczystego.

Gpu Ci strasznie kupowato idzie, az dziwne, u mnie bez zajakniecia lyka 700mhz. Chyba nie mozliwe, zeby gpu w kartach z tej samej partii tak bardzo sie roznily. :blink:

Zrob sobie olowka na poczatek, bo lutowac pewnie nie chcesz zworki i wtedy sie przekonasz, czy wina lezy w karcie, czy ma za malo papu na gpu.

Sprawdzales ile ida max memy ? Mi sie nie chcialo, tak samo doszedlem do 1800 i wiecej nie sprawdzalem. ;] Moze tak do 1850 by dociagnely, moze wiecej. ;]

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ath a twoj rdzen na 700 bez pencil moda ?

Sprawdzilem napiecie na gpu - 1.25 zrobilem pencil moda narazie na 1.31 bo olowek mam do [gluteus maximus] i juz na rdzeniu mam 620 ;)

Wyniczek w 3dsmarku 2001 wzrosl do 24278 punktow

Najlepsze ustawienie dla pamiatek u mnie to 890 wyzej i nizej karta dziala wolniej.

Ale ogolnie i tak lipny mi sie trafil egzemplaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ath a twoj rdzen na 700 bez pencil moda ?

Sprawdzilem napiecie na gpu - 1.25 zrobilem pencil moda narazie na 1.31 bo olowek mam do [gluteus maximus] i juz na rdzeniu mam 620 ;)

Wyniczek w 3dsmarku 2001 wzrosl do 24278 punktow

Najlepsze ustawienie dla pamiatek u mnie to 890 wyzej i nizej karta dziala wolniej.

Ale ogolnie i tak lipny mi sie trafil egzemplaz

Bez modow. ;]

Strzelilem sobie teraz marka05, zeby zobaczyc ile mem ida. Tak w okolicach 935/940 zaczyna juz smiecic na ekranie.

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2235273

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustailłem max na pamięciach 900 dlatego że pomimo że chodzą na 920 to po jakimś czasie zwiecha, krzaczki itp. Więc zniżałem do tego poziomu aż ich nie było a testowałem je w markach i grze F.E.A.R na max detalach i COMBAT w multi. Rdzeń na razie 760 (problemów na razie nie widze).

W tej chwili mam taki problem że na powyższych ustawieniach mam niższe wyniki niż na default w 3dmarkach dopiero jak dam na ramach 270mhz to wyniki są większe i takie jakie powinny być. W każdym razie na razie walczę i nie powiedziałem ostatniego słowa. Wkrótce podam wyniki w markach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziwne, ze na taktowaniach mem 270 masz taki duzy wynik w marku03... :blink:

Moze im mniej tym wyzszy wynik ? :lol2:

Nie podales wyniku w marku05 a on jest chyba najistotniejszy. ;]

Btw zarzuc orbem do 03, chce porownac sobie wyniki.

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

270 DDR (540)... 03-13764; 01-23734; 06-2126.

Podoba mi się wynik w 03 ale co z tego jak w innych cieńko. Raz miałem 2350 w 06 a teraz tak. Tymi markami to sie chyba można podetrzeć.

540 to nie jest wartość DDR ;) to realne taktowanie memek. Wynik wydają sie normalne...a to ze raz miales wiecej, to moze jakis bład albo aplikacja pracujaca w tle.

edit:

tomcat, czasem na referencyjnych 7600GT trafiało się memki które latały 900 bez chłodzenia i modów, np. ja tak miałem ;)

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja teraz mam takty 610/800 (ununąłem moda, pisałem o tym we wtorek chyba) i w Call of Juarez (reszta konfiga w sigu) mam niekiedy ścięcia a efekty na całkowitego maksa to nie są...

W smarkach daje to efekt ale czy w grach też? Nie wiem czy jest sens zwiększyć lekko napięcie i zrobić np. 700/880 albo 710/890. Ma ktoś udokumentowane że w grach jest sporo lepiej dzięki tym marnym 100Mhz więcej na rdzeniu :D ???

Kiedy sam robiłem tego najlepszego moda to sprawdzałem tylko w FEAR i tam rzeczywiście było szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi